Sefa ONAC, eliberata din functie de Nicolae Ciuca - Este urmarita penal pentru achizitia nelegala a 1,7 milioane de masti in pandemie

Sefa ONAC, eliberata din functie de Nicolae

Sefa ONAC, eliberata din functie de Nicolae Ciuca - Este urmarita penal pentru achizitia nelegala a...

Cornelia Nagy a fost eliberata, la cerere, din functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Oficiului National pentru Achizitii Centralizate, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciuca, publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Cornelia Nagy este urmarita penal pentru abuz in serviciu, intr-un dosar care vizeaza achizitia de masti in pandemie.

Procurorii DNA au anuntat pe 5 mai punerea sub urmarire penala fata de Cornelia Nagy, presedinte al Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), pentru abuz in serviciu.

Aceasta este acuzata intr-un dosar legat de achizitia nelegala a 1,7 milioane de masti de protectie la inceputul pandemiei de COVID-19.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de NAGY CORNELIA, la data faptelor si in prezent presedinte al Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) si HOHAN (fosta DEACONESCU) MADALINA IOANA, consilier achizitii publice in cadrul aceleiati institutii publice, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.

In cauza s-a mai dispus efectuarea urmaririi penale fata de SC ROMWINE & COFFE SRL si fata de alte persoane administratori de societati comerciale, in sarcina carora s-au retinut infractiuni de trafic de influenta, spalarea banilor, infractiuni de fals si inselaciune.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In prezenta cauza penala se desfasoara cercetari cu privire la modalitatea presupus nelegala in care, in cursul anului 2020, la inceputul pandemiei de Covid 19, a fost incheiat un contract cadru de achizitii publice de masti de protectie, in valoare de peste 50 de milioane lei.

In acest context, NAGY CORNELIA, in calitate de presedinte al Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) si HOHAN (fosta DEACONESCU) MADALINA IOANA, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin incalcarea legislatiei, ar fi semnat in cursul lunii martie 2020, un Acord cadru intre institutia pe care o reprezentau si firma SC ROMWINE & COFFE SRL, prin care era vizata achizitia a 1.750.000 masti de protectie.

In demersurile lor, cele doua reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL si de administratorul acesteia, care, impreuna, s-ar fi inteles sa interpuna firma in procedura de atribuire a contractului finantat din bani publici, desi cunosteau ca respectiva firma nu are capacitatea tehnica si financiara sa onoreze acordul cadru.

Cum SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea sa respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a mastilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia sa evite plata catre statul roman a unor penalitati in valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obtinerea/derularea in bune conditii a contractelor de achizitii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecti ar fi achitat unei alte persoane, suspect in cauza, sub forma unui contract de reprezentare consultanta si prestari servicii - intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin activitatile descrise mai sus ar fi fost vatamate interesele societatilor participante in cadrul procedurii si ale institutiilor publice implicate in actiunile de prevenire si raspuns impotriva infectiei cu virusul SARS - Cov 2 carora le erau destinate materialele de protectie. Concomitent s-ar fi obtinut un folos necuvenit in suma totala de 22.906.031 lei pentru societatile controlate de suspecti (atat pentru cea care a incheiat contractele de mai sus cat si pentru firmele interpuse).

Suspectelor NAGY CORNELIA si HOHAN (fosta DEACONESCU) MADALINA IOANA li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comments