Saci de cadavre si liste cu inamici. In Germania, neo-nazistii care au infiltrat Politia si Armata s...


Germania s-a trezit cu intarziere ca institutiile sale de forta sunt infiltrate de membri ai unor organizatii de extrema-dreapta, care sunt gata sa isi elimine adversarii politici si care asteapta sosirea unei ipotetice zile in care ordinea sociala din tara se va destrama, iar ei vor interveni, scrie New York Times.


Planul parea infricosator de concret. Grupul urma sa ii adune pe inamicii politici si pe aparatorii migrantilor si ai refugiatilor, sa ii puna in camioane si sa ii transporte catre un loc secret.


Apoi, ar fi urmat sa ii ucida.


Un membru al grupului cumparase deja 30 de saci pentru cadavre. Alti saci erau pe o lista de comenzi, alaturi de o cantitate de oxid de calciu, folosit pentru descompunerea materialului organic, a cadavrelor, probabil.


La suprafata, cei care puneau la cale acest plan pareau persoane reputabile. Unul era avocat si politician local, dar cu o ura speciala pentru imigranti. Doi erau militari in rezerva. Alti doi erau ofiteri de politie, inclusiv Marko Gross, un lunetist si fost parasutist, care era liderul lor neoficial.


Grupul se dezvoltase dintr-o retea sociala de pe internet, dedicata soldatilor si altor persoane cu inclinatii de extrema dreapta, infiintata de membri ai fortelor de elita germane, KSK.


In timp, sub conducerea lui Gross, cativa membri ai acestei retele au format un grup paralel. Membrii acestuia includeau un doctor, un inginer, un decorator, proprietarul unei sali de fitness si chiar un pescar local.


Isi spuneau Nordkreuz, adica Crucea Nordului.


Membrii grupului au negat ca ar fi planuit sa ucida pe cineva. Dar anchetatorii si procurorii, precum si marturia unui membru - vazuta de New York Times - sugereaza totusi ca planurile luasera o intorsatura sinistra.


Ziua X

Germania a inceput sa se ocupe de gruparile extremiste de dreapta cu intarziere.


Oficialii au admis ca retelele extremistilor au devenit deja foarte mari si s-au extins in principal in randul fortelor armate, ingrijorator pentru tara care s-a straduit sa isi corecteze trecutul nazist si sa nu uite niciodata ororile Holocaustului.


In luna iulie, spre exemplu, guvernul a fost nevoit sa dizolve o intreaga companie a fortelor speciale, infiltrata de extremisti.


In 2019, orasul Dresda a adoptat o rezolutie prin care este proclamata "stare de urgenta nazista" FOTO: Hepta

Dar cazul Nordkreuz, care a ajuns recent in judecata, dupa ce a fost descoperit in urma cu trei ani, arata ca problema extremismului de dreapta nu e nici noua, nici limitata la KSK sau la fortele militare.


Una dintre motivatiile centrale ale extremistilor a parut atat de bizara si fantastica, incat autoritatile si investigatorii au evitat sa o ia in serios multa vreme, chiar daca ea devenea tot mai frecventa.


Neonazistii si alte grupari extremiste vorbesc despre Ziua X - un moment mitic in care ordinea sociala a Germaniei se va prabusi si in care va fi nevoie de interventia extremistilor, care vor fi nevoiti sa salveze natiunea.


Oameni seriosi se pregatesc in prezent pentru Ziua X. Si tot mai mult, autoritatile considera ca acest scenariu este un pretext pentru actele de terorism domestic sau chiar pentru preluarea puterii in Germania de catre extremistii de dreapta.


"Mi-e teama ca am vazut doar varful aisbergului", spune Dirk Friedriszik, un legislator din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, locul unde a fost fondat Nordkreuz.


Nu e vorba doar despre KSK. Temerea principala este ca aceste celule sunt peste tot. In armata, in politie, in unitatile de rezervisti.

Dirk Friedriszik, politician din Mecklenburg-Pomerania de Vest:
O pedeapsa blanda

Nordkreuz este una dintre gruparile care se pregateau in mod elaborat pentru Ziua X.


Serviciile de informatii au primit o informatie candva spre sfarsitul lui 2016, iar in 2017, procurorii au inceput o investigatie.


