Sprijin din fonduri europene pentru antreprenorii romani din industria turismului si industria ospit...

Sectorul economic s-a dezvoltat, in ultimele trei decenii, cu ajutorul exemplelor de succes din vestul Europei. Unii manageri si antreprenori au fost autodidacti, nu toti au avut sansa de a face cursuri universitare la facultati prestigoase. Nici angajatorii nu au gasit intotdeauna oameni pregatiti la cel mai inalt nivel, dar toti au colaborat, pentru a ridica turismul romanesc la standarde internationale.

O sansa in plus pentru acest sector economic a venit odata cu accesarea fondurilor europene. Mai exact, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013) a deschis calea proiectelor de formare profesionala, iar continuitatea este asigurata in prezent de Programul Operational Capital Uman (POCU 2014-2020). Acestea ofera antreprenorilor si managerilor romani posibilitatea de dezvoltare, atat de necesara in business, cu ajutorul unor formatori si a unor schimburi de experienta, prin proiecte finantate din fonduri europene.

O astfel de initiativa, care deja a pus bazele unei strategii de dezvoltare integrate, este Proturism – ,,Turism competitiv in Regiunea Centru". Proiectul, localizat in Brasov, ofera stagii de pregatire pentru peste 500 de manageri si antreprenori din sase judete. Din mai 2018, timp de un an, au beneficiat de sprijin manageri, antreprenori si angajati in departamentele de resurse umane din domenii care au legatura cu turismul, iar bazele strategiei comune de dezvoltare au fost deja puse. ,,Avem in derulare un curs de perfectionare pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale, pentru cei care deja au afacerea proprie. In acelasi registru se deruleaza si un curs de business coaching, de 20 de ore, destinat antreprenorilor din domeniul turismului. Acestea sunt mai mult niste ateliere ce functioneaza prin schimbul de experienta intre antreprenori, iar noi asiguram mentoratul pentru cei care administreaza hoteluri, pensiuni sau agentii de turism. In zona de consultanta, noi am oferit sprijin personalizat pentru 60 de intreprinderi din regiunea Centru, pe care le-am ajutat in elaborarea planului de dezvoltare strategica", ne-a relatat Daniel Chivu, managerul proiectului.

Astfel, beneficiarilor acestor sesiuni de pregatire si indrumare le-a fost prezentat modul de elaborare a planului de afaceri si planificarea financiara pe termen lung. Concret, consultantii Proturism fac vizite pe teren, iar dupa ce culeg datele necesare, elaboreaza o planificare strategica, impreuna cu reprezentantii firmelor. Idea principala a acestor actiuni este ca antreprenorii sa primeasca sprijin pentru a identifica cea mai buna solutie, astfel incat sa armonizeze propria strategie cu cea a Consiliului Judetean, cu Master Planul pentru Turism, cu ceea ce se face in zona, in raport cu strategia proprie de afaceri si cu bugetul disponibil. In final, antreprenorul este cel care decide daca va implementa strategia propusa de consultant.

IMM-urile din turism beneficiaza de asistenta personalizata

La fel ca si ceilalti beneficiari ai stagiilor de pregatire din cadrul acetsui proiect, Larisa Moisa considera ca a invatat multe lucruri care o vor ajuta in viitor, pentru dezvoltarea afacerii ei. ,,Conduc o antrepriza in domeniul turismului, o agentie de turism organizatoare de evenimente corporate care functioneaza din anul 2004. Principala preocupare este dezvoltarea, cresterea cifrei de afaceri, a profitabilitatii, insa am facut-o in stilul nostru, dupa cunostintele pe care le detinem. Am fost recrutati ca grup tinta in Proiectul Proturism, ca beneficiari de sprijin personalizat, acordat IMM-urilor. Consultantii proiectului ne-au sprijinit in identificarea oportunitatilor de dezvoltare corelate cu piata. Au fost analizate punctele tari si slabe ale activitatii, am planificat dezvoltarea de noi produse si servicii si am gandit un plan de promovare inovativ. Cel mai important lucru este faptul ca am putut etapiza proiectele bugetate, in ordinea prioritatilor, analizand sursele de finantare si profitabilitatea prognozata. Cu o astfel de planificare strategica, sigur vom diminua riscurile financiare asociate insuccesului unor proiecte", explica Larisa Moisa.

