Serban Nicolae: Comisia de la Venetia recomanda sa nu se suprapuna referendumurile cu alegerile/ Tem...

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, vineri, că, referitor la referendumul pe Justiţie care va avea loc în aceeaşi zi cu europarlametarele, pe 9 mai, Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia recomandă să nu fie suprapuse referendumurile cu alegerile, indiferent de tipul de scrutin.

Imaginea articolului Şerban Nicolae: Comisia de la Veneţia recomandă să nu se suprapună referendumurile cu alegerile/ Temele de la referendum, „mofturile unor partide care în sondaje se umflă singure”

Şerban Nicolae: Comisia de la Veneţia spune să nu se suprapună referendumurile cu alegerile

"Eu, ca senator, nu am dat niciodată ordonanţă de urgenţă, nu am de gând nici în continuare. Dar Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia în materie referendară spune să nu se suprapună referendumurile cu alegerile, indiferent de tipul scrutinului. De aceea, odată ce domnul Iohannis a procedat la încălcarea acestui Cod de bune practici şi a recomandărilor pe care Comisia pentru democraţie prin drept le-a făcut de acum vreo 30 de ani, lucrurile merg pe o pantă care nu mai au niciun fel de logică", a afirmat Şerban Nicolae, vineri, la Parlament.

Social-democratul consideră temele de la referendumul pe Justiţie drept "mofturile unor partide care în sondaje se umflă singure, în realitate sunt dezumflate total".

"Dacă în restul Europei temele pentru Parlamentul European, temele europene, temele legate de coeziune, de solidaritatea europeană, temele legate de Europa Unită şi de forţele centrifuge din Europa sunt consacrate doar acestor subiecte, la noi ele sunt parazitate doar de mofturile unor partide care în sondaje se umflă singure, în realitate sunt dezumflate total", a spus Nicolae.

Anterior, Renate Weber declarase că Guvernul nu are pe agenda sa, spre adoptare, Ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei pentru referendum, propusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei pentru referendum propusă de AEP, că nu cunoaşte detalii despre subiect deoarece a fost plecată din ţară, însă luni va avea un răspuns în acest sens.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

"(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].

 

Comments