Sfaturi de la Serviciul de Ambulanta Romania pentru a preveni infectia cu noul virus

Sfaturi de la Serviciul de Ambulanta Romania pentru a preveni infectia cu noul virus

Sfaturi de la Serviciul de Ambulanta Romania pentru a preveni infectia cu noul virus

Serviciul de Ambulanta Romania a publicat, pe pagina sa de Facebook, cateva sfaturi in contextul epidemiei de coronavirus, care a pornit din China.

Autoritatile au instalat la Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti afise in limbile romana, engleza si chineza despre pericolul reprezentat de noul coronavirus. Informatiile sunt prezentate si prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate in terminalele aeroportului. Pasagerii cu simptome respiratorii care au calatorit in China sau in alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfatuiti sa contacteze imediat serviciul medical al aeroportului si sa raporteze istoricul de calatorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care planuiesc sa viziteze China sau alta tara afectata de noul coronavirus.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care si-au primit numele de la felul in care arata la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu tepi ce formeaza un fel de "coroana".

Infectiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii - unele dintre ele pot fi severe si chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) si SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blande, precum racelile comune.

Infectiile cu coronavirus pot avea o gama larga de simptome, inclusiv febra, tuse si dificultati respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienta renala si deces.


Coronavirusurile sunt transmise intre animale si intre oameni si pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate in trecut la oameni.

Testele preliminare sugereaza ca noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut sa treaca la oameni provenind de la serpi. Insa expertii medicali chinezi au sugerat si alte animale ca sursa a virusului, precum bursucii si sobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picaturi de saliva expectorate de o persoana infectata atunci cand stranuta sau tuseste. Se poate transmite si prin contact cu suprafete contaminate, precum manerele usilor si balustradele.

La fel ca MERS si SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce inseamna ca ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul sau genetic. Astfel, el se combina cu ADN-ul gazdei si, din acest motiv, poate suferi mutatii rapide.

Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implica utilizarea unei reactii de polimeraza in timp real (RT-PCR), care identifica ARN-ul viral in esantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gat cu un betisor medical, din sputa sau din mostre sangvine, daca pacientul se simte foarte rau.

Comments