Romanii din strainatate, in numar record pentru votul prin corespondenta la alegerile parlamentare:...

Pana joi, 22 octombrie, pe site-ul votstrainatate.ro, s-au inscris in total 43.177 de cetateni romani, dintre care 3.939 au optat pentru votul la urne, restul alegand votul prin corespondenta.

Prin inregistrarea ca alegator prin corespondenta, cetateanul roman cu drept de vot, care locuieste in strainatate si detine documente valabile de sedere din partea statului respectiv, solicita transmiterea prin posta a documentelor de vot la adresa sa de corespondenta, transmite Autoritatea Electorala Permanenta.

Cele mai multe cereri pentu votul prin corespondenta au trimis romanii din Marea Britanie - 9.225, Germania - 5.773, Italia - 3.378, Spania - 3.338, Franta - 2.769.

Peste 1.000 de cereri pentru vot prin corespondeta au fost depuse de romanii din Belgia, Olanda, Elvetia, Austria, SUA, Irlanda.

De asemenea, 3.939 de romani s-au inscris pentru a vota la alegerile parlamentare la o sectie de votare. Termenul limita de inscriere in Registrul electoral ca alegator in strainatate a expirat in acest caz din 21 septembrie.

Prin inregistrarea ca alegator in strainatate, cetateanul roman cu drept de vot care are domiciliul sau resedinta in strainatate, solicita organizarea unei sectii de votare in localitatea si statul unde vrea sa voteze.

Astfel ca cele mai multe cereri pentru vot la sectie din partea celor din Diaspora au fost trimise de romanii din Marea Britanie - 816, Germania - 421, Spania - 385, Italia - 322, Olanda - 282, Republica Moldova - 216, Franta - 196, Belgia - 191.

Conform legislatiei in vigoare, inregistrarea ca alegator prin corespondenta sau la o sectie de votare a inceput la 1 aprilie 2020 si se incheie odata cu expirarea a 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, adica in data de 21 septembrie.

In cazul votului prin corespondenta, termenul a fost prelungit cu inca o luna. Termenul de inscriere in Registrul electoral ca alegator in strainatate prin corespondenta a expirat joi, 22 octombrie, la ora 24.00.

Cetateanul roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doreste sa voteze prin corespondenta sau la o sectie de vot la alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor din 6 decembrie 2020 va fi radiat din lista electorala permanenta din Romania si inscris in lista electorala permanenta pentru votul prin corespondenta, respectiv in lista electorala permanenta din strainatate.

Numar record la votul prin corespondenta. In acest an numarul celor care vor sa voteze prin corespondenta pentru desemnarea celor pe care vor sa ii reprezinte in Parlament atinge un adevarat record - de cinci ori mai mare decat in decembrie 2016. In urma cu patru ani, au fost 8.889 de romani inscrisi , fata de cei aproape 40.000 din acest an.

Candidaturile pentru alegerile in Diaspora au fost finalizate, astfel ca numarul definitiv de candidati inscrisi pentru cele doua zile de vot este de 76.

76 de candidati pentru Diaspora

Biroul electoral pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii a anuntat ca sunt 76 de candidaturi pentru alegerile parlamentare in Diaspora, din partea a opt partide politice si doi independenti. Este vorba de PNL, Alianta USR-PLUS, Pro Romania, PMP, PSD, UDMR, Partidul Ecologist Roman si Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), alaturi si de doi candidati indepedenti.

Alegerile in Diaspora se vor desfasura pe 5 si 6 decembrie, potrivit legislatiei in vigoare.

Guvernul a decis prin Hotarare de Guvern ca alegerile parlamentare sa aiba loc pe 6 decembrie, cu inceperea campaniei electorale in 6 noiembrie, inainte cu 30 de zile de data scrutinului.

Este posibil insa ca alegerile sa fie amanate, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca data alegerilor nu poate fi stabilita de Guvern, cum a fost in ultimii aproape 30 de ani, ci de Parlament. Proiectul de lege care confera insa Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor nu a fost inca promulgat de presedintele Iohannis. Seful statului, secondat si de Guvern sustin ca alegerile pot fi organizate in 6 decembrie, in timp ce social-democratii au propus deja amanarea alegerilor din cauza epidemiei de COVID-19, pentru 14 martie. In acest sens a fost depus in Parlament si un proiect de lege de un deputat independent.

Comments