Sarmale in foi de vita
Sarmalele sunt un preparat traditional specific tarii noastre si sunt pregatite intr-o varietate de moduri. Cu umplutura din carne tocata si invelis din foi de vita ori foi de varza, sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate si consumate feluri principale de mancare. Vezi mai jos care este originea sarmalelor, dar si cum pregatesti acasa cele mai bune sarmale in foi de vita.
Descopera mai jos cele mai apreciate retete de sarmale.
Cand au aparut sarmalele
Termenul de sarma provine din termenul turcesc ,,sarmak", ce poate fi tradus prin& ,,a infasura" sau ,,rulou". Astfel, termenul de sarma poate fi tradus prin rulou ce acopera o umplutura.
Termenul ,,dolma" este si el utilizat pentru a descrie preparatele umplute, mai ales preparatele care sunt pe baza de legume, ce au umplutura scobita pentru a putea fi din nou umpluta ulterior cu alte ingrediente.
Turcii numesc ,,yapraka" frunza, vita-de-vie, care face referire la acoperirea umpluturii de carne tocata.
Cum au aparut sarmalele
Sarmalele sunt un preparat culinar cunoscut si apreciat in mai multe tari din apropierea bazinului rasaritean al Marii Mediterane precum: Turcia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Siria, Liban, Grecia, Cipru, Ucraina sau Republica Moldova. Retetele, cat si modul de preparare difera de la o cultura la alta.
Nu se stie cu exactitate data ori tara unde reteta de sarmale a luat nastere, insa cert este ca reteta se gaseste in mai multe tari, cu ingrediente si gust diferite.
Spre exemplu, in Turcia, sarmalele se gasesc atat umplute cu carne tocata si alte legume, cat si umplute cu amestec de orez, fara carne. Sarmalele cu carne se consuma calde, ca fel principal de mancare, in timp ce sarmalele umplute cu orez se consuma la aperitiv, drept gustare.
In Iran, sarmalele sunt umplute cu amestec de carne tocata de miel sau vita, dar si cu orez si verdeturi proaspete care aromatizeaza preparatul, iar invelisul este din frunze de vita de vie, dar si foi de varza.
In Cipru se regasesc sarmale din frunze de vita de vie, iar umplutura este formata din orez si condimente si sos de rosii.
Trucuri pentru cea mai buna reteta de sarmale
Alege cu grija invelisul pe care il folosesti pentru reteta de sarmale. Daca vei impacheta sarmalele in foi de varza, atunci ai in vedera sa eviti varza care are cotorul si nervura principala mai groasa. In caz contrar, nervurile prea groase se vor sparge in momentul infasurarii sarmalelor.
Daca folosesti frunze de varza murata pentru sarmale, tine-le inainte in apa rece, pentru a se desara. Altfel, gustul puternic al frunzelor de varza va acoperi gustul umpluturii de sarmale.
Daca folosesti umplutura de orez si ceapa, pentru un plus de gust, dar si pentru a iesi sarmalele pufoase, este indicat ca orezul si ceapa sa fie calite si inabusite inainte impreuna, in apa cu ulei.
Nu este nevoie de mult orez in umplutura de sarmale. O ceasca de orez la un kilogram de carne este suficient.
Daca preferi o compozitie bine legata de sarmale, in amestecul de carne si orez se poate adauga si un albus de ou bine batut inainte.
Se pot adauga o multime de condimente in compozitia pentru sarmale. De la oregano, cimbru, marar, pana la boabe de piper, scortisoara sau cuisoare, dupa preferintele fiecaruia.
Pentru a nu se prinde de fundul vasului in care fierb sarmalele, pune un prim strat de varza tocata fin, apoi intre randurile de sarmale, la fel, pune cate un strat de varza. Incheie cu un strat subtire de varza tocata fin.
Nu pune mult lichid din prima cand le dai la fiert. Varza isi va lasa apa si este posibil sa fie prea mult lichid in vas. Adauga apa doar cat sa acopere putin, iar daca mai este nevoie, mai completezi ulterior.
Sarmalele, fie ca sunt din foi de vita, fie ca sunt din foi de varza, trebuie sa fiarba mult, la foc domol, acoperite cu un capac.
