Scoala dintr-un sat din Alba care mai are doar 9 elevi. Trei profesori pregatesc un singur copil pen...

Şcoala se află în centrul comunei, unde se mai găseasc alte patru clădiri: primăria, un bloc de locuinţe, un centru pentru persoane în vârstă şi poliţia. La şcoala generală din Râmeţ învaţă 9 copii, opt în clasele I-IV şi unul în clasa a VIII-a. 

Copiii care învaţă la această şcoală sunt ai familiilor care au un loc de muncă stabil în comună. În anul şcolar 2017-2018 primarul comunei, Vasile Raica, crede că vor exista în jur de 15 elevi, acesta mizând pe faptul că vor veni noi copii în clasa pregătitoare.

Elevul din clasa a VIII-a trăieşte o experienţă cu totul deosebită pentru orice şcolar din România. Este singur în clasă şi se pregăteşte pentru Evaluarea Naţională cu ajutorul a trei profesoare: una îl învaţă matematică, fizică şi chimie, a doua îi predă muzică şi desen, iar a treia îl pregăteşte la limba română, istorie şi georgrafie. În cheamă Alin şi face, la fel ca profesoarele sale, eforturi destul de mari pentru a merge şi învăţa la şcoala de pe munte. Vine în fiecare zi de la o distanţă de opt kilometri. De anul viitor, va merge să studeize la un liceu din Aiud, oraş aflat la o distanţă de 20 de kilometri de centrul comunei.


Centrul comunei Rîmeţ cu clădirile administrative

Comuna Râmeţ din Alba este una dintre cele mai mici din ţară din punct de vedere a numărului populaţiei, cu ceva mai mult de 500 de locuitori, împrăştiaţi în 13 sate. Râmeţul mai este comuna din România cu cele mai multe călugăriţe din raportat la numărul de locuitori. Aproape un sfert din populaţia comunei o reprezintă măcuiţele de la Mănăstirea Râmeţ, una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute din Transilvania. Aici, în satul Valea Mănăstirii, sălăşuiesc 100 de măicuţe. În 2014 s-a înregistrat o singură căsătorie, iar în 2015 niciuna, în timp ce de la începutul acestui an doar un cuplu şi-a unit destinele la Primăria Râmeţ şi tot în acest an s-a consemnat o singură naştere.

Terenul de sport al şcolii generale din Rîmeţ

Cazurile în care pe raza comunei se stabilesc tineri sunt foarte rare. S-a întâmplat cu câţiva ani în urmă, când o familie de bucureşteni s-a stabilit în satul Cheia, iar recent o familie cu trei copii din Maramureş a anunţat că intenţionează să se mute în satul Valea Poienii.

Cel mai recomandat drum de acces spre comuna şi satele din Munţii Trascău este drumul judeţean nr. 107 I, denumit şi Transalpina de Apuseni. Şoseaua ”pleacă” din localitatea Aiudul de Sus, unde se intersectează cu drumul judeţean 107 M Aiud – Buru şi traversează întreaga zonă sudică a Apusenilor (ramura Munţilor Trascău) prin Râmeţ şi Ponor până în comuna Bucium şi de aici ajunge la DN74, în apropiere de oraşul Abrud. Şoseaua este asfalată la extremităţi, respectiv între Aiudul de Sus şi mijlocul pădurii Sloboda (7 kilometri) şi între DN74 şi Mogoş (23 kilometri). Consiliul Judeţean Alba a iniţiat un proiect de modernizare a drumului, cu fonduri europene. 


Comments