SUTE de credinciosi la Drumul Crucii - Calea Durerii lui Iisus Hristos spre Golgota, refacuta in Mol...

Sute de credinciosi imbracati in straie traditionale au urcat drumul Crucii de la Manastirea Hadambu. Acestia s-au oprit la fiecare dintre cele 14 troite de pe traseu si au spus cate o rugaciune. Asemeni Mantuitorului, unul dintre credinciosi este desemnat sa poarte crucea pe umar pana pe deal.

Ideea realizarii unui Drum al Crucii la Manastirea Hadambu, dupa modelul celui de la Ierusalim, a inceput a se concretiza inca din anul 2007. Fiecare troita de pe traseu este ctitorita de una sau mai multe familii si este inchinata unuia sau mai multor sfinti din calendarul ortodox, ale caror nume sunt purtate de ctitori.

,,Noi locuim de 7 ani in Austria si ne ajuta bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului si ajungem in fiecare an la procesiunea Drumul Crucii", a declarat o femeie.

,,De cand s-a facut drumul Crucii, in fiecare an am venit si este o traditie pentru noi sa venim in costum popular sa cinstim sfanta cruce", soune o alta credincioasa.

,,Suntem din Vicov, judetul Suceva. De foarte multi ani venim, dar mai rar. De atunci am prins un drag asa si o chemare, acum am venit numai eu cu sotul. Ne e foarte drag aici, in varf de munte", a marturisit o femeie din Suceava.

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci este una foarte importanta in calendarul ortodox si se cinsteste cu post pentru a aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului pe Muntele Golgota.

Drumul Crucii sau Calea Durerii, in traditia crestina, semnifica, pe langa traseul parcurs de Mantuitor pana pe Dealul Golgotei, toate Patimile Sale in Ierusalim, incepand cu arestarea Sa si terminand cu punerea Lui in mormant.

Cele 14 troite la care s-au oprit credinciosii simbolizeaza opririle Mantuitorului Hristos de la Pretoriu, pana sus pe Golgota, unde a fost rastignit pentru intreaga omenire. Care sunt cele 14 opriri ale Mantuitorului:

- Curtea casei lui Pilat din Pont - aici a avut loc judecata lui Iisus Hristos si condamnarea Sa la moarte.- Punerea crucii pe umerii Mantuitorului si pornirea spre Golgota (Matei 27, 31).- Prima cadere a lui Iisus sub povara crucii (dupa traditie).- Intalnirea lui Hristos cu Maica Sa (dupa traditie).- Simon Cirineanul ridica crucea Domnului, spre a-L ajuta (Matei 27, 32; Marcu 15, 21; Luca 23, 26).- Intalnirea Domnului cu Veronica si momentul cand Hristos isi sterge chipul cu mahrama (conform unei vechi traditii crestine).- A doua cadere a Fiului lui Dumnezeu la pamant (traditie medievala).- Intalnirea Domnului cu femeile mironosite (Luca 23, 27-31).- A treia cadere a lui Iisus la pamant (traditie medievala).- Dealul Golgota - dezbracarea Mantuitorului de haine (Ioan 19, 40).- Rastignirea Domnului pe cruce (Marcu 15, 22-32).- Moartea lui Iisus Hristos (Ioan 19, 28-30).- Coborarea Mantuitorului de pe cruce - Piatra Ungerii (Matei 27, 57-61).- Punerea lui Iisus in mormant si Invierea (Luca 24, 1-7).

Comments