SUBSTITUENT LA PRODUSE TRADITIONALE – Doar 3 producatori interesati de dreptul de a-si eticheta prod...

BUN DE MARAMURES. Pana acum, 31 de produse alimentare, considerate reprezentative pentru judetul Maramures, pot sa fie vandute sub eticheta ,,Bun de Maramures". Marca ,,Bun de Maramures" a fost inregistrata la OSIM de Consiliul Judetean Maramures (in 2018) si poate fi folosita de membrii Asociatiei Bun de Maramures carora li se acorda acest drept (respectiv, un contract de licenta).

&

Teoretic, produsele cu eticheta "Bun de Maramures" sunt garantate de administratia judeteana ca sunt reprezentative pentru judetul Maramures. Practic, produsele etichetate "Bun de Maramures" se spera ca vor reprezenta alternativa si oportunitatea pentru producatorii locali care nu au reusit sa obtina certificatul "Produs traditional" (care are proceduri si reguli mai complicate) sa fie recunoscuti ca producatori de mancaruri traditionale din Maramures.

&

Simplificat, Consiliul Judetean certifica faptul ca produsele etichetate "Bun de Maramures" au o reteta traditionala si/sau folosesc o tehnica traditionala sau una inovatoare, dar legata de specificul maramuresean. Pe plan european, asta este egal cu ZERO, Consiliul Judetean nefiind o entitate recunoscuta continental (adica pe marile piete ale produselor traditionale). Pe plan local, pentru turistul (neinformat) care vine sa vada bisericile din lemn, poate insemna ceva. Si, evident, in aceste conditii inseamna ceva si pentru producatorii care detin aceasta licenta.

&

Pana acum, insa, doar… 3 producatori s-au aratat interesati sa primeasca licenta pentru a-si putea eticheta produsele cu marca ,,Bun de Maramures": producatorul de produse de carmangerie Toto SRL (controlat de Ioan Tataran, presedintele al Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Carne si Ecologice din Maramures si vicepresedinte al Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Carne), Sorin Florin Buda si Alco SRL din Somcuta Mare (primul – producator de muraturi, conserve de legume si dulceturi, iar cel de-al doilea, producator de uleiuri).

&

Cert este ca in acest moment, cei trei producatori au primit licenta pentru marca "Bun de Maramures" pentru 31 de produse alimentare din categoriile conserve de legume/muraturi, dulceata, produse din carne de Mangalita si produse de bacanie. Iata care sunt cele 31 de produse care pot fi etichetate cu Bun de Maramures (sigur, nici vorba sa fie toate produse traditionale maramuresene, multe fiind reinterpretari):

&

o Sorin Florin Buda din Somcuta Mare: castraveti cu miere, muraturi asortate, zacusca cu vinete, silvoita, dulceata de ardei iute;

&

o Toto SRL din Lapusel (com. Recea): caltabosi, carnati afumati, carnati de casa, ceafa crud uscata, ciolan afumat, cotlet crud uscat, costita afumata, costita haiduceasca, jambon afumat, jumari, pate de casa, piept ardelenesc, salam crud uscat, salam de porc, slanina afumata, sunculita ardeleneasca, toba;

&

o Alco SRL din Somcuta Mare: untura condimentata la borcan, ulei floarea soarelui presat la rece, ulei seminte dovleac presat la rece, ulei de catina presat la rece, ulei de macese presat la rece, ulei de nuci presat la rece, ulei seminte struguri presat la rece, ulei infuzat presat la rece, paste seminte dovleac si nuci.

&

Partea buna e ca producatorii maramureseni din industria alimentara care sunt interesati sa-si includa produsele in sistemul de etichetare "Bun de Maramures" pot sa o faca (primul pas este sa contacteze Asociatia Bun de Maramures, au site si e-mail – [email protected]).

&

Catalin VISCHI

Comments