Studiu american CoVID: cand dezinformarea, fake newsul si zvonurile UCID. Sute de morti si mii de sp...

Conform Radio Europa Libera Romania, cele mai multe zvonuri si teorii ale conspiratiei au fost identificate din India, Statele Unite, China, Spania, Indonezia si Brazilia, Marea Britanie.

O echipa formata din oameni de stiinta din mai multe tari a analizat informatiile false ,,imbracate" intr-o forma care le poate da credibilitate publicate in perioada 31 decembrie 2019 si 3 aprilie 2020. Echipa a urmarit si examinat zvonurile, teoriile conspiratiei si dezinformarile legate de COVID-19, care au circulat in special pe platformele online, Facebook, Twitter, ziarele online, pentru a vedea impactul acestora asupra sanatatii publice. Analiza a aratat ca:

* 24% din totalul materialelor publicate au fost legate de decese si transmiterea coronavirusului

* 21% erau despre masurile de preventie, 19% au facut referire la tratament sau ,,leacuri"

* 15% se vorbea despre din cauza bolii si originile virusului. Din total, 82% s-au dovedit neadevarate.

Consumul de usturoi, mentinerea gatului umed, evitarea mancarii picante, pulverizarea clorului si importanta vitaminelor C si D au circulat ca exemple de metode care ajuta la prevenirea bolii. Mai mult, pe langa alimente si vitamine pentru a spori imunitatea, unele zvonuri s-au concentrat asupra asa-numitelor tratamente miraculoase, cum ar fi amestecarea solutiei de clorit de sodiu cu acid citric, folosirea inalbitorului si a alcoolului recomandate pentru imunitate. In voga au fost si metodele pentru autodiagnosticarea coronavirusului: pastrarea respiratiei mai mult de 10 secunde.

Comments