Un deputat din Letonia a fost arestat dupa ce a pornit o campanie anti-vaccinare

Un deputat din Letonia a fost arestat dupa

Un deputat din Letonia a fost arestat dupa ce a pornit o campanie anti-vaccinare

Un membru al parlamentului leton, Aldis Gobzems, a fost arestat luni dupa ce a initiat o campanie de protest fata de imunizare la nivel national, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres. Deputatul s-a remarcat in ultima vreme dupa ce a organizat manifestatii impotriva vaccinarii anti-COVID.

Gobzems isi propusese sa mearga prin toata Letonia intr-un autobuz de propaganda anti-vaccinista cu mesaje care sa indemne la interzicerea vaccinarii obligatorii, dar si cu mesaje impotriva premierului Krisjanis Karins si presedintelui Egils Levits.

Inconjurat de mai multi sustinatori, deputatul a fost incatusat si retinut luni de politie la o benzinarie in orasul Tukums. Momentul in care a fost saltat si urcat intr-o duba a politiei a fost surprins intr-o filmare, care a ajuns virala pe retelele sociale.

El fusese deja exclus de la lucrarile parlamentului dupa ce a refuzat sa prezinte certificatul de vaccinare.

Printre actiunile sale cele mai controversate s-a evidentiat publicarea pe retelele de socializare a unei fotografii proprii cu Steaua lui David pe care numerosi evrei au fost fortati de nazisti sa o poarte in timpul Holocaustului.

In Letonia, certificatul de vaccinare este obligatoriu pentru accesul in marile centre comerciale, in cinematografe, teatre sau la evenimente publice. Aldis Gobzems a dorit astfel sa protesteze impotriva masurii.

Deputatul leton a convocat mai multe proteste anti-vaccinare, la unele participand mii de persoane. Urmatoarea manifestatie pe care o planificase era programata pe 13 decembrie. Pentru acest protest, deputatul i-a indemnat pe sustinatorii sai sa ridice o tabara in apropierea palatului prezidential din capitala Riga.

De profesie avocat, Aldis Gobzems, a devenit cunoscut dupa ce a reprezentat la proces familiile victimelor prabusirii plafonului unui supermarket in noiembrie 2013, accident soldat cu 54 de morti.

El a intrat in 2018 in partidul conservator KPV, creat in 2016 si care o perioada a sustinut guvernul, dar care in final s-a destramat din cauza unor conflicte interne.

Foto: Captura Video

Comments