Stire ca la Radio Erevan: Presedintia si SRI au comandat spionarea lui Kovesi. Iohannis: ,,Este cara...

„Preşedinţia nu a fost implicată în afacerea «Black Cube». Este caraghios. SRI, nu numai că a protejat acea acţiune, dar a participat la prinderea infractorilor. Că unii infractori s-au gândit că este interesat să spună că SRI şi preşedintele îi apără, aceste afirmaţii sunt total nefondate. Nu intru în detaliile dosarului. Eu nu am date din dosar, ele sunt la DIICOT, dar nu există instituţii care au apărat infractori. Că unii provin din instituţii, asta am mai văzut-o”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că a avut o discuţie cu şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu legată de dosarul Black Cube. ”Singurul lucru care l-am spus - sper să nu fie intepretat ca un amestec în justiţie - l-am rugat pe domnul Horodniceanu să facă ce vrea, cum vrea şi când vrea, dar să lămurească definitiv şi integral această speţă”, a declarat Iohannis.

Cine este Dan Zorella

Reacţia preşedintelui României, Klaus Iohannis a venit după ce postul de televiziune România TV- controlată de deputatul Sebastian Ghiţă şi site-ul stiripesurse.ro au prezentat „exclusiv” declaraţia dată în Israel de Dan Zorella, cercetat de procurorii DIICOT în dosarul „Black Cube”. Ştampila care apare pe documente aparţine unui traducător autorizat (Sursa foto: Romania TV). Documentul ar fi o traducere din limbile ebraică şi engleză a unei declaraţii date în faţa Poliţiei Israeliene.  Zorella este co-fondator şi director executiv a firmei israeliene de investigaţii Black Cube, şi este unul dintre cei care au autorizat spionarea şefei DNA în România, procurorulşef Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit documnetului citat (declaraţia lui Zorella), misiunea agenţilor israelieni ai Black Cube era una autorizată la cel mai înalt nivel în România, iar spionii urmau să primească sprijin şi să funcţioneze ca celulă a SRI. Numele lui preşedintelui României, Klaus Iohannis, şefului SRI, Eduard Hellvig , apar în această declaraţie. Infomaţia ar fi aflat-o de la Daniel Dragomir. (Sursa foto: stiripesurse.ro)

Dagan apare în declaraţie

În documentele citate apare şi numele lui Meir Dagan – fost director Mossad în perioada 2002-2011, care a fost director onorific la „Black-Cube”. Zorella s-ar fi întâlnit cu Dagan şi i-ar fi spus de propunerea venită din partea fostului colonel SRI, Daniel Dragomir- arestat în acet dosar. „I-am explicat sensibilitatea să fie precaut cu treaba cu Coldea şi să nu-l abordeze pe Coldea din greşeală”, ar fi declarat Zorella.

„I-am precizat lui Dagan că, din câte am înţeles noi din prima întâlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele. Dagan a spus că înţelege sensibilitatea şi sistemul din România”, ar fi declarat Zorella. Florian Coldea este prim-adjunct al directorului SRI din 2005.

Diversiunea [email protected]

Informaţiile privind spionarea Laurei Kovesi de către preşedintele Iohannis şi şeful SRI Eduard Helvig nu sunt primele acuzaţii fără suport real lansate de postul România Tv împotriva şefei DNA şi a celor care o susţin. Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, recent, că Sebastian Ghiţă, cel care controlează postul România TV,  este martor în dosarul "Black Cube”, iar adresa de e-mail indicată de acesta ca aparţinând Laurei Kovesi, [email protected], nu apare în cauză. 

”Până la acest moment, adresa de e-mail menţionată de dumnealui ([email protected] - n.r) nu apare în dosarul Black Cube, iar implicarea domului Ghiţă este de martor în dosar. Din ce ştiu eu, cred că a dat o declaraţie”, a spus Daniel Horodniceanu, răspunzând mai multor întrebări privind prezenţa lui Ghiţă la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Întrebat în ce stadiu se află anchetaîn dosarul ”Black Cube”, Horodniceanu a spus că ”este acelaşi, este în lucru, nu au fost puse noi persoane sub urmărire”. ”Suntem în continuare într-o urmărire penală care este nepublică şi observaţi că noi suntem o structură care lucrează cu un grad ridicat de discreţie, sunt dosare ce au un grad de dificultate mai mare şi sunt cu criminalitate transfrontalieră”, a precizat şeful DIICOT.


Întrebat dacă au fost identificaţi „beneficiarii” în cazul „Black Cube”, Horodniceanu a spus că se lucrează pe mai multe piste la acest moment. ”Nu pot să vă spun dacă sunt identificaţi beneficiarii”, a spus şeful DIICOT.

Suspecţii din dosarul „Black Cube”

În dosarul „Black Cube” privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, sunt puşi sub acuzare fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein, ultimii trei fiind angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

Dragomir ar fi avut, în 1 februarie şi 16 martie, întâlniri în Bucureşti cu suspectul Dan Zorella, împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive, inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor, negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

Dragomir şi detaliile opraţiunii „Tornado”

Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii, sunt co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene „Black Cube”. „În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. (Dan Zorella- n.r.) şi A. Y. (Avi Yanus n.r.) şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT.

Comments