A fost nevoie de inca un an pentru ca reteaua, sau in orice caz o bucata din ea, sa ajunga in fata instantei.


Chiar si asa, doar un membru al grupului, Marko Gross, a fost pus sub acuzare - pentru detinerea ilegala de arme, nu pentru conspiratie.


Anul trecut, Gross a primit o sentinta de 21 de luni de inchisoare cu suspendare. Verdictul a fost asa de bland, incat procurorii au facut recurs.


Din cei aproximativ 30 de membri ai gruparii, doar alti doi, un avocat si un alt ofiter de politie, sunt in prezent anchetati sub suspiciunea ca au incercat sa organizeze acte de terorism.


Deznodamantul este tipic pentru felul in care autoritatile au tratat cazurile de extremism, spun expertii. Acuzatiile aduse sunt in general prea blande. Si aproape mereu sunt concentrate pe indivizi, nu pe retele.


Dar chestiunea pedepselor blande ar putea avea legatura si cu problema care provoaca tot mai multe temeri autoritatilor: infiltrarea cu extremisti tocmai a institutiilor care ar trebui sa ajute la investigarea acestor cazuri, cum ar fi politia.


In iulie, seful politiei din landul Hesse a demisionat dupa ce computerele politiei au fost in mod repetat accesate pentru informatii confidentiale care au fost mai apoi folosite de neonazisti pentru lansarea unor amenintari cu moartea.


Tot in Hesse, un cunoscut neonazist a asasinat vara trecuta un politician regional.


Unii dintre membrii Nordkreuz erau atat de seriosi in privinta scopurilor, incat alcatuisera liste cu inamicii politici. Heiko Boehringer, un politician local, primise deja amenintari cu moartea.


Obisnuiam sa cred ca oamenii astia sunt nebuni inofensivi, care au vazut prea multe filme de groaza. Mi-am schimbat parerea.

Heiko Boehringer, politician local:
Crucea Nordului

Unul dintre membrii Nordkreuz, Axel Moll, un decorator de case cu permis de portarma, a explicat pentru New York Times unde a inceput totul.


Este vorba despre un poligon de tir din Guestrow, un orasel din nord-estul Germaniei.


Gross, politistul, era un obisnuit al poligonului. Acesta fusese parasutist si ofiter de recunoastere in armata germana inainte ca batalionul sau sa fie absorbit de fortele speciale, KSK.


El nu s-a inrolat niciodata in KSK, dar cunoaste mai multi oameni care au facut-o.


Un alt obisnuit al locului este Frank Thiel, campion la tir si instructor destul de cautat de unitatile militare si politienesti ale tarii.


In toamna lui 2015, cand sute de mii de migranti au sosit in Germania din Siria, Irak sau Afganistan, acesti oameni au fost socati. Din punctul lor de vedere, Germania se afla in fata unei potentiale invazii teroriste, a unei posibile prabusirii a sistemului. Iar guvernul lor ii primea pe migranti cu bratele deschise.


"Eram ingrijorati", spune Gross, care isi aminteste conversatiile din acel an.


Mai tarziu, in acelasi an, in vreme ce coordona un workshop pentru KSK in sudul Germaniei, Thiel a aflat de existenta unei retele secrete sociale pe care se discuta despre situatia de securitate din Germania. Era condusa de un militar numit Andre Schmitt, cunoscut sub numele de Hannibal.


In scurt timp, in jur de 30 de oameni, multi dintre ei obisnuiti ai poligonului de tir din Guestrow, s-au alaturat acestei retele. Apoi, Gross a decis sa creeze un grup paralel, astfel incat sa se poata coordona cu prietenii care locuiau in vecinatate.


Asa s-a format Nordkreuz.


Existau doua criterii pentru cei care voiau sa se alature grupului: "abilitatile potrivite si atitudinea potrivita", isi aminteste Moll, decoratorul cu permis de portarma.


Gross si alt ofiter de politie din grup erau membri ai unui partid care abia isi facea loc pe scena politica: Alternativa pentru Germania, care acum este a treia forta politica in Parlamentul national.


Politicienii AfD sunt acuzati de critici ca incurajeaza fenomenul extremismului, de care profita electoral. Unii dintre ei au legaturi cu Pegida, o grupare extremista care se opune "islamizarii Germaniei".


