SFIDEAZA BRUXELLES-UL - Presedintele Poloniei a promologat o lege controversata

SFIDEAZA BRUXELLES-UL - Presedintele Poloniei a promologat o lege controversata

SFIDEAZĂ BRUXELLES-UL  Președintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat sâmbătă o nouă lege –controversată – privind Tribunalul Constituțional, sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană și Washington, relatează Agerpres, care citează AFP.

Miercuri, în numele protejării statului de drept în Polonia, Bruxelles-ul dăduse un termen de trei luni Varșoviei pentru a revizui funcționarea Tribunalului Constituțional. Avertismentul reprezintă o nouă etapă, a doua (și penultima), în cadrul unei proceduri noi a Comisiei Europene în legătură cu statul de drept, pe care Bruxelles-ul a declanșat-o pentru prima oară împotriva Varșoviei. Procedura ar putea duce în cele din urmă la sancțiuni precum suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE.

Varșovia pune însă sub semnul întrebării legitimitatea Comisiei Europene în acest dosar, exprimându-și dubii că Bruxelles-ul „respectă principiile cooperării loiale cu guvernele țărilor membre”. Țintă a conservatorilor polonezi după venirea lor la putere, Tribunalul Constituțional a fost perceput ca un bastion al opoziției, care risca să frâneze reformele pe care și le propuneau.

Promulgând noua lege, președintele Andrzej Duda nu a ținut seama de diferitele apeluri de a o respinge, venite în special din partea mai multor organizații naționale de judecători sau a Comitetului Helsinki pentru drepturile omului, care a calificat reforma drept „un atentat la democrația constituțională”.

Comisia Europeană a transmis oficial miercuri Poloniei „recomandările” sale privind statul de drept, făcând o listă cu problemele specifice la care autoritățile de la Varșovia trebuie să răspundă. Bruxelles-ul cere Varșoviei să publice și să pună în aplicare deciziile date de Tribunalul Constituțional, în special cea care consideră ca fiind contrare Constituției schimbările legate de numirea unor judecători pe care guvernul încearcă să îi impună Curții. Însă legea promulgată de președintele polonez nu ține cont de aceste recomandări.

Mai multe, AICI.

Sursă foto.

Comments