Schema de ajutor pentru Cultura - FINALIZATA. Cinematografia NU este inclusa. Explicatia ministrului...

,,Aceasta schema de ajutor a fost o provocare. (...) In doua luni de zile s-a ajuns la o forma care in continuare nu multumeste pe toata lumea, dar a fost o forma care multumeste mai multa lume decat in faza initiala", a spus Bogdan Gheorghiu, joi, intr-o conferinta de presa.

Schema de ajutor elaborata de minster ,,poate fi perfectionata la Ministerul Economiei sau la nivel de Secretariat General al Guvernului. Nu mai este in curtea noastra. (...)

A fost din partea noastra un exces de zel sa ne asumam conceperea acestei scheme. Am blocat practic jumatate din personalul unitatii de management a proiectului. Din punctul meu de vedere, din start, ea trebuia sa fie gandita si conceputa la Ministerul Economiei, dar, daca ne-am asumat, am dus-o pana la capat", a precizat Gheorghiu.

Ministrul Culturii a respins administrarea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, explicand ca exista deja un ajutor in acest sens care a fost prelungita de guvern, inca de anul trecut, pana in 2023.

,,Pentru ca multe lucruri solicitate, care si astazi sunt exprimate public prin nemultumiri, nu pot fi incluse in schema (de ajutor pentru pandemie - n.red.), pentru ca nu ar fi acceptate de Comisia Europeana. Dar, repet, poate la Ministerul Economiei sau in alta parte se vor gasi solutii mai bune", a declarat Gheorghiu.

El a precizat ca nu poate accepta administrarea acestei scheme decat daca are absolut toate fondurile alocate.

,,Noi nu putem accepta administrarea acestei scheme decat daca suntem siguri ca are absolut toate fondurile alocate. Adica, ca sa fiu mai clar, eu nu imi pot permite sa tai bani de la opere sau teatre pentru a-i muta in aceasta schema de ajutor de stat, pentru ca acest buget, destul de modest, al Ministerului Culturii trebuie atent administrat pentru a putea asigura functionarea tuturor domeniilor", a mai spus Bogdan Gheorghiu.

O schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, cu un buget maxim de 250 milioane euro, a fost prelungita pana in 2023 printr-o hotarare de guvern emisa anul trecut. Alocarile financiare nerambursabile, in cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, fac referire la achizitia, inchirierea, fabricarea de bunuri si/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film si productiei de film in Romania, precum si la onorariile, salariile si la alte plati facute catre persoane fizice, aferente implementarii proiectului. Alocarea se acorda in conditiile in care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizeaza pe teritoriul Romaniei, potrivit Agerpres.

Comments