Gustul autentic al sarmalelor este atunci cand acestea sunt fierte intr-un vas de lut, la cuptor, ca pe vremuri.
Descopera si lista cu: Top 50 de condimente, mirodenii si ierburi aromatice care se folosesc in Romania
Retete orientale de sarmale
Reteta de sarmale arabesti - Dolma
Ingrediente
1 kg carne tocata de vita;
500 gr orez bob rotund;
500 ml suc de rosii;
5 ardei;
5 cepe;
3 rosii;
2 vinete;
2 dovlecei;
15 frunze de vita;
O varza alba;
Sare, piper, patrunjel verde, marar verde, boia dulce;
100 ml ulei.

Mod de preparare
Toate legumele se spala bine. Varza se pune intr-un vas mare cu apa sa fiarba. Se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute, dupa care se lasa sa se racoreasca.
Ardeii se taie deasupra, sub forma unui capac, li se scot semintele si cotorul. Vinetele se taie in 2 sau 3 parti, depinde cat sunt de mari, apoi interiorul se scobeste cu o lingurita. La fel si dovleceii. Interiorul lor nu se arunca, se va folosi umplutura mai tarziu.
Ceapa se taie putin in varf, se taie pe lung, si se desface interiorul ei, se scoate mijlocul si ramane coaja.
La rosii se taie capacul de deasupra si se scobeste interiorul cu o lingura.
Pentru umplutura, se pune uleiul intr-o tigaie mare, se adauga o ceapa tocata marunt, se poate folosi umplutura de la ceapa pregatita anterior.
Se caleste ceapa pentru cateva minute, apoi se adauga peste umplutura de dovlecei, vinete si rosii, toata umplutura pe care ai curatat-o mai devreme. Se lasa totul pe foc pentru 2-3 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
Carnea tocata se amesteca cu orezul, verdeata tocata, 3 catei de usturoi si condimente dupa gust.
Legumele curatate, dovlecei, vinete, rosii, ceapa, se umplu cu amestecul de carne. Nu se umple nici una dintre legume pana in varf, pentru a lasa loc sa se umfle compozitia din interior.
La fel se procedeaza si cu foile de vita si foile de varza. Se pune umplutura de carne si se ruleaza in mod clasic.
Se pun toate legumele umplute si sarmalele intr-un vas mare, peste se toarna 500 ml suc de rosii, apa cat sa acopere compozitia si totul se pune la fiert, acoperit vasul cu un capac, pentru 90 de minute, la foc mic.
Se mai completeaza cu apa daca mai este nevoie pe parcurs. Cand sunt gata, se opreste focul si se lasa sa se raceasca natural.
Sarmale orientale - reteta de post
Ingrediente
O varza murata;
300 gr orez;
200 ml suc de rosii;
O ceapa;
50 gr stafide;
2 linguri pasta de rosii;
Patrunjel verde, marar verde, sare, boia dulce, piper, ulei.
Mod de preparare
Varza se spala si se curata. Se pastreaza foile subtiri si mari. Miezul verzei se taie subtire si se foloseste apoi.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei pana cand devine transparenta. Se adauga apoi orezul spalat bine si se toarna 200 ml de apa. Se pune acum si pasta de tomate, stafidele, boia si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba pana cand apa se absoarbe. Se adauga apoi verdeata proaspata tocata marunt si se lasa sa se raceasca.
Pe foaia de varza se pune cate o lingura din umplutura de orez si se impatureste, acoperind marginile. Pe fundul vasului se pune varza tocata marunt, apoi se asaza un strat de sarmale, inca un strat de varza, iar sarmale, si se termina cu un strat subtire de varza tocata.
Se toarna deasupra sucul de rosii, apa cat sa acopere sarmalele si se pune totul la fiert pentru 30 de minute. Apoi, se da vasul cu sarmale la cuptor, la 180 de grade, pentru inca o ora sau pana cand varza si orezul sunt bine gatite.
Citeste si: Plante medicinale - top 50 de plante miraculoase care se gasesc in Romania
Retete pentru sarmale
Sarmale in foi de vita
Ingrediente
1/2 kg carne tocata;
50-60 foi de vita;
un morcov;
o ceapa;
5 linguri orez;
5 linguri pasta de tomate;
doua oua;
o legatura marar;
o lingurita cimbru;
5-6 foi de dafin;
sare si piper.
