Semnal de alarma de la un general roman: ,,Daca rusul se indrepta spre Galati si avem ordin sa sarim...
In cadrul interviului, generalul roman a spus ca ne confruntam in prezent cu un adevarat razboi informational, iar armata se numara printre tintele acestuia. De la resursa umana la introducerea pensiilor de serviciu militare in PNRR, precum si la campania ampla de stigmatizare a armatei, toate acestea sunt arme prin care Armata Romana este lovita din toate partile.
Dar pe langa aceasta campanie, ,,Armata a devenit batjocura clasei politice", a mai spus fostul comandant al MNC-SE.
,,Sunt exemplele razboiului informational desfasurat pe teritoriul nostru. De vreo cinci ani de la PNRR incoace am ajuns batjocura clasei politice. Sunt azi politicieni care spun ca avem salarii si pensii nesimtite. Cand un tanar vede asemenea lucruri si-ar mai dori sa inceapa o cariera militara? Toate tarile din Europa au probleme, toate sunt afectate de razboiul din Ucraina, dar in ce tara ati mai auzit o asemenea campanie de denigrare a armatei?
Aduceti-va aminte ca atunci cand Comisia Europeana a raspuns problemei pensiilor militare din PNRR a spus clar, de ce criticam Bruxellesul cand noi, romanii, am trecut asta in PNRR, nu ei. In al doilea rand razboiul acesta dezarmeaza orice tanar. Coroborat cu educatia, daca ne uitam cum arata manualele de istorie in scoli, daca exista vreo discutie undeva privind necesitatea ca poporul sa participe la apararea tarii, caci armata nu poate singura sa o faca si nicio tara din lume nu poate singura doar cu armata activa sa se apere, atunci ne explicam cum s-a ajuns la situatia in care armata a devenit ceva neatractiv", a spus gen. (r.) Tomescu in cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, gazduit de Defense Romania.
,,Sistemul in sine, conducerea de la cel mai inalt nivel al statului, nu a luat masuri necesare de a preintampina acest declin al armatei. Toate structurile care se ocupa de apararea tarii au fost lovite, atat la comanda, cu oameni platiti sau idioti utili", mai precizeaza acesta.
Weekend de foc la frontierele cu Bulgaria. Avertismentul MAE
Generalul (r.) Tomescu comentat si asupra modului in care declaratia generalului Vlad, seful Statului Major al Apararii, referitoare la apararea Romaniei, a fost receptata de o parte a presei si, in special, de politicieni. El a evidentiat, de asemenea, importanta dotarii cu echipamente moderne in cazul unui posibil conflict de mare amploare.
,,Militarul activ nu are cum sa riposteze, cei din rezerva sau in retragere actioneaza mai mult sau mai putin eficient pentru remedierea acestor lucruri, clasa politica nu e deranjata la nivel guvernamental. Toate acestea afecteaza sistemul activ. Moralul si disciplina sunt elemente ale capacitatii de lupta ale unei armate. Asa cum educatia, sanatatea si populatia din punct de vedere demografic sunt capacitati de lupta ale unui stat. Noi daca analizam toate acestea pe componente, suntem sub nivelul marii la tot.
Va dau un singur exemplu. Mai tineti minte cand noul sef al Statului Major al Apararii generalul Gheorghita Vlad a declarat acum cateva luni ca Romania trebuie aparata, ca trebuie crescuta rezerva voluntara? Nici macar nu a folosit termenul de armata obligatorie! Imediat o parte a presei a sarit pe el sa il sfasie, dar au facut-o si oameni cu functii mari inclusiv in Parlament", a declarat gen. (r.) Tomescu.
In cadrul intervoiului, generalul roman a dorit sa atraga atentia cu privire la lipsa echipamentelor moderne si la anii de subfinantare a armatei, in ciuda faptului ca recent s-au realizat progrese semnificative pentru a diminua acest decalaj.
,,Pai cum descurajezi un potential atac? Pregatindu-te! O armata se pregateste pe timp de pace pentru apararea tarii. Aceasta ne e misiunea. Sa dea Dumnezeu sa nu existe un razboi, dar trebuie sa fii pregatit si sa arati adversarului ca esti credibil. Ca capacitatea ta de riposta e credibila. Vrem o armata care sa doarma in bocanci? Sa nu o inzestram cu echipamente? Apoi cand te trezesti ca ajunge rusul la Odesa si se indreapta spre Galati, sa ni se dea ordin sa sarim pe el. Iar armata sa spuna: pai cu ce? ca nu am primit nimic 25 de ani. Asta ne dorim? Nu isi doreste nimeni acest lucru sper", a conchis generalul (r.) Catalin Tomescu.
Comments