SFINtIRE – A fost tarnosit Paraclisul Manastirii Petrova

SFINtIRE – A fost tarnosit Paraclisul Manastirii Petrova

SFINtIRE – A fost tarnosit Paraclisul Manastirii Petrova

SFINtIRE Sarbatoare mare la Petrova, duminica, 16 iulie. A fost tarnosit Paraclisul Manastirii Petrova din demisolul noii biserici a manastirii.

Slujba tarnosirii a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Iustin, episcopul Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un sobor de preoti. Paraclisul a primit ca ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, cinstit in 27 iulie.

Oficiata dupa toata randuiala Bisericii Ortodoxe, Sfanta Slujba a tarnosirii Paraclisului bisericii Manastirii Petrova a fost mult asteptata de obstea manastirii, cat si de credinciosii din satele din jur.

La Slujba tarnosirii a participat, alaturi de mai multe mii de credinciosi, si primarul comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, care este un sprijinitor al sfantului asezamant monahal inca dinaintea alegerii sale in aceasta functie.

Credinciosii s-au rugat impreuna cu ierarhul si soborul de preoti, atat in exteriorul bisericii, cat si in interiorul ei, in genunchi.

Un alt moment important al tarnosirii a fost ungerea cu Sfantul si Marele Mir al interiorului paraclisului, a Sfantului Altar si a proscomidiarului. Dupa slujba tarnosirii, miile de credinciosi prezenti au trecut fiecare in parte prin Sfantul Altar si s-au inchinat in cele patru colturi ale Sfintei Mese, fiind singura ocazie din viata mirenilor, mai ales a femeilor, cand pot sa intre in Sfantul Altar si sa se inchine.

Dupa oficierea Slujbei de tarnosire, soborul si credinciosii s-au indreptat spre Altarul de Vara, unde Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca.

Altarul de Vara al Manastirii Petrova este o cladire de zid din caramida, cu o cupola mare, cu Sfanta Masa, in jurul careia pot sluji circa 50 de preoti, iar lateral se afla un loc pentru cantaretii de la strana si corurile care dau raspunsurile la Sfanta Liturghie, putand intra aici pana la 70-80 de coristi.

Interiorul Altarului de Vara, inclusiv cupola, au fost pictate de preotul Virgil Jicarean, consilier eparhial, prezent si el la Sfanta Liturghie.

Ca si alte dati cand Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a slujit la aceasta manastire, si acum s-a intamplat o minune: ploaia anuntata de meteorologi s-a vazut cum inconjoara de jur imprejur manastirea si nu se abate asupra credinciosilor care stateau sub cerul liber.

Acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut, cand a slujit aici a Preasfintitului Parinte Episcop Iustin, iar credinciosii au observat norii grei care se apropiau de manastire aducand o ploaie puternica si caderi masive de apa, dar peste manastire nu a plouat un strop.

Ploaia s-a apropiat pana la cateva zeci de metri de cladirea manastirii (!), dupa care s-a indepartat peste padurile din zona, care se vad atat de frumos din Altarul de Vara, precum ai fi intr-un avion.

Soborul a fost alcatuit din peste 30 de preoti si diaconi, din care au facut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale ,,Sfanta Treime" din Baia Mare, Pr. Virgil Jicarean, consilier eparhial, Pr. Mihai Chira, protopopul de Viseu, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Arhim. Teofil Pop, staretul Manastirii Moisei, Protos. Agaton Oprisan, staretul Manastirii Petrova, Protos. Sofronie Perta, staretul Manastirii Dragomiresti, Pr. Viorel Bud, de la Catedrala Episcopala ,,Sfanta Treime" din Baia Mare, Pr. militar Daniel Achim, preoti de mir din parohiile Maramuresului Voievodal.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Corul ,,Doxologia" al Catedralei Episcopale Sfanta Treime din Baia Mare, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran. Manastirea Petrova este o manastire romaneasca, in care se slujeste in limbile romana si ucraineana, avand in preajma sate ucrainene si credinciosi care vin si se roaga aici.

In semn de inalta apreciere pentru modul in care conduce si edifica Manastirea Petrova, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a inmanat Parintelui Protosinghel Agaton Oprisan o Cruce si Grama Episcopala, iar primarului comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, pentru felul cum ajuta manastirea si pentru faptul ca a asfaltat drumul pana la manastirea, cea mai inalta distinctie a Episcopiei, ,,Crucea Voievodala Maramureseana" pentru mireni.

Parintele staret Agaton a oferit Preasfintitului Parinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoana a Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon.

De asemenea, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a inmanat diplome de merit pentru cei 40 de copii si indrumatorii lor, care se afla la manastire, in tabara intitulata ,,Din dragoste de frumos", un proiect al Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului" din Sighetu Marmatiei, paroh pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preot slujitor Marcel Oprisan, coordonatorul taberei, impreuna cu cativa profesori. Aceasta prima editie a taberei organizate de parohie se desfasoara intre 14-18 iulie 2017.

Informatiii si foto Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului

&

The post SFINtIRE – A fost tarnosit Paraclisul Manastirii Petrova appeared first on actualmm.ro.

Comments