#romania2019.eu/Stefan Oprea: Romania a propus includerea principiului digitalizarii in legislatia e...

România a propus, în cadrul reuniunii ambasadorilor IMM-urilor, modificarea legislaţiei europene din acest sector prin includerea principiului digitalizării, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ştefan Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

"Ieri şi astăzi (luni şi marţi - n.r.) am avut reuniunea ambasadorilor IMM-urilor, în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul UE, în care avem o dezbatere pentru a veni cu cele mai bune politici publice, cu cele mai adecvate măsuri, în procesul de legiferare la nivel european şi al statelor membre, astfel încât IMM-urile să fie în centrul acestor politici publice şi felul în care se reglementează că corespundă nevoilor reale ale IMM-urilor", a spus ministrul.

El a arătat că, în cadrul discuţiilor, România a propus modificarea Small Business Act, actul care reglementează, prin zece principii, felul în care, la nivel european şi la nivelul statelor membre, ar trebui concepute politicile publice, pornind de la ideea că trebuie să gândim mic, adică reglementările să corespundă nevoilor IMM-urilor, şi apoi să gândim mare.

"În discuţiile pe care le-am avut zilele acestea cu reprezentanţii IMM-urilor am constatat că Small Business Act a împlinit zece ani şi, într-o economie dinamică, aşa cum este cea europeană, aceasta poate fi o vârstă venerabilă. Şi atunci, întrucât lucrurile se mişcă foarte repede, iar digitalizarea este un concept pe care deja îl găsim în discursul public, îl găsim în nevoia reală a IMM-urilor, îl găsim în nevoia de digitalizare a diverselor instituţii ale statelor, România a propus ca Small Business Act să fie revizuit şi să ţină cont de noile tendinţe, de noile transformări, inclusiv includerea acestui nou principiu, al digitalizării, fie ca al unsprezecelea principiu, fie ca revizuire a unui principiu existent", a continuat Oprea.

Ideea s-a bucurat de o foarte mare apreciere în rândul celor prezenţi şi urmează noi dezbateri pe această temă, a completat el.

Anterior, tot marţi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a emis un comunicat de presă în care a arătat că Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene intenţionează să propună modificarea cadrului legislativ european referitor la întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană.

Aceasta deoarece IMM-urile au nevoie de facilitarea investiţiilor private, de eliminarea blocajelor birocratice şi de crearea unei infrastructuri digitale la nivel european.

Europa are nevoie de o politică matură, proactivă şi inovativă de susţinere a competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii pe termen lung, care să asigure oportunităţile de angajare şi prosperitatea colectivităţilor locale şi regionale, a declarat ministrul de resort, Ştefan-Radu Oprea, citat în comunicat.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a organizat, luni şi marţi, conferinţa Reuniunii Ambasadorilor IMM, în contextul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

Prin viitorul Cadru Financiar Multianual al UE 2021-2027, se vor finanţa, direct de la Bruxelles sau prin intermediul unor programe operaţionale din statele membre, proiecte ale beneficiarilor, inclusiv IMM-uri, care vizează digitalizarea, utilizarea inteligenţei artificiale, a roboţilor şi a noilor tehnologii digitale - îndeosebi aplicarea standardului de comunicaţii 5G sau a tehnologiei blockchain. Toate aceste procese vor transforma profund economiile din spaţiul comunitar şi vor marca, totodată, trecerea ireversibilă către economia digitală în Europa, se precizează în comunicatul MMACA.

Întâlnirea a constituit o ocazie de colaborare între autorităţile naţionale implicate şi reprezentanţi ai instituţiilor europene, precum şi cu entităţi active din ecosistemele de inovare naţionale şi europene pe subiecte de interes comun, în vederea promovării sistemului antreprenorial naţional prin dezvoltarea de structuri asociative - incubatoare şi acceleratoare de afaceri, hub-uri, clustere, notează sursa.

Prima zi a evenimentului a inclus şi o vizită de prezentare a proiectului european Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei', în Măgurele. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Comments