Un frate, un tata, un coleg de partid, un presedinte de tara: Petrov

Un frate, un tata, un coleg de partid, un

Un frate, un tata, un coleg de partid, un presedinte de tara: Petrov


Elena Udrea a fost condamnata in prima instanta la 8 ani de inchisoare cu executare, pentru fapte de coruptie legate de finantarea campaniei electorale pentru presedintia Romaniei adjudecata de Traian Basescu in 2009. In acelasi dosar a mai fost condamnat acum un an Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Basescu, la un an si sase luni cu suspendare, dupa incheierea unui acord de recunoastere a faptelor. Verdictele de marti, 2 martie, nu sunt definitive. Dar e definitiva imaginea coruptiei care a contribuit la ascensiunea unui presedinte.


In procesul a carui prima sentinta, nedefinitiva, a fost data ieri, odata cu Elena Udrea au mai fost condamnati, la diverse pedepse: Ioana Basescu, fata cea mare a fostului presedinte; Victor Tarhon, fost presedinte si actual vicepresedinte al Consiliului Judetean Tulcea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltarii si Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal.


Procurorii au strans in acest dosar doua povesti diferite, aflate sub aceeasi palarie a finantarii ilegale a campaniei electorale a lui Traian Basescu.


Un fir al povestii urmareste colectarea, la indemnul si prin mijlocirea Elenei Udrea, a unei sume de la compania Oil Terminal, direct de catre Giovanni Francesco si Ioana Basescu. In loc sa ajunga in campania electorala a tatalui Ioanei Basescu, banii au fost folositi pentru o excursie in Cuba. Asta nu inseamna ca daca ar fi ajuns in campania lui Basescu, operatiunea ar fi fost legala. Al doilea fir al povestii urmareste banii veniti de la o firma privata de constructii, cu lucrari in judetul Tulcea, bani dusi direct in campania electorala a lui Traian Basescu, pe traseul firma-presedinte CJ, de Elena Udrea. Gheorghe Nastasia este cel care a semnat deblocarea fondurilor guvernamentale/europene pentru firma de constructii, care la vremea respectiva reabilita drumul Tulcea-Murighiol-Dunavat.

Un dosar care arata doar varful aisbergului


Din motive care tin strict de activitatea DNA, procurorii si-au oprit investigatiile aici si nu au mai urmarit restul firelor.


Desi se intelege ca Elena Udrea coordona un soi de staff informal de campanie si ca nu a colectat doar aceste sume, despre restul nu se vorbeste nimic.


Nu vom sti, asadar, dimensiunea totala a jafului, fiind nevoiti sa ne multumim, daca vrem, cu maruntisul scos la iveala de acest dosar cu rol de exemplu.


Dar alta este partea cu adevarat intunecata a condamnarilor de marti: este unul dintre multele dosare soldate cu condamnari (in prima instanta, in acest caz) in care, desi banii obtinuti fraudulos au fost folositi in campania lui Traian Basescu, fostul presedinte este absolvit de orice vina, a priori. Nici macar nu-si pune nimeni problema sa-l deranjeze cu vreo intrebare.


La fel s-a intamplat si in dosarele Microsoft, unde, iarasi, parte din banii obtinuti sub forma de comision ilegal au fost folositi in campania lui Traian Basescu si a PDL.


Au cazut sub ciocanelul judecatorilor apropiati ai fostului presedinte oameni de incredere, rude. El insa pare protejat de un soi de imunitate care nu este prevazuta de niciuna dintre legile Romaniei.


Singurul neatins


Pedepsele primite de cei din cercul sau imediat de apropiati sunt suficiente justitiei romanesti, care nu are vreun interes sa ajunga al adevaratul beneficiar al banilor rezultati din infractiuni.


Fratele presedintelui a fost condamnat - si a si executat pedeapsa - pentru ca a primit bani de la familia unui infractor sa intervina pe langa presedinte pentru eliberarea respectivului.


Fata cea mare a presedintelui a fost, iata, condamnata pentru implicarea in strangerea ilegala de bani pentru a sustine realegerea presedintelui.


Protejata presedintelui a fost condamnata pentru acelasi lucru, la fel multi alti membri de partid. Singurul neatins de toate aceste lucruri este insusi Traian Basescu, beneficiarul final al actelor de coruptie.


Vorbim deja despre prea multe dosare care demonstreaza ca, prin finantarea ilegala a campaniei electorale prezidentiale din 2009, procesul democratic de alegere a presedintelui a fost puternic viciat.


Traian Basescu a ajuns presedinte pentru a doua oara la o diferenta de sub un procent in fata contracandidatului din turul al II-lea. Cate dintre voturile decisive n-ar fi existat in cazul in care campania electorala a lui Traian Basescu nu ar fi beneficiat de foarte multi bani negri, obtinuti in urma unor infractiuni de coruptie? Putem banui ca al doilea mandat al lui Traian Basescu se datoreaza si coruptiei care l-a finantat?


Democratia are si asa o imagine firava in Romania, care de-abia o reinvata de 31 de ani, iar faptul ca procurorii, sfiosi, nu-si duc anchetele pana la capat nu ne ajuta sa ne incredem mai mult intr-un sistem ce pare profund putred la interior.


El a primit ,,cu executare" la Cotroceni si la Bruxelles


Sunt condamnari la zeci de ani de inchisoare in jurul fostului presedinte, condamnari ce au legatura directa cu el si cariera lui politica, dar Traian Basescu merge mai departe, calcand nepasator pe soarta fostilor prieteni, a fratelui si chiar a propriei fiice.


Acolo unde altii au luat sentinte cu executare, a fost condamnat, tot cu executare, si Traian Basescu.


A executat patru ani si jumatate la Primaria Capitalei, dintr-o sentinta de opt ani. A executat 10 ani la Cotroceni si doi ani si jumatate in Senat, dintr-o sentinta de patru ani. Acum executa cinci ani la Bruxelles si Strasbourg, ca europarlamentar. Isi va fi terminat pedeapsa inainte ca Ioana Basescu sa iasa din inchisoare, daca sentinta ei se va mentine si la apel.


Asa cum nu a fost atins nici cu o floare in dosarele in care justitia a recunoscut ca banii stransi ii erau destinati, Traian Basescu nu va suferi nimic nici pentru ca a comis fals in declaratii publice atunci cand a scris ca nu a colaborat cu Securitatea, desi tocmai asta facuse, turnandu-si, odios, colegii de facultate. Iar asta este doar partea pe care o stim din dosarul sau de colaborator devotat.


In drumul sau spre putere si in eforturile pe care le-a facut pentru a se mentine acolo, Traian Basescu a calcat in picioare tot ce a putut calca: prieteni, colegi, familie, principii, democratie.


A marcat Romania nu doar in cei zece ani in care a fost presedinte, caci modul de a face politica impus de el este dus mai departe si perfectionat de cei ce-i urmeaza, cu deosebit succes. Iar cata vreme nu vom combate raul numindu-l si facand tot ce ne sta in putinta pentru a-l demasca si condamna, nu se va schimba nimic.


Foto: Hepta


Comments