Sondaj IRES: Doua treimi dintre romani nu vor sa schimbe furnizorul de energie electrica, iar un rom...


Liberalizarea pietei de energie electrica a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, insa un sondaj IRES arata ca doua treimi dintre romani nu se simt informati cu privire la efectele procesului de liberalizare.


Aproape doua treimi dintre romani (64%) spun ca nu isi doresc sa schimbe in acest an furnizorul de electricitate, teama de schimbare si lipsa informatiilor fiind principalele bariere, arata un sondaj IRES realizat la inceputul lunii ianuarie.


Jumatate dintre participanti (54%) nu au luat inca o dezicie privind schimbarea furnizorului, iar dintre cei 45% care au luat decizia doar 5 procente spun ca vor trece la alta companie, in vreme ce 40% vor continua la acelasi furnizor.


Mai mult, datele arata ca dintre cei care din 2013 si pana acum au trecut in piata libera, 8 din 10 au ramas la acelasi furnizor.


Un roman din zece are probleme cu facturile


Conform cercetarii de piata, aproape jumatate dintre romani (47%) au lunar facturi intre 100 si 200 de lei pentru curent electric.


Foto Sondaj IRES

Indiferent de cuantumul facturilor, cei mai multi spun ca nu au avut probleme in a le plati, insa 1 din 10 respondenti arata ca a avut dificultati mari sau foarte mari.


Costurile energiei electrice sunt potrivite pentru 44% dintre cei chestionati, insa mult prea mari pentru alti 53%.


Tinerii vor energie eco, cei de la tara vor carbune si lemn


Chestionati in privinta tipului de energie pe care il doresc, cei mai multi ar dori energie solara (61%) si din surse hidro (57%). Clasamentul este continuat de energie eoliana (43%), pe gaze (38%), biomasa (35%), carbune/lemn (30%), pe ultimul loc fiind energia nucleara (21%).


Aceste preferinte apartin in special barbatilor de peste 36 de ani cu studii medii sau superioare, in vreme ce arderea carbunelui sau a lemnului este preferata de cei cu studii elementare si din mediul rural.


Economi din fire


Romanii folosesc si metode de a economisi energie: 78% sting lumina in camerele unde nu este nimeni, 69% folosesc becuri care consuma putin, iar 59% sunt atenti la consumul electronicelor si electrocasnicelor atunci cand cumpara noi dispozitive, pentru a se asigura ca acestea sunt economice.


Opt respondenti din zece spun ca au auzit de liberalizarea pietei de energie din 2021, insa doar 53% spun ca au o parere buna sau foarte buna despre asta, iar 37% au opinii negative.


La momentul realizarii studiului, doar putin peste un sfert dintre romani (26%) au spus ca urmeaza sa isi schimbe furnizorul, in vreme ce 8% sunt reticenti. Alti 64% vor sa se informeze.


Internetul, principalul mijloc de informare


Foto Sondaj IRES

Internetul, in general, este principalul mijloc de informare (63%), urmat de site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (37%), in timp ce contactul direct cu furnizorii, e-mailul, telefonul si mersul fata in fata au 30%.


La cunostinte apeleaza 17%, iar de pe retelele de socializare 6%.


Informatii neclare


Dintre cei care s-au informat deja, mai mult de jumatate (57%) considera ca informatiile nu sunt clare.


Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.322 de respondenti, iar marja de eroare este de 3,1%.


Comments