Studiu: Purtarea mastii de protectie ar putea preveni decesul a 130.000 de persoane in SUA

Studiu: Purtarea mastii de protectie ar putea preveni decesul a 130.000 de persoane in SUA

Studiu: Purtarea mastii de protectie ar putea preveni decesul a 130.000 de persoane in SUA


Bilantul epidemiei de COVID-19 ar putea sa depaseasca 500.000 de morti in Statele Unite pana la sfarsitul lunii februarie, insa purtarea mastii de protectie ar putea preveni 130.000 dintre aceste decese, a aratat un studiu efectuat de catre o echipa americana de cercetatori, relateaza AFP, citata de Agerpres.


Potrivit scenariului pe care cercetatorii il considera cel mai plauzibil, in care guvernele locale ar limita din nou interactiunile sociale si activitatile economice dupa depasirea unui anumit prag de decese, Statele Unite ar inregistrat totusi 511.000 decese asociate COVID-19 la sfarsitul lunii februarie.


Insa, daca 95% din populatia fiecarui stat ar purta in mod sistematic masca de protectie in prezenta altor persoane, acest bilant ar putea fi redus cu aproape 130.000 de decese, potrivit previziunilor oamenilor de stiinta de la Institutul de Metrica si Evaluare a Sanatatii (IHME) din Statele Unite.


Chiar daca purtarea mastii ar fi respectata doar de 85% din populatie, 95.000 de vieti ar putea fi salvate, au adaugat ei in articolul publicat in jurnalul Nature Medicine.


"Este din ce in ce mai clar ca mastile reduc in mod semnificativ transmiterea virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2 si, prin urmare, limiteaza raspandirea COVID-19", au subliniat autorii studiului.


La jumatatea lunii iulie, echipele de la IHME au previzionat in mod corect existenta a 224.000 de decese asociate COVID-19 la 1 noiembrie.


Trei scenarii posibile


Pentru a prezice cum ar arata urmatoarele luni, epidemiologii si specialistii in previziuni de la IHME au realizat trei scenarii posibile.


Potrivit primului scenariu, considerat putin probabil, statele continua sa ridice treptat restrictiile actuale ce limiteaza deplasarile si interactiunea sociala.


La 28 februarie, numarul total al deceselor asociate COVID-19 ar depasi in acest caz 1 milion si cel putin 152 de milioane de persoane (45% din populatie) ar fi infectate cu noul tip de coronavirus, estimeaza cercetatorii.


Insa, este mai realist sa ne asteptam ca statele sa reimpuna masurile adoptate in timpul primului val al epidemiei, cum ar fi inchiderea scolilor, limitarea numarului de participanti la adunarile publice si inchiderea totala sau partiala a activitatilor economice considerate neesentiale.


Studiul califica aceasta ipoteza drept scenariul 2, un "scenariu de referinta" si precizeaza ca anterior astfel de masuri au fost adesea luate cand rata de mortalitate dintr-un oras sau stat a depasit 8 decese la un milion de locuitori in fiecare zi.


45 din cele 50 de state din Statele Unite vor fi depasit acest prag inainte de sfarsitul lunii februarie, estimeaza specialistii.


Chiar si in conditiile reactivarii acestor restrictii, bilantul total al epidemiei ar ajunge la 511.000 de morti si aproape 72 de milioane de infectari pana la sfarsitul lunii februarie, se adauga in articol.


In al treilea scenariu, in care 95% din populatia adulta ar purta masca, "129.574 de vieti ar putea fi salvate" in perioada 22 septembrie - 28 februarie, au concluzionat cercetatorii.


In pragul iernii, SUA se confrunta cu o recrudescenta a epidemiei, cu 75.000 de cazuri noi detectate joi, aproape dublu fata de nivelurile inregistrate in urma cu o luna.


FOTO: Hepta


Comments