UE considera ca alegerile prezidentiale din Belarus nu au fost "nici libere si nici corecte". Responsabilii violentelor amenintati cu sanctiuni

UE considera ca alegerile prezidentiale din

UE considera ca alegerile prezidentiale din Belarus nu au fost "nici libere si nici corecte". Respon...


Uniunea Europeana a denuntat, marti, faptul ca scrutinul prezidential din Belarus nu a fost "nici liber si nici echitabil" si a amenintat cu sanctiuni impotriva responsabilor violentelor. De asemenea, cei 27 solicita autoritatilor din Belarus sa elibereze imediat si neconditionat pe toti cei arestati.


"Alegerile nu au fost nici libere, nici echitabile. Vom face o examinare aprofundata a relatiilor UE cu Belarus. S-ar putea, intre altele, sa luam masuri impotriva responsabililor pentru violentele produse, arestarile nejustificate si falsificarea rezultatelor alegerilor", au anuntat cei 27 intr-un comunicat, conform News.ro.


Peste 2.000 de persoane au fost retinute in urma manifestatiilor care au avut loc in Belarus in ultimele 24 de ore, dupa realegerea lui Aleksandr Lukasenko.


Belarus a anuntat, luni, victoria clara a presedintelui Aleksandr Lukasenko la alegerile prezidentiale, dupa o noapte marcata de manifestatii antiguvernamentale la care politia a intervenit in forta.


Lukasenko, aflat la putere de 26 de ani, a castigat al saselea mandat de presedinte obtinand 80,23 la suta din totalul voturilor, potrivit rezultatelor oficiale.


Principalul sau contracandidat, Svetlana Tihanovskaia, a obtinut 9,9 la suta din voturi.


Comments