Rusia organizeaza noi exercitii militare in apropierea Ucrainei si in Peninsula Crimeea

Rusia organizeaza noi exercitii militare in

Rusia organizeaza noi exercitii militare in apropierea Ucrainei si in Peninsula Crimeea


Rusia a lansat marti, 25 ianuarie, noi exercitii militare in aproperea teritoriului ucrainean si in Crimeea anexata in urma cu aproape opt ani, dupa ce a denuntat faptul ca SUA au plasat in alerta mii de soldati pentru o posibila interventie in estul Europei, relateaza AFP, citata de France 24.


6.000 de militari iau parte la exercitiile organizate de armata rusa. Este vorba despre exercitii de tragere la care vor participa avioane de lupta, bombardiere, sisteme antiaeriene si nave din flotele de la Marea Neagra si Marea Caspica, potrivit surselor citate.


Peste 100.000 de soldati rusi sunt masati la granita cu Ucraina, Occidentul acuzand Moscova ca pregateste o invazie a tarii vecine, informatii negate de Rusia.


Presedintele american Joe Biden care a discutat luni cu liderii europeni spune ca exista ,,unanimitate totala" cu privire la modul de a trata Rusia si a avertizat din nou asupra consecintelor grave in cazul unei invazii in Ucraina.


Intre timp, Pentagonul a anuntat luni ca pana la 8.500 de militari americani au fost plasati in alerta pentru desfasurarea in Europa de Est, in timp ce NATO va trimite nave si avioane pentru a consolida apararea in regiune.


In replica, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus ca miscarile SUA duc la o amplificare a tensiunilor.


Rusia a inaintat Occidentului o lista cu cerinte de securitate, inclusiv o garantie ca Ucrainei nu i se va permite niciodata aderarea la NATO si ca fortele Aliantei se vor retrage din tarile est-europene care au aderat la bloc dupa Razboiul Rece, adica Romania si Bulgaria.


Pe de alta parte, Statele Unite si NATO au respins cererile Moscovei, avertizand ca un atac asupra Ucrainei va declansa sanctiuni economice majore, precum si o prezenta consolidata a NATO in Europa de Est. SUA au promis ca vor oferi raspunsuri scrise la cererile Rusiei in aceasta saptamana, dar au respins apelurile pentru interzicerea posibilei extinderi a NATO.


Comments