TOT CU FINU' – Cu cine a semnat primarul Chereches un nou contract pe intretinerea strazilor din Baia Mare: 223 de milioane de lei (!!!) in 4 ani

TOT CU FINU' Cu cine a semnat primarul

TOT CU FINU' – Cu cine a semnat primarul Chereches un nou contract pe intretinerea strazilor din Bai...

CONTRACT DE 3,6 ORI MAI MARE DECAT PRECEDENTUL. La finalul lunii trecute, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a facut public ca a semnat un nou contract cadru pentru reparatii si intretinere a strazilor din urbe. In loc sa comunice (asa cum prevede legea si cum a facut si in urma cu 4 ani, cand a semnat un contract similar) datele financiare ale contractului, acesta urmand sa fie platit din bugetul orasului (adica din bani publici), precum si date privind durata si contractantul, edilul s-a limitat la recitarea poeziei cu oamenii rai care se opun dezvoltarii urbei.

&

Aceasta scriere face reparatia de rigoare, adica face publice informatiile din acest contract extrem de important nu doar ca obiect, ci si din punct de vedere financiar. Inainte de precizari, un scurt remember…

&

Contractul anterior

&

In 22 iulie 2017, autoritatea administrativa a Baii Mari, controlata de primarul Catalin Chereches, a introdus in licitatie publica un contract pentru ,,gestiune, intretinere si reparatii a strazilor" din municipiu. Contractul era valabil pe o perioada de 4 ani (48 de luni) si avea o valoare totala maxima estimata la 70 de milioane de lei + TVA, urmand sa fie intretinute strazile din cele 13 cartiere ale municipiului (Vasile Alecsandri, Progresului, Republicii, Firiza, Ferneziu, Centrul Vechi, Depozitelor, Garii, Traian, Valea Borcutului, Grivitei, Valea Rosie si Sasar).

&

Contractul a fost atribuit pe criteriul Pretul cel mai scazut. Cel mai mic pret a fost 52 de milioane de lei + TVA (exact: 52.071.674,06 lei + TVA) si l-a ofertat asocierea de firme Antrepriza Reparatii si Lucrari (ARL) Cluj SA (societate detinuta de austriecii de la Strabag) & Construrom SA (controlata de Marcel Zoicas, finul primarului) & Nord Vest Infrastructura si Servicii SRL (controlata de Ioan Balta "Oniza", prin fiul sau, Ionut Balta – Oniza a fost martorul din dosarul in care primarul Chereches a fost condamnat la inchisoare pentru coruptie care a marturisit ca edilului ,,ii place popcornu'").

&

Sublicitand (oferindu-se sa faca lucrarile) cu 25% mai putin decat estimarea maxima, asocierea dintre Strabag si firmele apropiate primarului Chereches a castigat licitatia. La 6 martie 2018, edilul Catalin Chereches a semnat contractul pe 4 ani pentru intretinerea si reparatia strazilor din municipiu.

&

Intrebat de valoarea la care s-a castigat contractul-cadru, edilul Chereches a declarat, surescitat, ca acesta este ,,unul vast, de 30, chiar 40 de milioane de euro". Adica 150-200 de milioane de lei. La scurt timp dupa semnarea contractului (pentru statisticieni si interesati, in 22 noiembrie 2018), obiectul acordului-cadru (baza contractului) a fost modificat din ,,gestiune, intretinere si reparatii a strazilor" in ,,modernizare, reparatii, intretinere si gestiune a strazilor".

&

De-a lungul celor 4 ani (martie 2018-martie 2022), contractul de asfaltare al strazilor din Baia Mare s-a gonflat de la 52 de milioane de lei + TVA (valoarea cu care asocierea de firme a castigat licitatia) pana la 84 de milioane de lei + TVA (exact: 84.004.924,35 lei + TVA).

&

Adica in cei 4 ani municipalitatea a platit din banii publici ai orasului (prin 18 comezi/contracte subsecvente) cu 60% mai mult decat "pretul cel mai mic" la care a fost adjudecata licitatia si cu 19% mai mult decat valoarea maxima estimata (care, va reamintim, era 70 de milioane de lei + TVA). Practic, s-a platit mai mult cu 32 de milioane de lei (!) decat pretul cel mai mic, criteriu care a stat la baza atribuirii contractului.

