Un ordin al Ministerului Sanatatii, care a starnit reactii dure printre antivaccinisti, nu prevede imunizarea obligatorie in cazul descoperirii vaccinului pentr

Un ordin al Ministerului Sanatatii, care a

Un ordin al Ministerului Sanatatii, care a starnit reactii dure printre antivaccinisti, nu prevede i...


Un proiect de ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei cu privire la asistenta medicala scolara a starnit panica si reactii virulente in comunitatea parintilor care se opun vaccinarii.


Publicat pe 31 august pe site-ul Ministerului Sanatatii, ordinul are in vedere modificarea unei reglementari vechi de noua ani, dar adversarii vaccinului spun ca e doar o incercare de a "furisa" in legislatie imunizarea obligatorie, in cazul descoperirii unui ser eficient impotriva SARS-CoV-2.


"Vaccinare obligatorie anti-Covid introdusa pe usa din spate"

"Este un fel de vaccinare obligatorie anti-Covid introdusa pe usa din spate. Ordinul are 115 pagini, nu e usor de citit, dar puteti folosi un mic truc. Faceti o cautare pe cuvantul vaccin si veti gasi 39 de mentiuni ale cuvantului vaccin. La art 5.2 si art 6 apare ca atributie a medicului scolar efectuarea vaccinarilor in situatii epidemiologice speciale", se arata intr-un text semnat de dr. Anca Nitulescu.


Dr. Anca Nitulescu | Foto: Facebook

Textul a fost distribuit si de pe profilul avocatei Diana Iovanovici-Sosoaca, pe multe din grupurile si paginile celor care se opun vaccinului in Romania.


Dr. Nitulescu este medic specialist ORL, prezenta in ultimii ani la dezbaterile despre vaccinarea obligatorie si, mai recent, sustinatoare a ideii ca testarea PCR produce vatamari in zona dintre ochi ori chiar asupra corzilor vocale, asa cum a spus intr-o emisiune la Nasul TV.


De asemenea, Anca Nitulescu este membra a consiliului medical al <a href="http://pro-decizii-informate.ro/medici-romani-cu-constiinta-si-coloana-vertebrala/">Asociatiei Pro Decizii Informate</a>, care promoveaza legaturA dintre autism si vaccin.


Iar avocata Diana Iovanovici-Sosoaca, prezenta in ultimele luni in Piata Victoriei pentru a protesta impotriva masurilor luate in lupta cu virusul SARS-CoV-2, este si reprezentanta legala a Miscarii Elevilor din Romania, care a cerut anularea Evaluarii Nationale si a Bacalaureatului pentru ca elevii se tem de COVID.


Ce spune un avocat: "Nu rezulta obligativitatea vaccinarii"

Ceea ce nu contin nici articolul 5, alineatul 2, nici articolul 6 din proiectul de ordin comun este vreo mentiune la obligativitatea vaccinarii in situatii epidemiologice speciale, asa cum este pandemia de COVID-19.


Avocatul Razvan Barac, care a analizat pentru Libertatea proiectul, a observat, in schimb, prezenta unor paragrafe in care se mentioneaza clar ca este necesara exprimarea acceptului parintilor cu privire la imunizare.


Din prevederile ordinului nu rezulta obligativitatea vaccinarii, ci chiar, printre atributiile celor implicati in asigurarea serviciilor de asistenta medicala scolara, sunt prevazute demersuri de informare si indrumare a parintilor catre medicul de familie, consultare a acestora in vederea exprimarii acceptului cu privire la imunizare.

Razvan Barac:
Avocat Razvan Barac | Foto: piperea.ro

Mentiuni neclare

Totusi, avocatul atrage atentia ca mentiunile legate de "calendarul de vaccinari", "programul national de vaccinare" si "imunizarile in situatii epidemiologice speciale" da mana libera Ministerului Sanatatii sa introduca, pe baza unui act administrativ, o masura de imunizarea atunci cand va fi disponibil un vaccin pentru SARS-CoV-2.


Asta, pentru ca autoritatile se pot baza pe un paragraf dintr-o lege deja existenta - legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Aceasta prevede, la art 25, ca "masurile privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta generate de epidemii, precum si bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii".


Insa tocmai acest text a fost declarat partial neconstitutional, la momentul adoptarii masurii carantinarii obligatorii printr-o decizie a CCR.


Avocatul Barac spune ca, de aceea, chiar daca s-ar dori asa ceva, ceea ce nu putem spune acum, "o astfel de reglementare ar putea fi lipsita de efecte, fie ca urmare a contestarii actului administrativ (ordin) in fata instantelor de judecata, fie ca urmare a controlului de constitutionalitate a priori/posteriori exercitat de CCR".


Comments