Proteste, in februarie 2020, dupa un atac terorist care ii viza pe migranti si care a ucis noua persoane, inclusiv un roman, in Hanau FOTO: Epa

Cel putin alti doi membri din grup vizitasera Seminarul Thule, o organizatie care promoveaza suprematia alba si care are un portret al lui Adolf Hitler pe perete.


Nordkreuz a continuat sa tina intalniri la cateva saptamani.


In unele cazuri, grupul avea si invitati. Intr-una dintre ocazii au invitat un "Reichsbuerger", un cetatean al Reich-ului, o miscare care nu recunoaste statul german de dupa razboi.


Pregatiri febrile

In orice caz, cu timpul, membrii Nordkreuz au devenit un grup cu legaturi stranse care avea o ambitie comuna, ce ajunsese sa le domine vietile: pregatirea pentru Ziua X.


Au inceput prin urmare sa adune provizii suficiente pentru 100 de zile, inclusiv apa, benzina, statii de emisie-receptie, medicamente si munitie.


Grupul a identificat un adapost, unde membrii ar fi urmat sa se cazeze impreuna cu familiile lor - o fosta casa de vacanta comunista, situata undeva in padure.


In 2016, pe masura ce sutele de mii de migranti au continuat sa ajunga in Germania, iar un numar de atacuri teroriste islamiste au avut loc, pregatirile au devenit tot mai febrile.


In acest timp, Gross si alti membri ai Nordkreuz au calatorit la un targ de arme din Nuremberg si s-au intalnit cu Schmitt, militarul care infiintase reteaua sociala dedicata extremistilor.


"Scenariul presupunea ca ceva rau se va intampla", spune Gross.


"Ne-am intrebat: pentru ce vrem sa ne pregatim? Si am ajuns la concluzia ca daca tot facem asta, atunci trebuie sa mergem pana la capat", adauga el.


Saci de cadavre si var nestins

Intrebarea anchetatorilor este : "Ce inseamna pana la capat?".


Gross insista, in discutiile cu jurnalistii New York Times, ca grupul se pregatea pentru o prabusire a ordinii sociale. Nu a planuit insa niciun asasinat, nu a planuit sa provoace rau. Dar cel putin un membru ofera o alta varianta.


"Oamenii urmau sa fie adunati si ucisi", a declarat in 2017, in fata anchetatorilor, Horst Schelski.


Schelski, un fost militar din Fortele Aeriene, este contrazis de alti membri ai grupului.


El a declarat in fata anchetatorilor ca Jan Henrik H., un politician local, membru al Nordkreuz, avea acasa un dosar gros cu nume, adrese si poze ale politicienilor si activistilor locali pe care ii considera inamici. In general, vina acestora era ca ii ajutasera pe migranti.


Dosarul lui Jan Henrik H. era alcatuit in mare parte pe baza informatiilor publice, dar unele detalii erau extrase din computerele politiei.


Potrivit lui Schelski, discutia despre eliminarea inamicilor politici ar fi avut loc in 2016, in prezenta altor membri ai grupului.


La o cafea bauta intr-o carciuma dintr-o parcare din Sternberg, Jan Henrik H. le-ar fi spus colegilor sai ca "oamenii din dosar" sunt "nocivi" pentru stat si ca trebuie "eliminati".


Omul dorea chiar sfaturi pentru a afla cum e mai bine ca eventualii prizonieri sa fie transportati.


Dupa aceasta intalnire, sursa politistilor, Horst Schelski, a preferat sa se indeparteze de grup.


In momentul respectiv, serviciile de informatii ii monitorizau deja. La opt luni dupa intalnirea descrisa mai sus, autoritatile au derulat prima perchezitie dintr-o lunga serie la casele membrilor Nordkreuz.


Pe parcursul a doi ani, autoritatile au descoperit arme, munitii, liste cu inamici politici si o lista de comenzi pentru Ziua X, care includea saci de cadavre si oxid de calciu - var nestins.


In discutiile cu New York Times, Gross a declarat ca sacii de cadavre aveau alte scopuri. Mai exact, ar fi urmat sa fie folositi ca saci de dormit - impermeabili - sau ca husa de transport pentru obiecte de dimensiuni mari.


"Vrem sa stiti unde dormiti"

Dezvaluirea potrivit careia gruparea avea o lista de inamici l-a tulburat pe politicianul local Boehringer, care primise deja amenintari cu moartea.


