Sparanghel retete – 5 feluri in care poti gati sparanghel

Sparanghel retete – 5 feluri in care poti gati sparanghel

Sparanghel retete – 5 feluri in care poti gati sparanghel


Sparanghel sau "hrana regilor", asa cum mai este denumit, este una dintre cele mai sanatoase si recomandate legume pentru un organism sanatos. Este considerat un adjuvant pentru ameliorarea durerilor, inflamatiilor din corp si poate reduce riscul malformatiilor genitale. Mai jos iti vom spune cinci retete cu sparanghel pe care sa le incerci acasa. Sparanghel retete!


Sparanghel retete - cele mai usoare preparate cu sparanghel

Ce retete cu sparanghel vei gasi mai jos:


Supa crema de sparanghel; Sparanghel gratinat cu ciuperci in sos cremos; File de salau cu piure de sparanghel; Rulouri de pui cu sparanghel; Tarta cu sparanghel; Beneficii sparanghel.
Supa crema de sparanghel

Ingrediente:


3 linguri unt; 2 cepe mari; 1 telina; 2 morcovi; 1 pastarnac; 1 cartof; 800-900 g sparanghel; 120 ml smantana pentru gatit; Nucsoara; Sare si piper
Mod de preparare supa crema de sparanghel

Toaca o ceapa si caleste-o intr-o lingura de unt, apoi adauga 3 litri de apa si fierbe morcovii, cartoful, telina si pastarnacul, toate intregi, dar spalate si curatate de coaja. Dupa 30-40 de minute, cand supa a mai scazut si legumele au fiert, strecoara supa.


Toaca cealalta ceapa marunt si caleste-o in restul de unt pentru 5-6 minute, la foc mic. Adauga supa strecurata, iar cand aceasta fierbe adauga sparanghelul spalat si tocat bucatele. Lasa cratita pe foc pana cand vezi ca sparanghelul se zdrobeste usor atunci cand il presezi de marginea cratitei. Pune supa, fara sa o strecori, intr-un blender vertical, sau foloseste unul submersibil pentru a obtine supa-crema. Pune din nou cratita pe foc, adauga condimentele dupa gust si smantana pentru gatit. Amesteca pentru inca 1-2 minute si serveste supa crema de sparanghel cu parmezan presarat deasupra si cu crutoane.


Supa crema de sparanghel

Sursa reteta: Retetepractice.ro


Sparanghel gratinat cu ciuperci in sos cremos;

Ingrediente:


400 g sparanghel; 450 g smantana; 200 g ciuperci; 200 g mozzarella; 100 g parmezan; 1 lingura zeama de lamaie; 2 linguri ulei; 1 lingura unt; 1 ceapa medie; 3 catei usturoi; 2 linguri vin alb; Un praf nucsoara; Sare si piper
Mod de preparare sparanghel gratinat

Incinge o cratita cu o lingura de ulei si soteaza ceapa tocata marunt, pentru 1-2 minute, la foc mediu. Adauga usturoiul pisat marunt, piperul, nucsoara si stinge cu vinul. Dupa ce vinul s-a evaporat, adauga smantana, cele doua tipuri de branza si lasa focul mic pentru 5 minute, pana cand sosul este omogen.


Intr-o tigaie, soteaza sparanghelul intr-o lingura de ulei pentru 2-3 minute, intorcandu-l periodic. Adauga sare, piper si o lingura de zeama de lamaie, apoi scoate sparanghelul. In aceeasi tigaie incinge inca o lingura de ulei si soteaza ciupercile feliate. Adauga un praf de sare, piper si intoarce-le pentru 1-2 minute, sau pana cand se schimba la culoare.


Adauga sosul de smantana cu branza si amesteca bine, pana la omogenizare. Toarna 1/2 din sosul cremos de ciuperci intr-o tava termorezistenta. Asaza bucatile de sparanghel pe lungimea tavii, apoi toarna restul de sos deasupra.


Rade putina branza peste sparanghelul acoperit cu sos si da tava la cuptor sau (ideal) la broiler, la 200 de grade pentru 7-8 minute, sau pana cand stratul de sos de deasupra se rumeneste.


Sparanghel gratinat

Sursa reteta: Retetepractice.ro


File de salau cu piure de sparanghel

Ingrediente:


1 kg file de salau 1 kg sparanghel sare piper marar 100 g margarina 2-3 linguri pesmet lamaie si ardei rosu pentru ornat 3-4 linguri ulei de masline 1 cana vin alb, demidulce
Mod de preparare file de salau cu piure de sparanghel

Se spala bucatile de salau, se sareaza si se pun in tava. Se stropesc cu ulei si vin si se dau la cuptor. Bucatile de sparanghel se curata, se spala, se leaga in manunchiuri de 5-6 bucati si se fierb 30 minute in apa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga. Se pastreaza cateva varfuri pentru ornament, iar restul se paseaza.


