Topul celor mai sigure tari in perioada pandemiei. Romania, deasupra Frantei, dar dupa Irak si Bangl...


Pandemia COVID-19 a contrazis preconceptiile legate de locurile care ar aborda cel mai bine o astfel de criza. SUA si Marea Britanie erau considerate ca fiind pregatite, insa astazi sunt coplesite de numarul de cazuri. Ce tari sunt sigure? La aceasta intrebare a raspuns agentia Bloomberg, care a realizat un clasament al statelor, in functie de eficienta autoritatilor in gestionarea pandemiei. Noua Zeelanda, Japonia si Taiwan formeaza podiumul. Romania se afla pe locul 43 din 53.


Clasamentul de rezistenta la COVID, cum a fost numit de jurnalistii Bloomberg, a fost realizat in functie de mai multi factori, precum cresterea numarului de cazuri de infectari, rata mortalitatii, capacitatile de testare pentru COVID-19 si acordurile de furnizare a vaccinurilor.


De asemenea, au fost luate in considerare si capacitatea sistemului medical pentru ingrijirea pacientilor si impactul restrictiilor anti-COVID-19 asupra economiei si a cetatenilor.


In clasamentul celor mai sigure tari in perioada pandemiei de COVID-19 sunt incluse 53 de state, iar Romania se situeaza pe locul 43, cu doua locuri mai sus decat Franta, dar mai jos decat Irak si Bangladesh.





Potrivit datelor, Romania a raportat in ultima luna 1.131 cazuri de infectii cu COVID-19 raportat la 100.000 de locuitori, rata de mortalitate a fost de 1.7%, cu 522 de cazuri totale de decese raportat la 1 milion de locuitori si 25.7% rata de pozitivitate a testelor efectuate pentru COVID-19.


Romania este insa bine pozitionata pentru un vaccin anti-COVID-19, gratie acordurilor incheiate de UE si companii pharma, in numele statelor membre, avand trei oferte de aprovizionare in vigoare.


Care sunt cele totusi cele mai sigure tari si cum au reusit sa gestioneze pandemia mai bine?


Noua Zeelanda, exemplu pentru intreaga lume


Noua Zeelanda se afla in fruntea clasamentului, pentru ca a actionat rapid si decisiv in limitatea raspandirii virusului.


Micul stat insular a impus lockdown in 26 martie inainte ca cineva sa moara de COVID-19 si a inchis toate granitele, in ciuda faptului ca economia statului depinde in mare masura de turism.


De asemenea, prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat la inceput ca va viza ,,eliminarea" virusului, investind in testare, urmarirea contactelor si realizand o strategie centralizata de carantina pentru a elimina transmisia locala.


Dupa toate masurile luate, neozeelandezii traiesc astazi intr-o lume fara COVID-19. Natiunea a avut doar cateva infectii cu COVID-19 in ultimele luni, iar concertele si evenimentele sociale la scara larga au revenit.


In Japonia, oamenii au incredere in deciziile autoritatilor


Pe locul doi se afla Japonia, care a trasat o cale diferita. Cu toate ca ii lipsesc mijloacele legale pentru a impune un blocaj la nivel national, a pus rapid in aplicare alte metode pentru a gestiona pandemia de COVID-19.


Vizitatorii Kabukicho la Shinjuku, cea mai mare zona de divertisment din Japonia | Foto: EPA

Din cauza focarelor de tuberculoza din trecut, tara a mentinut un sistem de centre de sanatate publica cu personal de urmarire a contactelor care au fost repede redistribuite pentru COVID-19.


Mai mult, cetatenii au avut mare incredere in autoritati, ceea ce a insemnat ca au purtat pro-activ masti si au evitat locurile aglomerate.


Taiwan, abordare anti-COVID-19 axata pe tehnologie


Taiwanul se plaseaza pe locul trei, iar succesul tarii insulare este cu atat mai remarcabil avand in vedere legaturile sale cu China continentala, unde virusul a aparut pentru prima data in decembrie anul trecut.


Taiwanul a luat masuri doar dupa ce au aparut zvonuri privind aparitia virusului la Wuhan, restrictionand intrarea la frontierele sale.


Apoi, insula a initiat o abordare axata pe tehnologie pentru a-i face pe cei 23 de milioane de locuitori sa se protejeze: lansarea de aplicatii care detaliaza locul in care se pot achizitiona mastile de protectie sau listeaza locatiile unde au fost persoanele infectate.


Pomul de Craciun din Banciao, Taiwan | Foto: EPA

SUA si Europa, considerate pregatite, lovite din plin de pandemie


SUA nu a raspuns eficient in fata COVID-19, iar aceasta tara se confrunta cu una dintre cele mai uimitoare evolutii ale pandemiei.


Statele Unit inregistreaza astazi numar record de cazuri si decese, iar reactia sa in fata crizei a fost una cu mari semne de intrebare.


Administratia presedintelui Donald Trump s-a concentrat in primul rand pe tratamente si vaccinuri, decat pe limitarea raspandirii infectiei.


Marile tari europene, precum Marea Britanie si Franta, se claseaza in partea de jos a listei.


Orase cum ar fi Londra, New York si Paris, considerate destinatii ideale de calatorit, au devenit epicentre de infectii, iar locuri precum Thailanda si Singapore care se bazeaza turism au cunoscut lovituri mai mari in economiile lor.


Politistii francezi controleaza declaratia pe proprie raspundere, in piata pustie Trocadero, langa Turnul Eiffel, in timpul celui de-al doilea blocaj national | Foto: EPA

Marea Britanie, Italia si Franta inregistreaza un numar record de infectii si decese in ultimele luni. Rata de testare pozitiva a Frantei a crescut la peste 20% la inceputul lunii noiembrie, de la aproximativ 1% in iulie.


Comments