SOLUTIE - Cum sa faci fata tentatiilor culinare

SOLUTIE - Cum sa faci fata tentatiilor culinare

SOLUȚIE  Experţii explică cum putem face faţă tentaţiilor culinare şi ce parte a creierului controlează acţiunile impulsive ale oamenilor. Oamenii de ştiinţă au descoperit ce parte a creierului controlează procesele impulsive ale oamenilor, printre care şi mâncatul în exces, explicând acest fenomen.

SOLUȚIE  Majoritatea oamenilor nu pot rezista tentaţiilor de a gusta dintr–un tort delicios de ciocolată, o prăjitură ornată cu frişcă şi fructe confiate sau alte delicii culinare. Toţi dau vina pe stomacul lor pofticios şi nu pe impulsurile creierului. Cercetătorii au studiat oamenii care cad pradă tentaţiilor şi au descoperit zona creierului care poate controla toate aceste impulsuri manifestate de pofticioşi. În viitorul apropiat, aceştia speră să creeze o aplicaţie care să ne facă să rezistăm în faţa tentaţiilor de a consuma alimente pline de calorii. Jamie Roitman, de la Universitatea Illinois din Chicago, încearcă să explice acest fenomen.

„Am descoperit că modificând acest comportament care duce către o răsplată procesul devine activ. E ciudat să credem că iniţiind o activitate, punând un tort pe masă este de asemenea un proces activ care ne face să stopăm alte feluri de comportamente“. Pentru a testa acest proces al tentaţiilor privind mâncarea, grupul de cercetători a făcut un experiment pe şoarici care învârteau o pârghie pentru a obţine bucăţele de zahăr. Micile animale erau astfel învăţate să reziste tentaţiilor când se auzea un semnal sonor care indica oprirea.

Cercetătorii au descoperit că aceste impulsuri depinde şi pot fi oprite de cortexul prefrontal, o regiune a creierului care e implicată în execitarea controlului înaintea acţiunilor comportamentale. Aceştia au realizat că neuronii individuali din această regiune sunt activaţi atât când tentaţiile încep să apară, cât şi când acestea dispar.

Mai multe, aici.

Comments