Salariul mediu net a crescut la 2.078 lei, in iunie. In ce domeniu lucreaza angajatii ale caror veni...

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal brut a urcat la 2.874 lei, cu 0,7% mai mare decat in luna mai 2016.

"In luna iunie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", informeaza INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea bauturilor, cu 14,5%, in activitati de editare, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice si fabricarea substantelor si a produselor chimice, cu 10%-12,5%.

Scaderi semnificative s-au inregistrat in transporturi terestre si transporturi prin conducte, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica - intre 3% si 5% si intre 1,5% si 3% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune.

In sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (0,2%), dar a scazut in invatamant (-0,7%) si sanatate si asistenta sociala (-0,4%). Astfel, in invatamant castigul salarial mediu net era de 1.932 lei, in iunie, iar in sanatate si asistenta sociala de 1.969 lei.

Potrivit INS, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice, mai precizeaza INS.

Comments