SECRETELE lui Nicolae Ceausescu AU FOST DEZVALUITE. Ce studii avea FOSTUL DICTATOR, considerat INCUL...

Autor: | | 6 Comentarii | 1001 Vizualizari
Chiar dacă despre Nicoale Ceaușescu se spune că nu era o persoană cu o cultură generală dezvoltată și cu o atracție pentru kitsch, colonelul în rezevă Adrian Eugen Cristea dezvăluie în cartea sa, ”A fi sau a avea”, că fostul dictator avea studii făcute la Moscova și la București. De asemenea, el povestește și un episod inedit petrecut într-un muzeu australian care l-a avut ca protagonist pe fostul șef al statului.

Necesită, totuși, câteva cuvinte și despre pregătirea intelectuală pe care o avea Nicolae Ceaușescu. Absolvise Academia Frunze din Moscova și apoi o facultate în cadrul Academiei de Științe Economice (ASE) din București. Și-a luat un doctorat în Științe Economice”, dezvăluie colonelul în rezervă în cartea sa, ”A fi sau a avea”.

Totodată, Adrian Eugen Cristea face și câteva precizări cu privirea la simțurile artistice pe care le deținea fostul dictator.

Din câte am sesizat, încercarea unora de a-l compromite pe Nicolae Ceaușescu, evidențiindu-i incultura tocmai prin a-l defini ca iubitor de chiciuri, nu este justificata. Fondul de răutate este evident. Se impune o clarificare”, se precizează în cartea menționată anterior.

Astfel, colonelul în rezervă descrie un episod petrecut într-un muzeu din Australia, când Nicolae Ceaușesecu a admirat trei tablouri ce reprezentau un pătrat roșu pe un fond alb, dar cu mărimi diferite.

A stat destul de mult și le-a privit. Probabil ca să înțeleagă, cel puțin parțial, ce a gândit artistul care le-a conceput. Nu a cerut explicații, pentru că și-o fi dat seama că aceastea puteau să fie simple păreri ale ghidului”, subliniază Adrian Eugen Cristea.

Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea a fost adjunctul Direcţiei de securitate şi gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu. Prin prizma poziției sale, el a putut observa îndeaproape viața cuplului dictatorial, dar și a copiiilor acestora: Valentin, Nicu și Zoia. În cartea ”A fi sau a avea”, el descrie mai multe momente din viața Ceaușestilor, dar și tabieturile acestra din viața privată.




Comments