,,Traim in era COVID, nu in criza COVID. Vom avea de-a face cu multe ramificatii timp de decenii"

,,Traim in era COVID, nu in criza

,,Traim in era COVID, nu in criza COVID. Vom avea de-a face cu multe ramificatii timp de decenii"


Marturiile lasate de istorici despre precedentele pandemii arata ca actuala criza este una ale carei efecte se vor vedea si dupa ce virusul va fi adus sub control, relateaza New York Times. ,,O multime de schimbari substantiale" vor urma sa apara, atrage atentia un un istoric de la Universitaea Harvard. Ce lectii putem invata din trecut si care sunt provocarile actuale?


,,Tindem sa consideram pandemiile si epidemiile ca fiind episodice", a spus Allan Brandt, istoric al stiintei si medicinei la Universitatea Harvard. ,,Dar traim in era COVID-19, nu in criza COVID-19. Vor exista o multime de schimbari substantiale si persistente. Nu ne vom uita inapoi si nu vom spune: <>t. Vom avea de-a face cu multe dintre ramificatiile COVID-19 timp de decenii. Decenii".


In lunile dinainte ca varianta Delta sa inceapa sa se raspandeasca rapid si sa devina dominanta la nivel mondial, in special ca urmare a aparitiei vaccinurilor, senzatia larg raspandita era ca sfarsitul pandemiei este aproape.


O trauma care va disparea greu


,,Cand vaccinurile au iesit pentru prima data si am inceput sa primim injectiile in bratele noastre, atat de multi dintre noi s-au simtit transformati fizic si emotional", a spus dr. Jeremy Greene, istoric al medicinei la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins. ,,Am avut o dorinta voita sa traducem asta prin: Pandemia s-a incheiat pentru mine".


,,A fost o amagire voita", este concluzia dura pe care o trage Jeremy Greene. Cu toate acestea, nu a fost o iluzie caracteristica acestei pandemii, lectiile trecutului arata cat de dificil este sa declari incheiata o pandemie, atrage atentia Frank Snowden, istoric al medicinei la Universitatea Yale.


Este posibil ca pandemia sa nu se fi terminat chiar si atunci cand situatia epidemiologica, masurata in boala si mortalitate, se imbunatateste foarte mult. Pandemia poate continua pe masura ce economia se recupereaza si viata revine la o aparenta de normalitate.


Dar in acest timp, socul psihologic persistent de a fi trait cu frica prelungita de boli severe, izolare si amenintarea mortii dureaza mult pana sa dispara, scrie sursa citata.


Unele boli, precum gripa spaniola din 1918, au disparut. Altele, precum ciuma bubonica, au ramas, mocnind. HIV este inca prezent, dar cu medicamente pentru prevenirea si tratarea bolii. In fiecare caz, trauma pentru cei afectati a persistat mult timp dupa ce amenintarea iminenta de infectie si deces a disparut.


Virusul SARS-CoV-2 i-a contrazis deja pe expertii care au indraznit sa faca predictii privind evolutia lui cu ignorarea lectiilor din istorie.


,,Ceea ce traim acum este un nou ciclu de consternare colectiva", a spus dr. Greene. E o consternare care a crescut din frustrarea privind incapacitatea de a controla virusul, furia celor vaccinati pe cei care refuza sa primeasca vaccinul si dezamagirea ca vaccinurile uimitor de eficiente nu au adus inca viata la normal.


Lectiile din istorie si primele proteste anti-vaccin


Indiferent cand sau cum dispar pandemiile, ele schimba viata oamenilor. ,,O pandemie precum COVID-19 este o incalcare a naratiunii progresive" ca medicina avanseaza si bolile sunt invinse, a spus dr. Greene. Pe masura ce pandemia continua, zilele se imbina intre ele, deoarece timpul pare sa se estompeze si sa incetineasca, fara un impuls inainte.


In pandemiile din trecut, ca si astazi, miscarile puternice antistiinta au impiedicat masurile de sanatate publica pentru controlarea bolilor. De indata ce Edward Jenner a introdus primul vaccin impotriva variolei in 1798, in Anglia au aparut afise care aratau oameni care fusesera vaccinati ,,dezvoltand coarne si copite", a spus dr. Snowden.


,,In Marea Britanie din secolul al XIX-lea, cea mai mare miscare a fost miscarea antivaccin", a adaugat el. Si cu reticenta la vaccin care rezista, bolile care ar fi trebuit sa fie aduse sub control au continuat sa faca victime.


Dar diferenta dintre scepticii vaccinului si dezinformarea pandemica de atunci si acum, spun istoricii, este cresterea retelelor sociale, care amplifica dezbaterile si minciunile intr-un mod cu total nou.


Cand vine vorba de HIV, dr. Brandt aminteste ca ,,au existat teorii ale conspiratiei si multe dezinformari, dar nu au avut niciodata un sistem de raspandire precum la COVID-19".


La toate acestea, s-au adaugat si schimbarile repetate ale informatilor pe care le transmiteau expertii care aveau sa se dovedeasca false si trebuiau sa fie retrase.


De exemplu, epidemiologii au publicat cu incredere modele despre modul in care pandemia ar progresa si ce ar fi nevoie pentru a ajunge la imunitatea de turma, o alta teorie care s-a dovedit gresita.


Cercetatorii au spus ca virusul se transmite pe suprafete, apoi mai tarziu au spus ca nu este asa, ci a fost raspandit prin particule mici in aer. Acestia au spus ca este putin probabil ca virusul sa se transforme intr-un mod substantial, apoi au avertizat asupra transmisibilitatii mai mari a variantei Delta.


,,Am platit un pret mare pentru asta", a spus dr. Snowden. Multi oameni si-au pierdut increderea in oficiali pe fondul directivelor si strategiilor in continua schimbare, care au slabit efortul de control al virusului.


Jonathan Moreno, istoric al stiintei si medicinei de la Universitatea din Pennsylvania, a spus ca sfarsitul COVID ar fi similar cu un cancer care a intrat in remisiune - inca este acolo, dar nu la fel de mortal. ,,Nu esti niciodata vindecat", a spus el. ,,Este intotdeauna in fundal".


Comments