Romanii au cheltuit peste 40% din veniturile

Romanii au cheltuit peste 40% din veniturile lunare pe mancare, in 2015, in scadere fata de anul ant...

Cheltuielile pentru consumul alimentar au detinut, pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, anul trecut, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de 2014, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), preluate de Agerpres.

“In anul 2015, cheltuielile pentru consumul alimentar au detinut, pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul 2014. In medie, pe ansamblul gospodariilor, ponderea cheltuielilor pentru marfuri nealimentare, in cheltuielile totale de consum, a fost de 31,5% (30,2% in anul 2014). Amplitudinea variatiei acestei ponderi pe categoriile de gospodarii analizate, in functie de statutul ocupational al capului gospodariei, a fost de 9,1 puncte procentuale, cea mai inalta pondere inregistrandu-se la gospodariile de salariati (32,9%), iar cea mai scazuta la cele de someri (23,8%). Cheltuielile pentru plata serviciilor detin, in medie pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 26,9% in totalul cheltuielilor de consum, in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de anul 2014”, informeaza INS.

Analiza dinamicii cheltuielilor totale de consum reale, medii lunare pe o gospodarie, evidentiaza o evolutie ascendenta (+4,6% pe ansamblul gospodariilor fata de anul precedent).

“Dintre categoriile de gospodarii analizate, doar cele de someri au avut o evolutie descendenta (-9,5%). Analiza dinamicii pe principalele elemente a cheltuielilor de consum reale evidentiaza o evolutie pozitiva semnificativa pentru produsele nealimentare (+9,1%) si servicii (+6,6%) si doar o dinamica in usoara crestere pentru produsele alimentare (+0,3%). Astfel, atat cheltuielile pentru servicii, cat cheltuielile pentru produse nealimentare, au avut cea mai mare crestere la categoria de gospodarii agricultori (+20,2% respectiv de +9,6%)”, mentioneaza sursa citata.

Comments