Seceta a distrus porumbul si floarea soarelui: "Acum plangem dupa sistemul de irigatii distrus in an...

Ploile de zilele trecute nu au reşit să ajute agricultorii din sudul României: porumbul este compromise în Bărăgan în proporţie de 50%. Asta pentru că nu aprimit apă când a avut nevoie, iar ştiuletele a stagnat din creştere, a rămas chircit.

Un fermier din comuna Sohatu, judeţul Călăraşi, se uită nervos cu un ochi la porumbul îngălbenit înainte de vreme şi cu altul la canalul de irigaţii care este sec!

După cum au avertizat de mai mulţi ani cliamtologii, în România lipsa apei s-a acutizat în special în zona de sud, în Bărăgan, iar în nord s-au înregistra ploi în cantităţi ieşite din comun. A plouat mult când nu trebuia, iar seceta a lovit exact când plantele aveau mai multă nevoie de apă!

În consecinţă, anul acesta, în zona de vest şi nord-vest grâul a fost secerat târziu şi a avut calitate proastă din cauza umezelii excesive, iar în sud, după o recoltă bună la grâu, a urmat o secetă prelungită care a uscat porumbul. ”În mod normal, scoateam între opt şi zece tone de porumb la hectar. Anul acesta nu vom scoate mai mult de patru tone. Nu a ploua la timp şi asta ne-a distrus. Ploaia de zilele trecute a fost degeaba”, ne-a spus fermierul Valentin Popa, care lucrează 80 de hectare de terena arabil şi creşte 200 de oi de rasă autohtonă de mare productivitate ”Carabaşă”, surpanumită Oaia uriaşă de Teleorman.

valentin popa

Valentin Popa

La floarea soarelui pierderile vor fi de 15%

Omul nu se aşteaptă să mai aibă vreun câştig la porumb, este mulţumit dacă nu iese pe minus! Are noroc, dacă poate fi numit aşa, cu floarea soarelui, unde pierderile nu sunt mai mari de 15%, pentru că este o plantă rezistentă la secetă.

”Avem canalele de irigaţii şi ne uităm le ele, pentru că sunt seci, nu mai au pompe, nu mai sunt ţevi, până şi dalele din beton au fost luate! Îmi amintesc că mergeau unii cu aparatele de tăiat şi desfăceau tot ce era metal la sistemul de irigaţii pe loc! Toată lumea îi vedea şi nu a luat nimeni nici o măsură! Acum plângem după sistemul de irigații distrus în anii ’90!”, a mai spus Valentin Popa.

Prognoza agrometeorologică cere irigaţii, dar, de unde?

Agenţia Naţională de meteorologie anunţă pentru perioada 13-19 august un conținut de apă în cultura de porumb, pe adâncimea de sol 0 – 100 cm, încadrat în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Muntenia, Moldova, Oltenia, centrul, nord-estul, estul și sud-estul Transilvaniei. În aceste condiţii, specialiştii meteorologie recomandă ”aplicare irigaţiilor pe suprafeţe agricole cu deficienţe de apă în sol”. Dar, de unde irigaţii?

Comments