TSUNAMI DUPA CUTREMUR Alerta in Noua

TSUNAMI DUPA CUTREMUR - Alerta in Noua Zeelanda

TSUNAMI DUPĂ CUTREMUR  Un tsunami de 30 de centimetri a lovit vineri coasta de est a Noii Zeelande ca urmare a puternicului cutremur de 7,1 grade produs vineri pe mare, care nu a provocat victime sau pagube materiale, au anunțat autoritățile locale.

Deși inițial autoritățile au emis o alertă de valuri mari, însoțită de evacuări ale populației din zonele costiere ale insulei de nord a arhipelagului și din partea septentrională a insulei de sud, ulterior s-a dovedit că valurile tsunamiului au măsurat doar 30 de centimetri.

În schimb, o serie de replici, unele cu o magnitudine de aproape 6 grade, au zguduit aceste regiuni timp de câteva ore după cutremurul inițial a cărui magnitudine a fost determinată la 7,1 grade.

Seismul a avut loc la ora locală 04:37 (16:37 GMT, joi), la puțin peste 30 de kilometri adâncime, la o distanță de 167 kilometri de Gisborne, un oraș de 45.000 de locuitori din nord-estul insulei de nord, potrivit agenției americane United States Geological Survey (USGS), dar a fost resimțit în cele mai multe părți ale țării.

În 2011 au murit 185 de persoane. Noua Zeelandă este situată la limita plăcilor tectonice dintre Australia și zona Oceanului Pacific, făcând parte din așa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, unde sunt înregistrate anual până la 15.000 de cutremure.

În februarie 2011, 185 de persoane au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade la Christchurch, oraș situat pe insula de sud a Noii Zeelande.

Sursă

Comments