Toti comerciantii sunt obligati de duminica, 16 iunie, sa accepte si plata cu cardul

Toti comerciantii sunt obligati de duminica, 16 iunie, sa accepte si plata cu cardul

Toti comerciantii sunt obligati de duminica, 16 iunie, sa accepte si plata cu cardul


Pe 16 iunie intra in vigoare prevederile legii 406/2023 potrivit careia toate firmele din Romania sunt obligate sa accepte plata cu cardul. Vizati direct de lege sunt micii comercianti, relateaza TVR Info.


,,Persoanele fizice sau juridice, prevazute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului au obligatia de a asigura implementarea si de a accepta cel putin un instrument de plata fara numerar", se precizeaza in lege.


Noutatea este ca regula se adreseaza acum atat societatilor, cat si persoanelor fizice autorizate (PFA) sau intreprinderilor individuale ori familiale (II sau IF).


In plus, comerciantii pot oferi serviciul de avans in numerar la terminalele de plata, si pot acorda avansuri in numerar, de maximum 500 de lei.


Avansul se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 500 de lei. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.


Legea mai prevede ca, tot din data de 16 iunie 2024, plata salariilor, pensiilor si a altor indeminzatii sa se poata face atat cash, cat si pe card.


Conform datelor puse la dispozitie de Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii (ANCMM), in 2023 au depus bilantul peste 43.000 de firme care functionau in baza codului CAEN 4711 (Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun).


Comments