Sarbatoare 9 februarie - Un important sfant mucenic este pomenit in calendarul ortodox, astazi

Sarbatoare 9 februarie Un important sfant

Sarbatoare 9 februarie - Un important sfant mucenic este pomenit in calendarul ortodox, astazi

Sarbatorile zilei:

OrtodoxeSf. Mucenic Nichifor

Greco-catoliceSf. m. Nichifor

Romano-catoliceSf. Apolonia, fc. m.

Sfantul Mucenic Nichifor este pomenit in calendarul crestin ortodox in ziua de 9 februarie.

Originar din Antiohia, Sfantul Nichifor a trait in timpul imparatului roman Valerian (253-260), care a continuat persecutia impotriva crestinilor din vremea predecesorului sau la conducerea Imperiului Roman, Deciu (249-251).

In acest timp, un preot, pe nume Saprichie, era dus pentru a fi ucis dupa multe chinuri pe care le indurase marturisind numele Lui Hristos. Sfantul Nichifor i-a iesit acestuia in cale rugandu-se sa-l ierte, caci dupa o calda prietenie intre cei doi se iscase o mare vrajba.

"Te rog, mucenice al lui Hristos, iarta-ma de ceea ce ti-am gresit ca om, caci este scris: 'Cereti si se va da voua; da-mi, deci, iertare'", zicea Sfantul Nichifor.

"Acestea si altele asemenea spunand Nichifor, nu l-a ascultat impietritul la inima, prietenul sau, Saprichie, nici nu s-a induplecat, fiind rugat de atatea ori, neaducandu-si aminte de ceea ce s-a zis: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si pe aproapele tau ca pe tine insuti. Ci si-a inchis urechile inimii si ale trupului ca o aspida surda care nu aude glasul vanatorilor". (Vietile Sfintilor)

Pentru aceasta si Dumnezeu a luat darul Sau de la Saprichie, care lipsit deodata de curaj si incredere, a cerut sa nu fie ucis ca va jertfi zeilor.

Vazand Sfantul Nichifor ca Saprichie a cazut cu totul din sfanta credinta si s-a lepadat de Hristos, a inceput a striga cu glas tare catre calai: "Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui". (Vietile Sfintilor)

Atunci unul dintre calai a alergat si a spus judecatorului despre marturisirea de buna voie a Sfantului Nichifor, iar acesta a hotarat sa fie omorat.

Sfantul Nichifor a fost ucis in ziua de 9 februarie. (sursa: vol. "Vietile Sfintilor")

Comments