&

N-a zis nimeni (din cei platiti sa o faca) nimic, inseamna ca e bine - o precizare: 2mnews detine documente interne (ale Primariei Baia Mare) care atesta TOATE sumele cuprinse de aceasta scriere. Defalcat pe ani, Primaria Baia Mare a platit pentru asfaltari si reparatii urmatoarele sume:

&

ANUL SUMA
2018 15.852.941,18 lei + TVA
2019 35.199.705,87 lei + TVA
2020 21.256.302,52 lei + TVA
2021 7.936.310,92 lei + TVA
2022 3.759.663,86 lei + TVA
TOTAL 84.004.924,35 lei + TVA

Contractul actual

&

Daca in 2018, primarul Chereches a considerat ca strazile din Baia Mare au nevoie de peste 13 milioane de lei + TVA/an, in 2022 pretentiile au crescut. Cat de mult? Cu… 72,30%! Numeric, contractul actual este de 3,6 ori mai mare decat precedentul (avand aceeasi durata si acelasi obiect). In date financiare (suma), acest contract (care, repetam pentru cei din ultima banca, de pe strada 1 Mai nr. 8A, are fix aceeasi durata si acelasi obiect ca si precedentul) este cu aproape 136 de milioane de lei (!!! – suma exacta: 135.913.295,18 lei) decat precedentul.

&

Neintamplandu-se nimic edificator in acest sens, banuiesc ca e bine, din nou. La licitatie s-au depus doua oferte, insa una a fost considerata neconforma si a fost retrasa, asa ca a ramas o singura oferta, aceasta fiind declarata castigatoare si apartinand, absolut previzibil, asocierii de firme ARL Cluj & Construrom Baia Mare (am explicat mai sus cine sunt aceste firme). Adica aceiasi contractori/executanti/incasatori (ai banilor).

&

Contractul-cadru (pe 4 ani – 48 de luni) a fost incheiat la 28 aprilie 2022. Suma exacta pentru care s-a semnat contractul:187.984.969,24 lei + TVA (adica 223.702.113,4 lei, echivalentul a peste 45,23 milioane de euro!!!). Sigur, se plateste cat se comanda, insa avand la baza experienta contractului trecut, cand s-a platit cu 19% mai mult decat valoarea maxima estimata (adica cu 32 de milioane de lei), nu pastram speranta ca se va plati mai putin decat suma contractata, dimpotriva.

Contractul presupune realizarea de lucrari de reparare si intretinere a strazilor si trotuarelor, precum si reparatii de conducte si camine de canalizare pluviala, daca e cazul (in acest sens, asocierea de firme a semnat acorduri cu doi subcontractori, sereleurile Onistua Com din Sacalaseni – controlat de Marius Cornel Chiorean, care detine si Pensiunea La Taticu – si Proinstal din Baia Mare – controlat de Cristian Soimosan -, insa proportia de subcontractare este insignifianta: 0,07%, respectiv 0,16%).

Sa ne bucuram, asadar, nu ramanem cu strazile neasfaltate, desi, fiind bogati de nu mai stim pe unde sa scoatem camasa de atatea datorii (la banci, firme si institutii), o sa platim de aproape 4 ori mai mult decat pana acum. Practic, strazile din Baia Mare, care au inghitit in perioada 2018-2022 peste 100 de milioane de lei (suma care cuprinde TVA), vor inghiti in perioada 2022-2026 peste 223,7 milioane de lei (suma care cuprinde TVA).

&

Adica, in fiecare an se vor cheltui 56 de milioane de lei (sau peste 11 milioane de euro, aproape 1 milion de euro pe luna!!!) pentru reparatia strazilor din urbe. Asta daca ni s-a parut mult 15-20 de milioane de lei/an. Iata, n-a fost. Ne-a convins primarul doctor in economie ca gradul de suportabilitate era mai mare. Ce oras neasemuit…

&

Catalin VISCHI

&

Articolul TOT CU FINU' – Cu cine a semnat primarul Chereches un nou contract pe intretinerea strazilor din Baia Mare: 223 de milioane de lei (!!!) in 4 ani apare prima data in 2mnews.

Comments