TREBUIE SA DECIDA – Decizie cruciala pentru britanici, dupa Brexit

TREBUIE SA DECIDA – Decizie cruciala pentru britanici, dupa Brexit

TREBUIE SĂ DECIDĂ. O comisie de anchetă transpartinică va analiza ce statut legal ar putea fi acordat cetăţenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, proiectul vizând protejarea drepturilor acestor persoane după ieşirea ţării din blocul comunitar, transmite marţi BBC News.

Potrivit deputatei laburiste Gisela Stuart, care va conduce ancheta pentru think tank-ul British Future, cetăţenii UE au fost ‘lăsaţi în incertitudine’ după referendumul din 23 iunie.

Miniştrii din guvernul de la Londra au indicat că doresc să protejeze statutul cetăţenilor UE, atât timp cât poate fi negociat un acord de reciprocitate.

Parlamentari din toate partidele au atacat însă poziţia guvernului, argumentând că oamenii ‘nu sunt monedă de schimb’.

Conform dnei Stuart, fost co-preşedinte al campaniei Leave, guvernul ar trebui să lămurească / clarifice ‘în curând’ faptul că cetăţenilor UE din Marea Britanie – în jur de 3 milioane de persoane – li se va permite să rămână în ţară după Brexit.

‘Există un acord larg, în rândul opiniei publice, politicienilor şi oamenilor de afaceri, privind faptul că cetăţenii UE sunt bineveniţi aici şi că guvernul ar trebui să spună clar că pot rămâne’, a declarat Gisela Stuart. ‘Acesta este lucrul corect de făcut şi ceea ce campania Leave a promis tot timpul’, a adăugat ea.

Gisela Stuart s-a declarat ‘încrezătoare’ că guvernul va garanta statutul cetăţenilor UE, după care va urma ‘o întreagă serie de chestii practice cărora trebuie să li se răspundă’, printre care ‘ce statut legal vor avea (aceşti) oameni? Cum îşi dovedesc eligibilitatea pentru rămâne? Care este data limită şi cum gestionăm orice posibil val de migraţie înainte de a se produce?’.

Comisia, care îşi va publica raportul în această toamnă, va mai analiza şi ce drepturi în materie de asistenţă medicală şi socială le vor fi acordate cetăţenilor europeni de pe teritoriul britanic.

Din comisie fac parte, printre alţii, deputata conservatoare Suella Fernandes, fostul vicepreşedinte UKIP Suzanne Evans şi parlamentara laburistă Kate Green.

David Davis, numit secretar pentru Brexit de premierul Theresa May pentru a superviza negocierile de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat că doreşte să asigure o ‘înţelegere generoasă’ atât pentru cetăţenii UE din Marea Britanie, cât şi pentru cei britanici de pe teritoriul Uniunii.

Miniştri de la Londra au declarat că ar fi ‘neînţelept’ să se ‘garanteze’ deplin drepturile cetăţenilor UE fără un acord pentru britanicii din afara ţării.

Parlamentari din toate formaţiunile au atacat însă această poziţie, laburistul Andy Burnham, ministru de interne în cabinetul din umbră, estimând că ‘incertitudinea care planează asupra dreptului (cetăţenilor UE) de a se afla aici echivalează cu subminarea vieţii de familie în ţara noastră’.

În opinia lui Mark Sedwill, oficial de rang înalt din Ministerul de Interne, cetăţenii UE cu drept de rezidenţă permanentă pot rămâne în Marea Britanie după ce această ţară va ieşi din Uniune, ei urmând să se bucure de aceleaşi drepturi.

Drepturile celor cărora li s-a acordat permis de rezidenţă după cinci ani sunt ‘foarte clar’ prevăzute în lege, ceea ce echivalează cu o garantare a viitorului lor statut, a subliniat Sedwill.

Sursa info 

Comments