Un barbat, retinut de DIICOT pentru TERORISM: inculpatul este intr-o faza avansata a procesului de (auto)radicalizare

Un barbat, retinut de DIICOT pentru TERORISM

Un barbat, retinut de DIICOT pentru TERORISM: inculpatul este intr-o faza avansata a procesului de (...

La data de 23.11.2022, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de promovarea unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea unui act de terorism si accesarea in mod repetat de materiale de propaganda terorista, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicatii electronice, precum si detinerea de astfel de materiale, in scopul insusirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise in stare de recidiva postcondamnatorie (atrasa de o condamnare pentru acelasi gen de fapte).

In cauza s-a retinut faptul ca, inculpatul, aflat intr-o faza avansata a procesului de (auto)radicalizare, a accesat si promovat in mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propaganda terorista, specifica unei organizatii teroriste activa in Orientul Mijlociu. In cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de lupta si antrenamente ale membrilor acestei organizatii, precum si imagini cu luptatori ai entitatii teroriste.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicatiile de mesagerie, inculpatul a promovat insemnele si activitatile intreprinse de organizatia terorista activa in Orientul Mijlociu, precum si ideologia acesteia.

La data de 23.11.2022 a fost pus in aplicare un mandat de perchezitie domiciliara la locuinta inculpatului, fiind identificate obiecte de interes in cauza, care au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor.

In cursul zilei de astazi urmeaza sa fie sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva a inculpatului pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii - Brigada Antiterorista, I.G.P.R. - D.C.C.O. si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei "Vlad tepes".

Comments