SPECIALII se revolta: CSM ameninta ca peste 1.500 de magistrati vor pleca din sistem in 2 ani - Ce s...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat joi o hotarare in care critica proiectul privind pensiile speciale aflat in dezbatere in Parlament si arata ca peste 1.500 de magistrati sunt eligibili pentru pensionare pana la sfarsitul anului 2025, iar o pensionare in masa a acestora va duce la un blocaj in activitatea judiciara.

CSM critica proiectul privind pensiile speciale aflat in dezbatere in Parlament si sustine ca o crestere ,,intempestiva" a varstei de pensionare pentru judecatori si procurori ar putea determina iesirea la pensie pana la sfarsitul anului 2025 a peste 1.500 de magistrati, potrivit deciziei CSM.

Reactia CSM vine si dupa ce ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat ca varsta de pensionare va creste treptat pana la 65 de ani pentru toti romanii, in urma discutiilor cu Bruxelles pe tema eliminarii pensiilor speciale. Modificarea anuntata va fi aplicata prin introducerea unor amendamente in Parlament.

CSM arata ca, la sfarsitul anului 2023, ar fi eligibili pentru pensionare 540 judecatori si 331 procurori; in anul 2024 ar fi eligibili alti 273 judecatori si 73 procurori, iar in anul 2025 s-ar putea pensiona inca 199 judecatori si 111 procurori, totalul fiind de 1.527 de magistrati care se pot pensiona pana la sfarsitul anului 2025.

Edificatoare in acest sens este situatia de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde dintr-o schema de 122 posturi, isi desfasoara activitatea 104 judecatori, dintre care 82 indeplinesc conditiile legale de pensionare sau le vor indeplini pana la sfarsitul anului 2023, mai precizeaza CSM.

,,Orice modificare a conditiilor de pensionare, atat din perspectiva modului de calcul, cat si din cea a stagiului minim obligatoriu si a varstei de pensionare, nu poate interveni intempestiv, cu afectarea asteptarilor firesti ale magistratilor in functie, care ar indeplini aceste conditii pe viitor. Asadar, aplicarea unor dispozitii legale de aceasta natura nu se poate realiza decat etapizat, pe o perioada de timp rezonabila, tocmai pentru a raspunde cerintei de previzibilitate a cadrului normativ, evocata constant in jurisprudenta Curtii Constitutionale", spune CSM.

O reglementare etapizata a conditiilor de pensionare trebuie sa asigure recunoasterea in continuare, in mod real, a dreptului la pensionare, intr-un interval care sa nu difere fundamental de asteptarile beneficiarilor, intemeiate in mod legitim pe cadrul normativ in vigoare, mai transmit reprezentantii CSM.

,,Imaginea depopularii sistemului judiciar devine si mai accentuata daca este avuta in vedere si perspectiva extrem de probabila in care judecatorii si procurorii aflati in prima parte a carierei ar parasi sistemul judiciar ca efect al demotivarii lor, in conditiile pierderii oricarei posibilitati de dobandire a unei pensii de serviciu, asa cum aceasta este prevazuta de reglementarea in vigoare. In acest sens, trebuie avut in vedere ca, la 1.12.2023, in sistemul judiciar vor exista un numar de 1.403 judecatori si 658 de procurori cu o vechime de cel mult 10 ani, care ar putea opta pentru alte profesii, mai putin solicitante, fara interdictiile si incompatibilitatile specifice si cel putin la fel de motivante financiar", arata CSM.

Si Inalta Curte de Casatie si Justitie s-ar putea depopula, avand in vedere ca dintr-o schema de 122 posturi, isi desfasoara activitatea 104 judecatori, dintre care 82 indeplinesc conditiile legale de pensionare sau le vor indeplini pana la sfarsitul anului 2023.

La fel, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintr-o schema de 161 posturi, functioneaza efectiv 68 de procurori, dintre care 28 indeplinesc conditiile de pensionare pana la sfarsitul acestui an.

CSM atrage atentia ca aceste plecari ar accentua deficitul major din acest moment, cand sunt vacante 1.129 de posturi de judecatori, dintr-o schema de 5.304 posturi, respectiv 818 posturi vacante de procurori, dintr-o schema de 2.948 posturi.

Numarul mare al locurilor vacante este rezultatul valului de pensionari din magistratura din ultimii ani, ca urmare a discutiilor din spatiul public privind eliminarea pensiilor speciale. Analiza datelor statistice releva ca numarul judecatorilor si procurorilor care au parasit sistemul judiciar in anul 2022 este aproape dublu comparativ cu anul 2021. Daca in anul 2020 s-au pensionat 174 de judecatori si 129 de procurori, iar in anul 2021 s-au pensionat 248 de judecatori si 143 de procurori, s-a ajuns ca in anul 2022 sa se pensioneze 464 de judecatori si 256 de procurori.

HOTARARE CSM - 25 mai 2023 - cresterea varstei de pensionare si eliminarea pensiilor de serviciu

Comments