&

Oamenii de afaceri care au participat la cursurile organizate pe acest proiect sunt incantati de oportunitatea care li s-a oferit. Mai ales dupa ce au cautat, ani la rand, anumite cursuri pentru a obtine diplome in domenii necesare activitatii lor, dar nu au avut timp sa participe sau nu au gasit in regiunea lor. Acum le-au putut face gratuit. ,,Lucrez de peste 30 de ani in sectorul turismului si am trecut prin mai multe functii, fiecare fiind o provocare pentru mine. Acum sunt intr-un departament de resurse umane, de aproape zece ani, ca specialist, dar imi doresc un post de manager in acest domeniu. Acum doi ani am cautat un curs pe care sa-l pot plati, pentru specializare, am asteptat trei luni pentru a se constitui grupa, am achitat prima taxa, iar la final costurile imi depaseau bugetul, astfel incat l-am abandonat. Am fost recrutata pentru programul gratuit de manager resurse umane, in proiectul Proturism, undeam invatat foarte multe lucruri importante despre tehnicile specifice domeniului resurselor umane. Am absolvit cu succes si, peste toate, am beneficiat gratuit de o evaluare a competentelor digitale, obtinand permisul ECDL START. Pentru mine a fost un sprijin extraordinar", spune Emilia Iaurum, angajat al departamentului resurse umane intr-o companie hoteliera.

Managerii beneficiaza si ei de aceste cursuri de perfectionare

Aceste cursuri sunt la fel de benefice si pentru managerii care deja au fost promovati in functiile de conducere, insa au nevoie de perfectionare. ,,De curand am fost promovat in functia de manager de departament si sunt preocupat de dezvoltarea unor noi competente profesionale care sa ma ajute in planificarea, coordonarea si controlul activitatilor. Singura oportunitate, fara a implica resursele financiare proprii, a reprezentat-o accesarea programelor de formare finantate din fonduri structurale. Am gasit proiectul Proturism, am cerut informatii si am fost placut surprins de cursul pentru manager inovare. Mi-a placut faptul ca formatorul a fost aplicat pe sectorul turismului, a venit cu informatii si spete specifice. Mi-a placut si exeperienta pe care am acumulat-o si timpul petrecut impreuna cu ceilalti colegi de curs, care proveneau din structuri de cazare, unele chiar concurente", povesteste si Lucian Jimboreanu, manager de departament intr-o companie hoteliera din Brasov.

&

In paralel cu aceste cursuri se dezvolta in continuare strategiile personalizate pentru antreprenorii din regiunea Centru, astfel incat economia zonei sa se dezvolte printr-o foarte buna colaborare intre parteneri.

&

Context

&

Proturism – ,,Turism competitiv in Regiunea Centru" urmareste dezvoltarea performantelor profesionale si imbunatatirea competentelor pentru 510 persoane, prin furnizarea unor programe personalizate de formare si alte activitati, cursuri, modele, practici relevante inovatoare si durabile, orientate pe cresterea mobilitatii, a sanselor de dezvoltare sustenabila si a gradului de adaptabilitate a activitatii la dinamica sectorului economic cu potential competitiv ,,Turism si ecoturism", in Regiunea Centru.

Scopul proiectului vizeaza trei aspecte principale, care conduc la dezvoltarea sustenabila, dinamica si competitiva a resursei umane si a sectorului IMM din ,,Turism si ecoturism", pe plan regional, respectiv: cresterea gradului de constientizare a 500 de angajatori care isi desfasoara activitatea si intentioneaza sa-si adapteze activitatea in sectorul economic.

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, "Bani europeni pentru idei romanesti" si a fost publicat pe www.fanatik.ro, in cadrul proiectului ,,Descopera Programul Operational Capital Uman" (cod MySMIS 125486), cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Comments