Tot mai multe state ofera vaccinarea anti-COVID cu a patra doza, in ciuda indoielilor EMA privind ne...


Desi Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si-a exprimat la inceputul acestui an indoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, avand in vedere ca in prezent nu exista date care sa sustina aceasta abordare, mai multe tari au decis sa autorizeze administrarea acesteia, pe fondul raspandirii variantei Omicron.


Mesajul transmis pe 11 ianuarie de EMA a fost clar. ,,In timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgenta, vaccinarile repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabila pe termen lung", a declarat Marco Cavaleri, seful Strategiei Vaccinurilor al EMA, intr-o conferinta de presa.


De asemenea, oficialul EMA a subliniat ca sunt necesare date care sa certifice daca este necesar un vaccin pentru o tulpina specifica, precum este cazul acum cu noua varianta Omicron, care devine dominanta in majoritatea statelor europene.


Este important sa existe o buna discutie in jurul alegerii compozitiei vaccinului pentru a ne asigura ca avem o strategie care nu este doar reactiva.

EMA:

Cu toate acestea, mai multe tari europene au anuntat deja ca vor incepe administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID, iar tari din afara UE, precum Israel sau Chile, au inceput deja inocularea cu doza patru.


Spania a anuntat vineri ca a autorizat cea de-a patra doza de vaccin anti-COVID pentru anumite persoane vulnerabile, precum cele imunodeprimate. Grecia si Danemarca au dat recent unda verde vaccinarii cu doza patru pentru persoanele din categoriile vulnerabile. Ungaria a anuntat joi ca ia in calcul o masura similara.


Cum argumenteaza statele care au luat decizia unei a patra doze


La final de decembrie, Israelul a fost primul stat din lume care a inceput administrarea dozei patru in cadrul unui test clinic. Autoritatile au argumentat ca masura este necesara pentru persoanele vulnerabile pentru a primi un grad sporit de protectie in fata variantei Omicron, mult mai transmisibila.


Israelul a fost cea mai rapida tara care a administrat, in urma cu un an, vaccinurile initiale impotriva COVID-19 si a devenit una dintre primele care au observat ca imunitatea a scazut in timp, implementand un program de rapel, asa numita ,,doza booster", pe scara larga.


Decizia autoritatilor daneze de a oferi doza a patru persoanelor vulnerabile a venit in contextul in care tara inregistreaza un numar fara precedent al infectarilor pe fondul raspandirii variantei Omicron, dar si in conditiile in care autoritatile se pregatesc sa relaxeze restrictiile anti-COVID.


,,Cu cat infectia este mai raspandita in societate, cu atat este mai mare riscul ca aceasta sa ajunga la cei mai vulnerabili. Acum ne lansam intr-un nou capitol, si anume o decizie de a oferi a patra doza de vaccin cetatenilor celor mai vulnerabili", a declarat Magnus Heunicke, ministrul danez al sanatatii.


Autoritatile sanitare din Grecia au dat marti unda verde administrarii celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID, deocamdata doar pentru persoanele imunocompromise si pentru cei care sufera de boli cronice grave.


,,Administrarea celei de-a patra doze este ceva pentru viitor, bazata pe schimbarea datelor epidemiologice si clinice", a spus sefa comitetului de vaccinare, Maria Theodoridou. Aceasta a adaugat ca, pentru moment, prioritatea este vaccinarea populatiei cu toate cele trei doze.


In Ungaria, autoritatile au explicat ca a patra doza este necesara in contextul in care se asteapta o crestere accelerata a numarului de cazuri din cauza transmisibilitatii ridicate a tulpinei Omicron. In Ungaria nu exista prea multe restrictii si scolile functioneaza normal. Purtarea mastii este obligatorie doar in spatiile interioare si in transportul public.


Cea de-a patra doza de vaccin anti-COVID autorizata in Spania va fi administrata la cinci luni de la cea de-a treia. Sunt vizati anumiti bolnavi de cancer, persoane care au beneficiat de un transplant, cele care fac dializa si cele care urmeaza un tratament imunosupresor, a anuntat joi Ministerul Sanatatii.


Decizia autoritatilor sanitare spaniole vine in contextul in care tara se confrunta cu un val de infectari provocate de varianta Omicron.


Ce spune ministrul sanatatii din Romania despre administrarea dozei patru de vaccin


Ministrul sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, la Antena 3, ca vaccinul anti-COVID trebuie adaptat noilor tulpini, iar pe viitor, acesta va trebui facut doar o data pe an, asemenea vaccinului antigripal.


Cu privire la afirmatiile lui Marco Cavaleri, seful Strategiei Vaccinurilor al EMA, Rafila a subliniat ca efectuarea unor noi doze de vaccin la un timp cat mai scurt poate duce la o ,,suprastimulare" in randul populatiei.


Daca administram doze din acelasi vaccin la intervale tot mai scurte de timp si cred ca are dreptate, pentru ca nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potentiala doza a patra.

Alexandru Rafila:

Potrivit ministrului sanatatii, ,,s-a discutat in unele state referitor la aceasta doza", iar ,,unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficiente imunologice, pentru ca raspund mai greu la vaccinare", adaugand ca ,,in mod evident ca un vaccin care demonstreaza in momentul de fata ca nu previne decat in mica masura transmisibilitatea" si ca ,,e adevarat ca previne formele grave si decesul - trebuie adaptat noilor tulpini circulante, si lucrul asta il vedem si la gripa".


Rafila a subliniat ca vaccinare anti-Covid va deveni, probabil, in viitor o campanie similara celei impotriva gripei, cu un vaccin efectuat anual.


Comments