In 2015, doi politisti au ajuns la el acasa si au desenat o schema a casei. "Vrem sa stim unde dormiti, pentru a putea sa va protejam", i-au spus oamenii legii.


Initial, el nu a fost foarte preocupat, dar in iunie 2018, dupa perchezitiile efectuate in casele membrilor Nordkreuz, a fost chemat la sectia de politie.


"Mi-au aratat o schema a casei mele si m-au intrebat daca o recunosc. Era exact desenul facut de politistii care venisera in casa mea", spune Boehringer.


A trebuit sa inghit in sec destul de puternic. Oamenii care imi spuneau ca vor sa ma protejeze au oferit acest desen celor care voiau sa imi faca rau. Nu voiau doar sa supravietuiasca Zilei X, voiau sa isi ucida inamicii.

Heiko Boehringer, politician local:
Cine este si ce doreste Marko Gross

Casa lui Marko Gross, liderul informal al Nordkreuz, a fost perchezitionata de doua ori. Prima data in august 2017, cand fortele de ordine au gasit cel putin zece arme de foc si 23.000 de cartuse, unele dintre acestea furate din arsenalele armatei sau politiei.


Un alt raid al politiei, in iunie 2019, a descoperit 31.500 de cartuse si o arma semiautomata Uzi. De data aceasta, Gross a fost arestat.


Dar a fost pus sub acuzare doar pentru posesie ilegala de arme. Iar in ancheta privind presupusele acte de terorism care ii vizeaza pe doi membri ai gruparii, este doar martor.


"Este uluitor", spune Lorenz Caffier, ministrul de interne al landului. "Un om care strange atata munitie acasa, este apropiat de miscarile de extrema-dreapta si face comentarii extremiste pe retelele sociale nu este un individ inofensiv", asigura oficialul.


"Marko Gross are un rol-cheie", adauga el.


Procurorii au concluzionat ca munitia stransa acasa la Gross provine de la cel putin zece depozite ale armatei sau politiei din intreaga tara, ceea ce arata ca omul are posibili colaboratori peste tot.


Deocamdata, trei politisti sunt anchetati sub suspiciunea ca l-ar fi ajutat pe Gross. In momentul cand a fost intrebat la proces despre provenienta cartuselor, acesta a spus ca nu isi mai aminteste cum a facut rost de ele.


In discutia cu New York Times, Gross a ramas fidel acestei declaratii care nu spune prea multe. Nu a ezitat insa sa impartaseasca alte opinii.


El o acuza pe Angeka Merkel pentru primirea migrantilor, considera ca orasele multiculturale din vestul Germaniei sunt "califate".


Cea mai buna cale de a scapa de migratie a fost aceea de a se muta in estul tarii, "acolo unde oamenii sunt inca numiti Schmidt, Schneider si Mueller", spune el.


Gross are si preferinte politice clare pe plan extern. "Imi place Trump", spune el.


Unii dintre colegii lui Gross si-au exprimat inca din 2009 temerile cu privire la opiniile extremiste ale acestuia. Se pare ca el adusese chiar literatura nazista la munca. Dar nimeni nu a intervenit, ba dimpotriva, politistul a fost recomandat pentru o promovare.


Pentru Gross, nimic nu s-a schimbat, iar preocuparile sale sunt aceleasi. Guvernul, spune el, transporta refugiati in tara dupa miezul noptii.


Coronavirusul, crede el, este un pretext pentru a-i priva pe oameni de drepturile lor. Iar felul in care presa acopera tema coronavirusului aduce aminte de propaganda televiziunii de stat din timpul comunismului.


De aceea, Gross urmareste pe YouTube, pentru a se informa, Russia Today, canalul rusesc de televiziune controlat de stat.


Informarea din surse alternative, sustine el, este necesara, deoarece toti ceilalti, Merkel, oamenii de afaceri, bancile, Bill Gates, fac parte din "statul ascuns".


Gross inca mai asteapta Ziua X, mai devreme sau mai tarziu. Sau poate niste revolte, provocate de recesiunea economica. Sau o criza de energie, deoarece guvernul german inchide minele de carbune.


Iar Nordkreuz, cel putin spuselor lui, nu a disparut.


"Reteaua este inca aici", asigura Gross.


Comments