Se prepara un sos alb tare: in margarina incinsa se rumeneste pesmetul si se stinge cu apa fiarta. Pasta de sparanghel se amesteca cu sosul alb si se toarna intr-o tava tapetata cu margarina si pesmet. Se baga in cuptor cateva minute. Se adauga pestele, mugurii de sparanghel si se orneaza cu lamaie, ardei rosu si marar.


Piure de sparanghel

Sursa reteta: Retete.unica.ro


Rulouri de pui cu sparanghel

Ingrediente:


400 g sparanghel 500 g piept de pui 2 dovlecei 1 castravete 1 varza mica 3-4 bucati broccoli sare piper ulei 200 g pesmet 200 g alune sos de soia
Mod de preparare rulouri cu sparanghel

Sparanghelul se spala, se strange in doua trei manunchiuri si se pune la fiert, in apa cu sare. Se lasa sa dea in cateva clocote si apoi se scoate sa se scurga. Se curata dovleceii si se taie jumatati.


Dupa ce s-au pregatit aceste ingrediente, se taie pieptul de pui felii foarte subtiri si se condimenteaza cu sare si piper. Se presara un strat de alune macinate amestecate cu pesmet, se pun 2-3 bucati de sparanghel si o bucata de dovlecel, se ruleaza, se trec prin alune macinate si pesmet si se prajesc 5-6 minute in uleiul bine incins.


Se scot, se lasa sa se scurga de ulei si sa se raceasca si apoi se taie rondele. Se servesc cu salata de varza alba si sos de soia si se orneaza cu felii de castravete si buchetele de broccoli.


Rulouri de pui -retete sparanghel

Sursa reteta: Retete.unica.ro


Tarta cu sparanghel

Ingrediente:


1 foaie aluat foietaj; 400 g sparanghel; 200 g crema de branza; 100 g cascaval ras; 3 oua; 100 g smantana; sare; piper macinat; 1 varf cutit nucsoara.
Mod de preparare tarta cu sparanghel

Aluatul de foietaj se lasa la dezghetat, dar trebuie modelat cat inca mai este rece, pentru a nu se rupe. Se intinde apoi se aseaza in forma de tarta. Se inteapa cu furculita, iar marginile care depasesc marginea tavii se vor taia cu un cutit.


Se amesteca branzeturile cu ouale, smantana si condimentele pana se obtine o pasta omogena. Intre timp, se curata sparanghelul, se taie partea lemnoasa si se curata tija de solzisori.


Peste aluatul de foietaj se adauga amestecul din branzeturi si oua, iar deasupra se asaza sparanghelul. Totul se pune la cuptor pentru 45 de minute.


Tarta

Beneficii sparanghel
Sparanghelul este bun pentru un creier sanatos

Datorita proprietatilor anti-aging, sparanghelul este alimentul care lupta impotriva declinului cognitiv, proces la care creierul este supus automat odata cu trecerea anilor. Are un continut ridicat de acid folic si vitamina B12, ceea ce il face intr-un aliment esential pentru prevenirea instalarii declinului.


Protejeaza vederea

Vitamina A din compozitia sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sanatoasa. Consumul de sparanghel ajuta retina sa absoarba lumina, iar acest lucru te face sa ai ochii mai sanatosi.


Consumul de sparanghel mentine oasele sanatoase

Cu un continut insemnat de vitamina K, o singura portie de sparanghel pe zi te poate ajuta sa iti mentii sanatos sistemul osos. Sparanghelul ajuta la prevenirea osteoporozei si a osteoartritei.


Un aliat de nadejde daca vrei sa slabesti

O portie de sparanghel are un continut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele pun in miscare sistemul digestiv si ofera senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. De asemenea, o portie de sparanghel contine doar 40 de calorii, dar si potasiu, care ajuta la eliminarea grasimii din zona abdomenului.


Imbunatateste podoaba capilara

Vitamina A, C, calciul si antioxidantii din compozitia sparanghelului ajuta la stimularea foliculilor de par, cei care produc sebum, iar asta face ca parul sa devina mult mai puternic si stralucitor.


Consumul regulat de sparanghel imbunatateste vizibil functionarea optima a organismului, iar gama variata de retete sparanghel te va ajuta sa pregatesti in fiecare zi o masa diferita.


Te invitam sa studiezi mai multe idei de retete cu sparanghel pe Retete Unica.

Comments