Silviu Manastire, despre afacerile dubioase ale milionarului Tiberiu Urdareanu, protejat de Justitie

Silviu Manastire, despre afacerile dubioase ale milionarului Tiberiu Urdareanu, protejat de Justitie

În acest sens, jurnalistul precizează că afacerea UTI s-a construit parțial prin contracte plătite cu șpagă. Astfel, Urdăreanu pare abonat la licitații câștigătoare cu statul, iar ca prin minune „afaceristul reușește în ultimii 10 ani să scape basma curată”, scrie PS News.

Vă prezentăm pastila de investigație a lui Silviu Mănăstire:

„Vă spuneam în episodul trecut că afaceriștii Dinu Pescariu și Claudiu Florică au scăpat de pușcărie după ce au intermediat șpăgi de milioane de euro în dosarul Microsoft. Cei doi își cheltuie acum în lux banii obținuți prin corupție. Procurorii nu au curiozitatea să investigheze nicio altă afacere în care Pescariu și Florică au fost implicați, deși sunt indicii că cei doi au participat la numeroase operațiuni de corupție: de exemplu, preluarea bazei sportive Cutezătorii de către Pescariu sau contractele cu calculatoare pentru ministerul Educației ale lui Florică. Operațiunea prin care cei doi spagari au fost albiți de Justiție miroase a servicii de informații.
 
Azi o să-l cunoașteți pe al treilea mare rechin, afacerist milionar, care beneficiază de un tratament preferențial în fața legii. El este Tiberiu Urdăreanu, patronul holdingului UTI, un conglomertat de companii ce activează în piața serviciilor de securitate și IT. Afacerea UTI pute și ea a corupție și a interese oculte ce duc din nou spre personaje cu grade militare. Dacă este să folosim datele procurorilor afacerea UTI s-a construit parțial prin contracte plătite cu șpagă. Numele firmei lui Tibi Urdăreanu, dar și el personal, apăr în cel puțin cinci dosare grele de corupție. UTI este suspectată că dat șpagă în dosarul de corupție de la Cluj a fostului șef de județ Horia Uioreanu. Numele lui Urdăreanu apare ca denunțător al fostului primar de la Iași Gheorghe Nichita, apoi în dosarul Olgutei Vasilescu dar și în dosarele fostului candidat PNL Ludovic Orban și a ministrului Constantin Nită. După ce a denunțat în forță la DNA Udareanu a scăpat de pușcărie, a stat o perioadă în arest la domiciliu iar acum este liber. Presa mondenă l-a fotografiat pe Tibi Urdăreanu în timp ce-și serba ziua de naștere cu șampanie și catering de lux în timp ce era în arest la domiciliu. Domiciliul lui Urdăreanu spre deosebire de muritorii de rând înseamnă un pentahouse, la ultimul etaj, opulent, într-un imobil luxos. În continuare afacerile UTI, construite pe spagă după cum susțin procurorii continuă să prospere. Iar Urdăreanu are toate șansele asemenea lui Florica și Pescariu să scape basma curată, și cu banii în buzunar, bani pe care susțin procurori i-a făcut prin contracte plătite cu șpagă.
 
Dacă stăm să analizăm afacerea UTI vom observa în ultimii 20 de ani sume imense de bani de la stat, de peste 1 miliard de euro, încasate de firmele lui Tiberiu Urdăreanu. Vom mai observa că acest afacerist s-a învârtit mai tot timpul în anturajul unor oameni din serviciile de informații și a avut conexiuni în toate partidele politice. UTI a reprezentat de fapt în România o platformă de produse și servicii pentru toate instituțiile de forță ale statului (parchete, servicii de informații) dar și pentru diverse proiecte speciale la ministere sau agenții guvernamentale. UTI este de exemplul creatorul sistemului național de achiziții publice: tot ce cumpără statul român, de ordinul miliardelor de euro, se cumpără prin platformă SEAP făcută de UTI. UTI asigură securitatea în Portul Constanța, unde se rulează mărfuri de 4 miliarde de euro anual, pe UTI o găsim în sistemul de Securitate de la Parlamentul României și la majoritatea aeroporturilor din țara. UTI este compania care a primit contractul de 200 de milioane de euro pentru introducerea fibrei optice în București, denumit NetCity. Puse cap la cap afacerile UTI umilesc dosarele Microsoft și EADS adunate la un loc.

Din aceste motive compania UTI nu a avut cum să nu lucreaze, în mod nemijlocit, sub supravegherea serviciile de informații. Iar dacă Tibi Urdăreanu a dat șpagă, a corupt politicieni la nivel înalt, nici serviciile de informații nu aveau cum să nu știe acest lucru în cei 20 de ani de activitate. Cariera lui Tiberiu Urdăreanu, omul protajat acum de Justia din România, a început la Institutului de Cercetări pentru Tehnică Militară de la Clinceni. Urdăreanu este fiul unui fost general de armată. În afaceri Urdarenu a avut parteneri alți generali cum ar fi Dumitru Aelenei sau Sergiu Medar, fost consilier prezidențial sau în mod indirect pe Marius Opran sau Alexandru Plăviciosu, ambii fost generali la serviciul de telecomunicații speciale.

În episodul de mâine am să vă prezint documente care demonstrează că Tibi Urdăreanu nu este străin de multiple alte afaceri suspectate de corupție. Că prin miracol afaceristul reușește în ultimii 10 ani să scape basma curată. Explicația o să o aflăm tot mâine: și are legătură cu o sumă imensă de bani”.

Articole recomandate

Comments