Singura solutie pentru sute de milioane de oameni: Se vor vaccina cu serul chinezesc CoronaVac, in c...


Cele mai multe tari nu au acces sau au doar un acces limitat la vaccinurile Pfizer/BioNTech si Moderna, cele mai eficiente in prevenirea COVID. Pentru aceste tari, una dintre alternative este cea a serului CoronaVac, produs de compania chineza Sinovac, chiar daca rezultatele privind eficienta acestui produs au fost dezamagitoare si au starnit confuzie printre experti, scrie CNN.


Campanii masive de imunizare au demarat deja in Indonezia, Brazilia si Turcia, unde populatia va fi vaccinata, pentru inceput, cu serul chinezesc CoronaVac, produs de compania chineza Sinovac.


Saptamana trecuta, presedintele indonezian Joko Widodo a fost filmat in timp ce primeste prima doza a vaccinului, dupa ce guvernul l-a autorizat in regim de urgenta.


Si presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat ca s-a vaccinat si a dat astfel startul campaniei de imunizare in tara sa.


Brazilia a aprobat si ea vaccinul Sinovac, alaturi de cel produs de Oxford/AstraZeneca, si a inceput luni sa administreze primele doze.


Exista o problema: testele derulate in Brazilia, in cadrul fazei 3 a studiului clinic, au aratat o eficienta a vaccinului Sinovac de doar 50,38% in prevenirea COVID, cu putin peste pragul de 50% cerut de Organizatia Mondiala a Sanatatii si mult sub nivelul de eficienta anuntat pentru serurile Pfizer/ BioNTech (95%) si Moderna (94,5%).


In plus, rezultatele testelor din Brazilia au contrazis o serie de alte rezultate anuntate anterior.


Studiile paralele din Indonezia si Turcia, spre exemplu, indicasera o eficienta a CoronaVac de 65%, respectiv 91,25%, dar expertii au avertizat ca datele acestea nu sunt concludente, din cauza numarului mic de participanti.


Intr-o incercare de a spori increderea in produs, compania chineza Sinovac Biotech a precizat luni ca eficienta vaccinului creste atunci cand a doua doza este administrata la un interval de timp mai mare, dupa prima doza.


Sinovac a precizat ca cei mai multi dintre voluntarii din Brazilia au primit dozele la doua saptamani distanta. Compania a adaugat ca eficienta vaccinului ar creste cu 20 de puncte procentuale daca cele doua sunt administrate la trei saptamani distanta.


Sinovac a mai justificat rezultatele dezamagitoare din Brazilia, spunand ca cea mai mare parte a voluntarilor din Brazilia au fost cadre medicale, care au avut o expunere mai mare la patogen.


Daca asigurarile Sinovac vor creste increderea in serul produs in China ramane de vazut. Expertii au avertizat insa ca o evaluare obiectiva a produsului este imposibila, in conditiile in care nu exista un set complex de date la dispozitie.


,,Aceasta situatie evidentiaza problema care apare atunci cand datele sunt publicate sub forma unei declaratii de presa, si nu a unui studiu, intr-un jurnal medical", explica pentru CNN profesorul Lawrence Young, virolog si specialist in oncologie moleculara la University of Warwick.


,,Situatia evidentiaza totodata si abordarile diferite (ale tarilor) privind standardele necesare pentru autorizarea vaccinului", adauga acesta.


Putine alternative


Vaccinurile Sinovac si Sinopharm - al doilea vaccin chinezesc, cu o eficienta de 79,3% - au fost vazute drept solutiile mai ieftine si mai usor de distribuit in toata lumea, in special in tarile in curs de dezvoltare, scrie CNN.


Spre deosebire de serurile Pfizer/BioNTech si Moderna, cele doua vaccinuri chinezesti nu au nevoie de temperaturi foarte scazute de depozitare.


Deocamdata, Sinovac a incheiat deja acorduri cu cel putin sase guverne, pentru a livra sute de milioane de doze.


In jur de 46 de milioane de doze vor fi livrate in Brazilia, 50 de milioane in Turcia si 40 de milioane de doze vor fi livrate in Indonezia. Thailanda a comandat si ea doua milioane de doze, iar Filipine - 25 de milioane de doze.


Ucraina si Chile sunt alte tari care au incheiat contracte cu Sinovac.


In ciuda indoielilor, pentru multe din tarile vizate, renuntarea la vaccinul Sinovac este o varianta greu de luat in calcul, in lipsa altor solutii. Turcia, spre exemplu, a mai reusit sa contracteze deocamdata doar 4,5 milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, dar aceste doze vor veni abia la sfarsitul lui martie. Ankara spera sa comande alte 30 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, dar negocierile sunt in curs, iar data livrarii este necunoscuta.


Pentru tari precum Indonezia sau Brazilia, problema o reprezinta numarul urias de doze necesare pentru imunizarea populatiei, situatie in care un ser ieftin si mai usor de distribuit precum cel al Sinovac este una dintre putinele solutii.Oficialii indonezieni au estimat, spre exemplu, ca vor avea nevoie de aproximativ 427 de milioane de doze de vaccin pentru a imuniza doua treimi din populatie.


Dincolo de dozele cumparate de la Sinovac, autoritatile indoneziene se afla in discutii cu AstraZeneca si cu Pfizer pentru a cumpara cate 50 de milioane de doze de la fiecare, dar negocierile sunt in curs, iar datele livrarilor nu sunt cunoscute.


Semne de intrebare


Totusi, in vreme ce Turcia, Brazilia si Indonezia au inceput deja campania de vaccinare, alte tari sunt mai ezitante, ca urmare a rezultatelor dezamagitoare din Brazilia si a discrepantei dintre date.


Ministerul Sanatatii din Singapore, care are un contract cu compania, dar nu a primit inca vaccinul, a precizat ca oficialii vor face o evaluare complexa inainte de a decide cu privire la autorizarea serului.


Hong Kong a semnalat ca cel mai probabil va amana campania de vaccinare cu CoronaVac tot din cauza lipsei datelor clare.


Si Malaysia a anuntat ca va solicita mai multe date de la Sinovac inainte de a oferit autorizare si de a cumpara produsul.


Semne de intrebare au aparut si in Thailanda, si in Filipine. In semn de raspuns la ingrijorarile exprimate de diversi politicieni, autoritatile thailandeze au anuntat ca vor cere Sinovac mai multe date despre testele clinice.


Comments