Saga umilintei continua. 36 de muncitori srilankezi, abandonati pe Otopeni, in timp ce autoritatile...


Trei saptamani au stat srilankezii in carantina inainte ca autoritatile botosanene sa scape de ei, mintind ca vor fi repatriati in timp ce i-au abandonat in fata aeroportului Otopeni.


Doua echipe Libertatea, una in satul Baisa, comuna Mihai Eminescu, Botosani, cealalta la Otopeni, au urmarit cum aproape 40 de persoane sunt facute ping-pong dupa ce au fost bagate cu forta in carantina, iar cinci au fost incatusate cu soricei de plastic de bodyguarzii trimisi de fosti angajatori. Pe Otopeni au primit vizita ministrului muncii, Violeta Alexandru.
36 de srilankezi au fost urcati in doua autocare si trimisi la Otopeni, desi aeroportul din Colombo (Sri Lanka) e inchis zborurilor comerciale (FOTO: Razvan Lutac)

Intr-o padure de la marginea orasului Botosani, in comuna care poarta numele lui Mihai Eminescu, muncitorii srilankezi se ingramadesc pe balconul motelului in care si-au petrecut cele trei saptamani de carantina institutionalizata. Isi asteapta cu teama eliberarea, caci n-au habar unde vor merge.


Autoritatile locale le-au spus ca se vor intoarce acasa, dar ei stiu ca nu-i vorba decat de promisiuni desarte. Zborurile comerciale nu mai aterizeaza de ceva vreme pe aeroportul din Sri Lanka, care si-a inchis spatiul aerian pentru a se apara de COVID-19.


Duminica dimineata, trei angajati ai DSP Botosani coboara in fata Cabanei Stejarului. E ora zece si ii intampina jandarmii care au ajuns doar cu doua ore inainte, desi ar fi trebuit sa-i pazeasca toata noaptea pe srilankezii carantinati la marginea orasului. Au ajuns in grija statului dupa ce au fost ingramaditi in dormitoare alaturi de colegii suspecti de coronavirus si mai apoi concediati de patronii italieni ai fabricii de confectii GT Company, una dintre cele mai mari companii exportatoare din judetul Botosani.


Incatusati cu soricei de plastic de catre bodyguarzii ANVI Security Professional

Libertatea a urmarit cazul de la inceput, de pe 5 mai, si a scris in exclusivitate despre cum 43 de srilankezi au fost agresati de bodyguarzii trimisi de patroni fabricii si incatusati cu soricei de plastic. Compania GT Company s-a oferit sa-i reangajeze pe straini, insa doar patru dintre ei s-au intors. Trei sunt inca internati in spital. Iar alti 36 au refuzat sa mai munceasca pentru patronii care le-au pus in mod voit sanatatea in pericol si le-au imbolnavit zeci de colegi de COVID-19.


La liziera padurii sunt doar trei taxiuri. Un barbat lipeste hartii cu GT Company pe ele, semn ca sunt rezervate pentru cei patru care se intorc la firma, doi barbati si doua femei.&


Restul le fac cu mana din balcon si, apoi, sunt aliniati ca la careu, in parcarea din fata pensiunii. Un jandarm intreaba cine stie engleza si apoi ii distanteaza la un metru si jumatate pe oamenii care, in ultima luna, au stat nu doar impreuna, ci si cazati alaturi de colegii bolnavi de COVID-19.


Muncitorii din Sri Lanka, in Botosani | Foto: Razvan Lutac

Muncitorii din Sri Lanka, in Botosani | Foto: Razvan Lutac

Aeroportul de acasa e inchis

Pe rand, in parcare se aduna autoritati si apropiati ai firului local al povestii. Cu exceptia unui politist calm si calculat, multi dintre cei prezenti sunt contra srilankezilor.


Apar si reprezentantii unei firme de transport, cu doua autocare pe care scrie Otopeni, ambele antamate de Prefectura Botosani. Din aproape in aproape, asiaticii din parcare afla ca vor fi trimisi la aeroport, desi mai au permise de sedere valabile pana-n august.


Dar nu asta-i problema. Oamenii ar da orice ca sa se intoarca acasa, doar ca aeroportul din Colombo, capitala statului insular, e inchis pentru zborurile comerciale. Mai aterizeaza doar avioane charter. Asa ca, si de-ar avea bani de plecare, srilankezii n-ar avea unde sa zboare!


