Solutia indicata de Ministerul Sanatatii in cazul crizei garzilor la cardiologie din mai multe mari...


Intai Spitalul Judetean din Ploiesti, apoi cel din Targu Jiu s-au inscris pe lista celor cu probleme la cardiologie. Ministerul spune, pentru Libertatea, ca in linia de garda de la aceasta specialitate pot fi inclusi si doctori de la medicina interna. Cealalta solutie, gasirea de medici din afara unitatii, n-a functionat pana acum.


De mai bine de un an, Spitalul Judetean din Ploiesti nu reuseste sa umple linia de garda la cardiologie. Asta dupa ce patru medici cardiologi de la Spitalul Judetean din Ploiesti si-au dat demisia de pe 1 mai 2022.&


In iulie 2022 au existat 11 zile fara garda. Iar la inceputul anului 2023, ziarul a publicat fise de pacienti ajunsi la Unitatea de Primiri Urgente in care scria ca garda lipseste.


Seful Ambulantei Prahova spunea, pentru Libertatea, ca duce urgentele care ar trebui vazuti de cardiologie in alte judete. Iar cand s-a facut concurs pentru posturile lipsa, s-au inscris medici, dar nu s-a prezentat nimeni.


Pe 17 mai, situatia s-a repetat la Spitalul Judetean din Targu Jiu. Libertatea intrebase deja Ministerul despre lipsurile din liniile de garda la cardiologie. Ce a raspuns Guvernul?


Nimic despre componenta financiara


Vine cu o singura solutie. Folosirea medicilor de pe alta sectie pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale.


,,In linia de garda organizata in specialitatea cardiologie pot fi inclusi si medici confirmati in specialitatea medicina interna", spune Ministerul, citand o Anexa din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 870/2004.


Ministerul aminteste si de aducerea unor medici din afara spitalului strict pentru contractele de garzi. Insa nici acest lucru nu a parut o solutie in cazurile Ploiesti si Targu Jiu.


Purtatorul de cuvant al Spitalul Judetean din Targu Jiu argumentase ca medicii au plecat si pentru ca ,,tariful de garda este calculat avand la baza salariul din 2018".


Ministerul Sanatatii nu a amintit, in raspuns, nimic despre partea financiara.


In schimb, a indicat ca managerul institutiei medicale este responsabil de ,,asigurarea continuitatii asistentei medicale prin liniile de garda organizate la sediul unitatii".


Foto: Hepta


Comments