SANATATE – Schimbari legate de concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sanatate

SANATATE Schimbari legate de concedii si

SANATATE – Schimbari legate de concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sana...

Modificari ale asigurarii pentru concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sanatate. Anuntul a fost facut de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care tine sa precizeze ca venitul lunar inscris in contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decat valoarea a trei salarii minime brute pe tara pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcina si lauzie, conform modificarilor si completarilor Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aprobate in sedinta de guvern din aceasta saptamana.

In plus, autoritatile au decis ca venitul mentionat va trebui sa fie acelasi cu cel inscris in declaratia fiscala depusa in vedere platii contributiei de sanatate sau, dupa caz, cu media veniturilor lunare inscrise in declaratie.

,,Amintim ca persoanele fizice, altele decat salariatii si asimilatii acestora, pot incheia optional contract cu casa de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii medicale. Cuantumul acestor indemnizatii se stabileste in functie de venitul lunar inscris in contract, pe baza unei formule de calcul. Contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta de modificare si completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte aditionale, la notificarea casei de asigurari de sanatate, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se implinesc 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizatiilor de maternitate este media veniturilor asigurate inscrise in contract in ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare", arata CNAS.

Cu precizarea ca modificarile aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil si unitar pentru calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, in scopul gestionarii eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu.

Dragos HOJDA

The post SANATATE – Schimbari legate de concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sanatate appeared first on ZiarMM.

Comments