Sindicalistii din Educatie, raspuns la apelul lansat de premier si Guvern: ,,Greva continua. Sa cobo...

Sindicalistii din Educatia au anuntat, joi, dupa o noua runda de negocieri ca decizia privind incheierea grevei va fi luata doar cand Guvernul va veni cu o hotarare foarte clara, cu "un raspuns clar la solicitarile noastre".

Dupa apelul lansat de premierul Nicolae CIuca, de a avea rabdare inca o luna si jumatate, pana la 15 iulie, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", alaturi de ceilalti lideri sindicali au transmis un un mesaj acid catre Guvern si seful Executivului.

,,I-am rugat si fac apel la dascalii nostri sa inteleaga si sa nu ne impinga sa facem aceleasi greseli care s-au facut in acesti 30 de ani. Ne-am asumat prin PNRR sa venim cu o noua lege a salarizarii. Am facut in asa fel incat sa devansam toate procedurile pentru elaborarea legii si, in perioada imediat urmatoare, pe baza studiilor de la nivelul Ministerului Muncii, al Educatiei, impreuna cu Banca Mondiala - care desfasoara acest proiect, sa avem pana la data de 15 iulie proiectul finalizat, iar de iar la 15 iulie, personalul din Educatie va intra in discutii cu Ministerul Muncii, fiind primacategorie care va avea clarificat acest aspect.

Ca atare, in acest moment, ii rog inca o data, cat se poate de sincer si de onest. Cred ca am demonstrat in aceasta perioada ca ceea ce am promis am facut. Nu pot sa le promit acum si nu le voi promite niciodata ceva ce nu se poate realiza. Si nu voi face niciodata ceva ce consider ca este gresit. Daca nu am invatat din greselile pe care le-am facut in acesti ani de zile, atunci inseamna ca suntem in continuare pe un parcurs care ne va duce din nou din greseala in greseala, fara sa putem sa finalizam si noi ceva cum se cuvine", a transmis premierul Nicolae Ciuca, joi, de la Cluj-Napoca.

Nicolae Ciuca, APEL catre profesorii din Romania aflati in greva: Ii rog sa nu ne impinga sa facem aceleasi greseli facute in acesti 30 de ani

Marius Nistor: ,,Cred ca ar trebui sa coboare putin cu picioarele pe pamant""Daca cineva isi poate permite sa afirme ca a oferit tot ceea ce era de a oferit sistemului de invatamant, cred ca ar trebui sa coboare putin cu picioarele pe pamant, sa mai arunce o privire catre unitatile scolare, catre cei care lucreaza in unitatile scolare, poate sa discute direct cu ei si va vedea cat de departe este de realitate. Vreau sa se inteleaga foarte clar ca in momentul de fata protestul declansat de colegii nostri depaseste deja cu mult sfera revendicarilor de natura salariala si ca vorbim de demnitate, vorbim de statut social. Este treaba Guvernului in momentul de fata sa vina cu un raspuns la ceea ce le-am prezentat noi astazi", a declarat Marius Nistor, citat de agerpres.ro.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a adaugat ca ,,este treaba Guvernului sub ce forma imbraca aceasta crestere a veniturilor, dar in niciun caz nu trebuie sa vina cu vouchere sau alte formulari de tipul acesta".

Sindicalistii au respins categoric si oferta voucherelor pentru profesori. anuntand ca numarul cadrelor didactice care s-au alaturat grevei in ultimele ore a crescut deja la aproape 200 de mii.

GREVA DIN EDUCATIE. Profesorii NU renunta la proteste - Noile revendicari anuntate de sindicate tin o tara intreaga in sah

Sindicalistii au anuntat ca greva va continua, iar marti, 30 mai, va fi organizat si un mars de protest, din Piata Victoriei pana la Palatul Cotroceni, "la domnul profesor Iohannis".

,,Daca vrem sa inceteze aceasta actiune de protest fara precedent este interesul lor sa faca calculele cat mai rapid", a mai declarat Marius Nistor.

La randul sau, presedintele Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar, a tinut sa precizeze ca guvernantii pot face calculele foarte repede vizavi de propunerea venita din partea federatiilor sindicale, iar vineri pot sa recheme liderii si sa se ajunga la o intelegere.

"E o aritmetica foarte simpla, se poate face intr-o jumatate de ora. Tot calculul este elementar. Inmultirea cu 1,25 la ceea ce avem astazi nu este grea, trebuie insa sa faca asta cat mai repede. Noi speram ca maine sa ne recheme si sa ajungem la o intelegere, pentru ca propunerile sunt de bun simt, atat pentru prima parte a problematicii, adica la masurile pe care le cerem pe termen scurt, pana la sfarsitul anului, pe sapte luni, cat si pentru a fi siguri ca in legea viitoare vom avea o pozitie net superioara. Nu stiu cine i-a pus sa scoata din Legea educatiei, din proiectul Legii educatiei, acel articol, ca astazi am fi fost mult mai increzatori in viitorul nostru salarial", a precizat Anton Hadar.

Intrebat de jurnalisti cum vede amanarea rotativei guvernamentale din cauza grevei din Educatie, Marius Nistor a replicat: "Credeti-ne ca nu ne intereseaza ce anume se intampla cu rotativa guvernamentala. Pe noi ne intereseaza ca Executivul sa ia decizii importante care sa conduca la oprirea acestui conflict de munca de proportii. Daca ne intereseaza cei peste 3 milioane de elevi, milioane de parinti si sutele de mii de angajati din sistem, rotativa trebuie sa treaca in plan secund si in prim plan trebuie sa fie rezolvarea acestei probleme".

Comments