TOLERANtA LA NIVEL INALT - Cetatenii elvetieni nu vor pensii mai mari si accepta sa fie spionati

TOLERANtA LA NIVEL INALT Cetatenii elvetieni

TOLERANtA LA NIVEL INALT - Cetatenii elvetieni nu vor pensii mai mari si accepta sa fie spionati

foto: independent.md

TOLERANŢĂ LA NIVEL ÎNALT  Elveţienii s-au pronunţat, într-o majoritate covârşitoare, în favoarea legii ce autorizează serviciile secrete să intercepteze comunicaţiile telefonice şi pe cele din mediu virtual. O a doua temă a referendumului a vizat majorarea cu 10% a pensiilor, propunere care a fost respinsă.

Primele estimări privind rezultatul referendumului în cazul legii supravegherii electronice arată un procent de 66% din voturi „da”, scrie Agerpres. Sondajele de opinie din timpul campaniei au prezis scoruri între 53% şi 58%.

Legea referitoare la supravegherea electronică a fost adoptată de Parlament în 2015, dar referendumul de acum a fost organizat după ce o alianţă formată din Partidul Socialist, Verzii şi mişcări precum Partidul Piraţilor au reclamat posibila apariţie a unor abuzuri.

ALEGERI – Pe listele PMP Maramureş pentru parlamentare se vor regăsi cei mai buni

Până în prezent, serviciile secrete din Confederaţia Elveţiană aveau dreptul să colecteze informaţii din surse publice sau dacă ele se aflau deja la dispoziţia altor autorităţi.

DOLIU ÎN PARLAMENT – Deputatul Niculae Mircovici a decedat

Serviciile secrete ar putea de acum să monitorizeze, în anumite condiţii, e-mailuri şi apeluri telefonice ale persoanelor fizice, precum şi activităţile pe care acestea le desfăşoară pe internet, să se infiltreze în reţele de calculatoare şi să efectueze căutări, inclusiv în vehicule şi bagaje. Acestea ar putea, de asemenea, să perturbe accesul la informaţii în reţelele de calculatoare, în cazul în care există riscul ca aceste sisteme să fie folosite în atacuri asupra infrastructurii critice.

Referendumul a avut alte două teme. Prima a vizat majorarea cu 10% a pensiilor, la propunerea sindicatelor. Estimările arată că 60% dintre votanţi au respins această propunere. A fost respinsă cu 63% şi propunerea ecologiştilor de reducere a consumului de resurse naturale.

Sursă

Comments