Unul dintre putinii straini care rupe putina engleza cere un avocat, iar Libertatea pune la dispozitie un translator care colaboreaza cu ziarul pe problema muncitorilor asiatici. Asta doar ii enerveaza pe reprezentantii firmei de transport.


,,Time. Time is money"

Ei nu accepta nici macar ca srilankezii sa mearga pana in oras pentru a-si verifica daca pe carduri le-a intrat ultimul salariu.


,,Nu putem, doamna. Nu putem sta nici macar o secunda in plus. Sunt firma privata, platita la minut. Conteaza orice timp pierdut. Time is money!", se rasteste barbatul, incercand sa se faca auzit si de oamenii care stau aliniati.


E intarit si de seful dispozitivului jandarmeriei, cel care si filmeaza actiunea.


-Domnule jandarm, ei sunt trimisi pe Otopeni pentru a zbura acasa.-Exact.


-Dar stiti ca aeroportul din Colombo, Sri Lanka, e inchis pentru zboruri comerciale?-Nu-i treaba noastra ca s-a inchis aeroportul din Sri Lanka. Domnisoara, dar sunteti purtatorul lor de cuvant sau ce?


In jurul discutiei apar persoane de la autoritatile locale, care fac front comun impotriva strainilor.


Domnule, daca ne-ar vedea domnitorii cum ne purtam cu strainii, ce-ar zice?

Om prezent la actiunea de transfer a srilankezilor:
Muncitorii, incolonati catre autocar | Foto: Razvan Lutac

,,I-am legat ca aveau foarfece sub perna"

Discutia intre Libertatea si autoritatile prezente la fata locului pare suprarealista.


- Vi se pare corect cum sunt tratati oamenii astia?- Doamna, dar sunt tratati mult mai bine decat sunt romanii din Germania! Ii tratam prea bine!


- Au fost legati cu soricei la incheieturi!- Ei, na! Dar stiti de ce? Va zicem noi de ce, ca voi stiti din povestile lor! Aveau cutite ascunse sub perne, foarfeci!


- Haideti, sunt niste baieti de 30-35 de ani veniti de peste un an aici.& - Veniti sa ce? Sa ia mai multi bani decat romanii.&


- Atunci de ce sunt adusi din Sri Lanka?- Nu stim, domnule, ca au doua viteze. Incet si foarte incet.


- Nu cred ca ar sta asa treaba si ca firma ar incerca sa-i reangajeze chiar si dupa tot ce s-a intamplat.- Doamna, ne purtam prea bine!&


- Nici nu ii ascultati.- Pai ce, credeti ca politia in Germania vorbeste cu tine in engleza? Germana si atat!&


In backgroundul discutiei aprinse, srilankezii sunt convinsi sa vina la Bucuresti. Unde cei de la Inspectoratul General de Imigrari ar avea posibilitatea sa-i cazeze. Asta-i motiveaza sa lase in urma Botosaniul. Insa si cei de la Imigrari se spala pe maini de problema strainilor, motivand ca nu au ce sa le faca pana nu le expira permisele de munca. Pana-n august, nici macar singura autoritate abilitata sa gestioneze migrantii nu vrea sa-i salveze pe srilankezi concediati pentru ca au vrut sa-si protejeze colegii de COVID-19.


,,Totul e bine cand se termina cu bine", ofteaza usurat seful dispozitivului de Jandarmerie. Autoritatile locale sunt multumite. Scapa de cei 36 de srilankezi. Pe seara, in timp ce autocarul nu e inca la Otopeni, Prefectura minte, intr-un comunicat, ca acestia au fost trimisi pentru a fi repatriati.


Purtatoarea de cuvant a Prefecturii Botosani da din colt in colt cand e sunata. ,,Ei au decis sa plece din Botosani. Dar revin cand am detalii", spune ea. Nu mai revine.


Srilankezii ajung in jurul orei 20 la Otopeni

Cei 36 de srilankezi au ajuns duminica seara in aeroportul Otopeni din Bucuresti, pentru a pleca in Sri Lanka, insa oamenii nu au cum sa ajunga acasa.


