Un coronavirus inrudit cu Sars-Cov-2 a fost descoperit in Marea Britanie. Cat de periculos este pent...

Cercetatorii de la Universitatea Angliei de Est (UEA) au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoava din Sommerset, Gloucestershire si Tara Galilor si le-au trimis pentru a fi analizate la Public Health England. Dupa secventierea genetica a mostrelor s-a descoperit un nou coronavirus la lilieci, pe care cercetatorii l-au numit "RhGB01".

Acesta este primul sarbecovirus (SARS-CoV) - o specie de coronavirus inrudita cu SARS-CoV-2 - descoperit la liliecii mici cu potcoava si primul descoperit in Marea Britanie.

Potrivit cercetatorilor, liliecii purtau aproape sigur virusul de foarte mult timp, acesta nefiind descoperit pana acum pentru ca nu s-au facut teste in acest sens in Marea Britanie.

"Liliecii mici cu potcoava sunt gasiti in Europa, Africa, Asia si Australia si cei pe care noi i-am testat sa afla la extremitatea vestica a habitatului lor. Virusuri similare au fost gasite in alte specii de lilieci cu potcoava din China, Asia de Sud-Est si Europa de Est.Cercetarea noastra extinde atat arealul geografic, cat si cel de specii afectate de aceste tipuri de virusuri si sugereaza ca ele sunt mai raspandite. Acesi lilieci au purtat virusul aproape cu siguranta pentru o perioada foarte lunga de timp - probabil de ordinul miilor de ani", a precizat Profesoara Diana Bell, o experta in boli zoonotice emergente de la Facultatea de Biologie a UEA.

Coronavirusul descoperit in Marea Britanie nu reprezinta un pericol pentru oameni deoarece partea care ii permite sa se ataseze de celule pentru a le infecta (cum este proteina Spike in cazul SARS-CoV-2) nu este compatibila cu celulele umane.

"Insa problema este ca orice liliac care poarta un coronavirus SARS poate sa fie un rezervor de mutatii. Asa ca, daca un liliac infectat cu RhGB01 ar deveni infectat si cu SARS-CoV-2, exista riscul ca aceste doua virusuri vor hibrida si ca noul virus rezultat va putea infecta oamenii", a explicat profesorul Andrew Cunningham de la Societatea Zoologica Londoneza.Acesta a subliniat ca persoanele care intra in contact cu liliecii in pesteri trebuie sa poarte echipament de protectie, pentru a reduce pericolul transmiterii intre specii si aparitiei mutatiilor.

Cercetatorii britanici au comparat coronavirusul pe care l-au descoperit cu cele regasite la alte specii de lilieci cu potcoava din China, Asia de Sud-Est si Europa, constatand ca ruda sa cea mai apropiata este asa-numitul liliac cu potcoava al lui Blasius. descoperit in Bulgaria, in 2008.

Cercetarile asupra originii SARS-CoV-2 s-au axat in jurul liliecilor cu potcoava, insa exista peste 1.400 de alte specii de lilieci, potrivit hotnews.

Comments