SUA acuza FSB-ul rusesc de otravirea lui Navalnii si anunta sanctiuni impotriva Moscovei, in coordon...


Sanctiunile anuntate marti in SUA le oglindesc pe cele anuntate deja de statele membre ale Uniunii Europene si semnaleaza faptul ca Washingtonul si UE se afla pe aceeasi lungime de unda in privinta abordarii relatiei cu Rusia, scrie New York Times.


Administratia lui Joe Biden a declasificat un raport care sustine ca serviciul rusesc FSB a orchestrat otravirea lui Aleksei Navalnii si a anuntat primele sanctiuni impotriva guvernului de la Moscova, in semn de raspuns la aceasta tentativa de asasinat si la incarcerarea opozantului rus.


,,Comunitatea de informatii a stabilit, cu un grad mare de siguranta, ca ofiterii Serviciului Federal de Securitate - FSB au folosit un agent neurotoxic cunoscut drept Noviciok pentru a-l otravi pe liderul opozitiei ruse pe 20 august 2020", au precizat oficialii de la Washington.


Sanctiunile oglindesc o serie de masuri pe care statele UE si Marea Britanie le-au luat deja in octombrie 2020 si le-au extins luni. Intr-o conferinta de presa, un oficial al Casei Albe a explicat, de altfel, ca sanctiunile sunt luate in coordonare cu Uniunea Europeana.


Oficialii americani, citati de New York Times, au subliniat ca acest val de sanctiuni vine sa dovedeasca determinarea administratiei de a trage la raspundere Moscova.


Important, niciuna dintre sanctiuni nu il vizeaza in mod direct pe Vladimir Putin, pe liderii serviciilor de securitate din Rusia sau pe oligarhii care il sustin pe presedintele rus.


Potrivit Associated Press, sanctiunile vizeaza o serie de oficiali, al caror nume nu a fost deocamdata dezvaluit. Alte sanctiuni vizeaza 14 firme, cele mai multe implicate in producerea agentilor chimici si biologici.


Sanctiunile anuntate de UE vizeaza patru oficiali - seful Comitetului de ancheta rus Alexander Bastrikin, care se ocupa de toate infractiunile majore, directorul directiei penitenciarelor Alexander Kalasnikov, directorul Garzii Nationale din Rusia, Viktor Zolotov, si procurorul general Igor Krasnov.


Bruxelles-ul a subliniat ca cei patru au fost sanctionati ,,din cauza rolului jucat in arestarea arbitrara, acuzarea si condamnarea lui Navalnii, dar si pentru reprimarea protestelor pasnice in conexiune cu tratamentul ilegal aplicat acestuia".


Acestia nu vor avea voie sa calatoreasca in spatiul comunitar, iar activele detinute in statele membre UE vor fi inghetate.


Kremlinul a protestat marti in avans, inainte de anuntarea deciziei SUA si UE.


,,Cei care continua sa mizeze pe aceste restrictii ar trebui probabil sa se gandeasca: isi ating ei obiectivele cu aceasta politica?", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.


,,Raspunsul nostru va fi unul evident: o astfel de politica nu isi atinge obiectivele", a continuat Peskov in timpul conferintei sale de presa zilnice.


Opozantul rus de 44 de ani este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea lui in Rusia, in ianuarie, dupa cinci luni de convalescenta in Germania in urma otravirii sale, de care s-ar face vinovati, in opinia lui Navalnii si a sustinatorilor sai, presedintele rus Vladimir Putin si serviciile secrete ruse.


Aleksei Navalnii a ajuns duminica intr-o colonie penitenciara dintr-o regiune situata la circa 200 de kilometri la est de Moscova, pentru a ispasi aici o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare, pedeapsa pe care el si sustinatorii sai o denunta drept politica.


Arestarea lui Navalnii, pe 17 ianuarie, a provocat in Rusia ample manifestatii, la care autoritatile au raspuns cu peste 11.000 de arestari, urmate in general de amenzi si pedepse cu inchisoarea.


Comments