Statiile 5G produse de Huawei au 30% dintre componente din SUA. Cum au pacalit chinezii sanctiunile...


Dezmembrarea unei statii 5G produsa de catre Huawei, cel mai mare producator mondial de echipamente de telecomunicatii, arata ca 30% din piesele folosite de grupul chinez provin din SUA, scrie GizmoChina, care citeaza ziarul japonez Nikkei. Alte piese au fost produse in Taiwan, cu mult inainte de intrarea in vigoare a sanctiunilor americane, iar chinezii au facut stocuri cat pentru tot anul 2021.


Gigantul Huawei se afla sub sanctiuni, fiind acuzat ca spioneaza pentru Beijing, ca fura tehnologii si ca nu a respectat sanctiunile impuse Iranului.


Din cauza SUA, Huawei nu mai livreaza smartphone-uri cu cu serviciile Google, iar din data de 15 septembrie nu mai are acces nici la procesoare avansate.


S-au pregatit din timp


Insa in privinta 5G, Huawei a reusit sa evite dezastrul. Desfacerea statiilor 5G arata ca principalul semiconductor din interiorul acesteia are numele de cod ,,Hi1382 TAIWAN".


Acest lucru inseamna ca a fost proiectat de catre HiSilicon, divizia de cipuri a Huawei, si a fost realizat in fabricile TSMC - cel mai mare producator de semiconductori din lume, aflate in Taiwan.


Statia 5G masoara 49 de centimetri x 9 centimetri x 34 milimetri si cantareste aproape 10 kilograme. Dispozitivul este de obicei plasat pe acoperisurile cladirilor, pe antene.


Scopul sau este de a procesa semnalele de la si catre telefoanele mobile.


Costul de productie al unei astfel de statii este estimat la 1.320 dolari, dintre care componentele chinezesti sunt doar 48,2%, in vreme ce componentele din SUA reprezinta 27,2% din total.


Procentul pieselor din China este mai mare decat la smartphone-urile Huawei Mate 30, generatia de top din anul 2019, unde acestea se ridica la 41,8%.


Stocurile ajung pentru tot anul 2021


Potrivit Bloomberg, Huawei a reusit sa faca stocuri mari de cipuri inainte de intrarea in vigoare a restrictiilor inainte de 15 septembrie. Stocurile ar fi atat de mari incat nu este periclitata implementarea retelelor 5G in China in anul 2021, operatiune in care operatorii chinezi de telefonie vor investi 170 de miliarde de dolari.


Huawei a inceput sa comande producerea cipurilor sale Tiangan, realizate pe procesul de 7 nanometri in uzinele TSMC, inca de la finalul anului 2019.TSMC a livrat 2 milioane de cipuri, indeajuns pentru a acoperi livrarile Huawei pe tot anul 2021.


Datorita stocurilor, operatorii China Mobile, China Telecom si China Unicom pot sa mearga rapid cu instalarea agresiva a retelelor lor 5G.


Potrivit surselor Bloomberg, cererea din partea Huawei a fost atat de mare incat oficialii TSMC s-au intrebat daca nu cumva au estimat gresit piata.


Huawei Mate 40 are cipuri la fel de avansate ca Apple


Mai mult, Huawei a lansat zilele trecute gama de smartphone-uri Mate 40, iar acestea vin cu un procesor Kirin 900, realizat tot de catre TSMC, dar pe procesul de 5 nanometri.


Asfel, Huawei are pe smartphone-urile sale de top cipuri la fel de avansate ca si cele avute de Apple pe iPhone 12. Apple si Huawei sunt singurele companii care au gadgeturi cu cipuri de 5 nanometri.


Cu cat procesul de productie este realizat pe mai putini nanometri, cu atat cipurile sunt mai avansate, fiind mai performante si mai eficiente energetic. De asemenea, cu cat sunt mai mici cu atat pot fi inclusi mai multi tranzistori, iar racirea va fi mai usoara.


Nu este totul roz


Pe de alta parte, nu totul este roz. Din cauza ca Huawei a trebuit sa inlocuiasca unele componente americane cu altele chinezesti, ar fi facut rabat la calitate.


Astfel, din cauza folosirii unor alternative mai putin sofisticate, statiile 5G ale Huawei sunt mai putin eficiente din punct de vedere energetic. Pentru a rectifica acest lucru, Huawei a propus operatorilor chinezi de telefonie sa compenseze o parte din costurile suplimentare cu energia electrica.


O statie 5G consuma de circa patru ori mai multa electricitate decat una 4G standard. De altfel, China a luat masura de inchide noaptea reteaua 5G, pentru a economisi energie.


In privinta telefoanelor, Huawei se afla in proces de vanzare a brandului sau Honor. Posibilii cumparatori sunt alte companii din China. Dupa vanzare, Honor va avea alta companie-mama, astfel ca va putea sa cumpere cipuri din SUA si va putea instala toate serviciile Google.


Chinezii inca sunt dependenti de SUA


Raportul arata ca Huawei inca este dependenta de piesele din SUA. O serie de companii au aplicat deja pentru a primi licente astfel incat sa poata furniza in continuare cipuri catre Huawei.


Intel si AMD, care furnizeaza procesoare de calculatoare, cipuri grafice si microprocesoare specifice, au primit deja licente. De asemenea, au mai aplicat si Samsung, Qualcomm si MediaTek.


Comments