Muncitorii au ajuns pe aeroport, dar de aici nu au cum sa se intoarca acasa | Foto: Vlad Chirea

Nimeni nu pare sa aiba habar ce trebuie sa faca intr-o asemenea situatie. Politia cauta ambasada, care nu exista, aeroportul s-a oferit sa ii cazeze, insa doar daca au bilete de avion, cu toate ca nu au bani, nici curse spre Sri Lanka. Prefectura Botosani i-a trimis, pur si simplu, pe aeroport, fara sa anunte pe nimeni, iar politia incerca sa ii trimita inapoi in Botosani.


Oamenii se aflau si la ora 22 in parcarea aeroportului, in autocare. La inceput, nu aveau apa si mancare, si nu exista nici un magazin deschis in aeroport. Ulterior, insa, angajatii aeroportului au inceput sa le aduca muncitorilor si apa, si mancare.


Unul dintre angajati aeroportului le aduce apa si mancare | Foto: Vlad Chirea

Nimeni de la Otopeni nu stia de venirea lor

Cei de la aeroport nu stiau nimic de venirea lor, au fost asteptati doar de reporterii Libertatea.


La doua ore de la sosirea lor, la aeroport si-a facut aparitia si ministrul Muncii, Violeta Alexandru.


Violeta Alexandru, ministrul Muncii, in parcarea aeroportului unde au ajuns muncitorii srilankezi | Foto: Vlad Chirea

Nu exista niciun zbor spre Sri Lanka, nici macar cu escala in Doha sau in alta oras, desi Prefectura Botosani a anuntat ca ii va trimite cu un zbor in Sri Lanka.&


Au aparut la un moment dat 3 politisti si 3 jandarmi. Nici acestia nu fusesera anuntati de venirea srilankezilor. I-au intrebat pe soferi de unde i-au adus pe srilankezi si de ce i-au lasat acolo.&


,,De unde i-ati adus? Cine v-a dat voie sa ii lasati aici in parcare?" au intrebat agentii.


Soferii au ridicat din umeri. Au zis ca ei au contract doar ca sa ii aduca aici, sa ii lase si sa plece, pentru ca Prefectura a platit doar pentru asta.&


Soferii erau destul de recalcitranti pentru ca voiau sa se intoarca in Botosani. Politistii le-au zis ca nu au voie sa plece si sa ii lase pe srilankezi.


,,Va intoarceti cu ei de unde i-ati adus", au spus politistii.


Politia de la Aeroportul Otopeni, depasita de situatie | Foto: Vlad Chirea

Agentii nu stiau ca Sri Lanka nu are ambasada in Romania

Agentii au inceput sa dea telefoane pe la fostul angajator, dar si la Inspectoratul General pentru Imigrari.


Politistii nu stiau ca Sri Lanka nu are ambasada in Romania, cea mai apropiata ambasada fiind in Polonia.


Abia dupa o ora si jumatate de la sosire, acestia le-au cerut oamenilor concediati permisele de sedere. Dupa ce le-au verificat si le-au adus, le-au cerut din nou ca sa faca copii.


Fostul angajator le-ar fi gasit cazare in Bucuresti, dar vrea sa si-o plateasca oamenii

Politistii au contactat-o si pe Carmen Vladescu, avocata fostului angajator. Femeia a zis ca le-a gasit cazare in Bucuresti, sectorul 2, dar ca trebuie sa isi plateasca singuri cazarea.


Agentii i-au sugerat avocatei sa vireze angajatorul banii, din salariile oamenilor, care nu au fost platite in intregime.


Avocata a refuzat sa se deplaseze dimineata pentru a discuta cu muncitorii, desi acestia ii solicitasera prezenta.


Srilankezii nu au voie sa ramana nici in incinta aeroportului fara bilete de avion

Reprezentantii aeroportului au spus ca muncitorii pot fi cazati in niste corturi in terminal, doar daca au bilete de avion. Altfel, nu.&


Alti patru srilankezi au ramas sa lucreze la fabrica de confectii, iar trei sunt internati la Spitalul Judetean Botosani.&


Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitori din Sri Lanka pe Aeroportul Otopeni (Foto: Vlad Chirea / Libertatea)
Muncitorii srilankezi, la plecarea din Botosani (FOTO: Razvan Lutac)
Muncitorii srilankezi, la plecarea din Botosani (FOTO: Razvan Lutac)
Muncitorii srilankezi, la plecarea din Botosani
Muncitorii srilankezi, la plecarea din Botosani


Comments