Mod de preparare
Curatam morcovul, il dam pe razatoarea mica si tocam ceapa. Punem intr-o tigaie la incins cateva linguri de ulei si apoi adaugam morcovul si ceapa. Se calesc, pana cand de inmoaie putin, se adauga jumatate de cana de apa si toata cantitatea de pasta de tomate. Dupa ce a fiert se adauga si condimentele.
Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi si la umplutura sarmalelor. Carnea tocata se amesteca cu orezul si mararul tocat, peste care vom adauga sosul de sarmale. Se amesteca bine toate ingredientele. Se adauga apoi doua oua. Se condimenteaza dupa gust.
Foaia de vita de vie, oparita, se asaza cu nervurile in sus, adica partea neteda in palma. Se pune din compozitia pregatita si le rulam precum cele din foi de varza. Intr-o cratita se asaza pe fund cateva foi de vita, peste care se pun sarmalele impaturite. Se adauga apa cat sa acopere sarmalele. Se fierb cu capac, la foc mic, aproximativ o ora, sau cat este nevoie pentru ca reteta de sarmale sa fie completa gatita.

Sarmale in foi de vita la cuptor
Ingrediente
50-60 frunze de vita de vie
500 gr carne de porc cu grasime;
100 gr orez;
2 cepe;
3 linguri de pasta de tomate;
O legatura marar verde;
Sare, piper, cimbru, boia.
Mod de preparare
Carnea tocata se amesteca cu ceapa tocata marunt, orezul spalat bine inainte, 2 linguri de pasta de tomate, mararul tocat marunt si condimentele. Se amesteca bine totul apoi compozitia se pune la frigider pentru o ora.
Frunzele de foi de vita se pun in apa fierbinte, la oparit. Cand apa clocoteste, se adauga foile de vita si se lasa un minut, dupa care se scot si se lasa la scurs.
Se ia compozitia de carne de la frigider si se pune pe fiecare foaie de vita de vie cate o lingura din compozitie. Se ruleaza si se preseaza cu degetele la capete.
La fundul vasului in care vor sta sarmalele se pune un strat de frunze de vita de vie, apoi se asaza, in straturi, sarmalele.
Deasupra se pune restul de pasta de rosii si cateva frunze de foi de vita, pentru a nu se rumeni prea tare deasupra. Se adauga apa, cat sa acopere sarmalele, apoi se pune un capac si se da totul la cuptor, la 150 de grade, pentru aproximativ 3 ore, sau pana cand sarmalele sunt bine facute. Cand sunt gata, se indeparteaza stratul de frunze de vita de vie de deasupra si asta este tot.
Sarmale in foi de vita cu carne de porc si ciuperci
Ingrediente
1 kg carne tocata de porc;
1,5 kg ciuperci;
1 kg praz;
100 gr orez;
100 gr bulion;
Frunze de vita de vie;
O legatura de marar;
Un ou;
Sare, piper, cimbru, boia.
Mod de preparare
Ciupercile si prazul se toaca marunt. Se pun intr-o tigaie cu putin ulei incins si se calesc impreuna pana cand se inmoaie. Se adauga apoi si carnea tocata impreuna cu orezul spalat, mararul tocat marunt, bulionul si condimente dupa gust. Se lasa toate pe foc pentru 10-15 minute. Se adauga apoi si oul, se mai lasa 2 minute pe foc dupa care se lasa sa se raceasca compozitia.
Frunzele de vita de vie se spala bine inainte, se lasa sa se scurga, apoi se pune cate o lingura din amestecul de carne cu legume si se impacheteaza, presand la capete cu degetul.
Intr-un vas de lut se pune la fund un strat de frunze de foi de vita, apoi se pun sarmalele in straturi. Se acopera cu cateva frunze de foi de vita, se pune apa cat sa acopere sarmalele, apoi se pune capacul si se da la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore, sau cat este nevoie pentru ca toate ingredientele sa fie bine gatite.
Sursa foto: 123rf.com
Citeste si: Fructe de toamna. Fructe pe care sa le consumi toamna
Comments